Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 13.) önkormányzati rendelete

Szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2021. 10. 13 14:00

Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 13.) önkormányzati rendelete

Szociális célú tüzelőanyag támogatásról

2021.10.13.

Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. évi törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településen élő, szociálisan rászoruló személyek részére egyszeri tüzelőanyag támogatás biztosításával hozzájárul a lakás céljára használt épület fűtéséhez. Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

2. § (1) E rendeletben meghatározott ellátás tekintetében az általános eljárási szabályokat Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 8/2021.(VIII.24.) önkormányzati rendelete 4. §-a határozza meg.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott eljárásra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt (a továbbiakban: Szoc tv.) valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt (a továbbiakban: Ákr.) kell megfelelően alkalmazni.

3. § (1) Az eljárás megindítása jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával történik.

(2) A kérelmet Nagyar Községi Önkormányzathoz (a továbbiakban: Önkormányzat) kell benyújtani.

(3) E rendelet 5. § (3) bekezdés a)-e) pontja alapján benyújtott kérelemhez csatolni kell azok igazolására szolgáló dokumentumok másolatát, amennyiben azok az Önkormányzat nyilvántartásában nem lelhetőek fel.

(4) Az e rendelet 5. § (3) bekezdés f) pontja alapján benyújtott kérelmek esetében a jövedelem és a vagyon meghatározásánál a Szoc tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) Kérelmet benyújtani jelen rendelet hatályba lépését követően, de legkésőbb 2021. november 12. napjáig lehet. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) A jelen rendeletben meghatározott ellátás megállapításáról Nagyar Községi Önkormányzat képviselő-testülete zárt képviselő-testületi ülésen dönt.

(7) A Képviselő-testület a kérelmek vizsgálata során figyelembe veszi a kérelmező tényleges és valós szociális és életkörülményeit. Megvizsgálja, hogy a kérelmező bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él-e.

(8) Amennyiben a Képviselő-testület vitatja a kérelemben szereplő adatok hitelességét, környezettanulmány készítését rendelheti el, hiánypótlást kérhet.

(9) A Képviselő-testület azon kérelmek esetében, amelyek azonos lakcímre kerültek benyújtásra, de más személy(eke)t tüntettek fel a háztartás tagja(i)ként, megvizsgálja, hogy az ingatlan(ok) helyrajzi száma és a lakcím egyezőséget mutat-e. Amennyiben megállapítható és hitelt érdemlően bizonyítható, hogy azonos lakcímen különböző helyrajzi számú ingatlan található, a Képviselő-testület a 6. § (2) bekezdésétől eltérően pozitív elbírálásban részesíthet több kérelmet is.

(10) A Képviselő-testület az ugyanarra a lakcímre és ugyanarra a helyrajzi számra vonatkozóan benyújtott kérelmek elbírálása során előnyben részesíti azt a kérelmezőt, akinek az általa életvitelszerűen lakott ingatlanban nagyobb tulajdoni hányada van.

4. § (1) A támogatás ugyanazon ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) A támogatás pozitív elbírálása esetén a kiszállított tüzelőanyagot jelen rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervény kiállításával kell igazolni 2 példányban, melyből egy példány a támogatásban részesülőt illet meg.

5. § (1) A kérelmező a támogatás megállapítását csak az általa életvitelszerűen lakott ingatlanra kérheti, függetlenül attól, hogy ott bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

(2) Egy személyt csak egy ingatlanra vonatkozó kérelemben lehet feltüntetni.

(3) Legalább 0,5 erdei m3, legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa támogatásra jogosult az a kérelmező, aki

a) aktív korúak ellátásában részesül vagy,

b) idős korúak járadékában részesül vagy,

c) Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII.24.) önkormányzati rendelete 18. §-ában meghatározott lakásfenntartási települési támogatásban részesül vagy,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel vagy,

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül vagy,

f) akinek háztartásában az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(4) Nem jogosult tüzelőanyag-támogatásra – függetlenül a (3) bekezdésben foglaltak teljesülésétől - az a kérelmező, akinek lakása vegyes tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel nem rendelkezik.

(5) Nem jogosult tüzelőanyag-támogatásra – a (3) § -ban meghatározott feltételek teljesülésétől függetlenül – az a személy, család, aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

(6) A szociális célú tüzelőanyag támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

(7) Nem igényelhető támogatás olyan ingatlanra, melyet életvitelszerűen nem laknak.

6. § (1) A támogatás forrása a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásáhozkapcsolódó támogatás és az önkormányzat által biztosított saját forrás.

(2) A kérelmek elbírálása nem folyamatosan történik, hanem a benyújtási határidő lejárta után.

(3) Amennyiben a jogosult a részére biztosított tűzifát értékesíti, nem saját célra, vagy rendeltetésétől eltérően használja fel, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa ellenértékének, 16.000 Ft/erdei m3 + ÁFA, valamint a szállítás, illetve a településen belül történő kiszállítás költségének visszafizetésére, továbbá 2 évig nem nyújthat be erre irányuló kérelmet.

(4) Jelen rendelet 2021. október 13. napján 14 óra 00 perckor lép hatályba és 2022. március 31- én hatályát veszti.

7. § Ez a rendelet 2021. október 13-án 14 órakor lép hatályba.

1. melléklet

Kérelem Szociális célú tüzelőanyag támogatásához
BENYÚJTÁSI HATÁRIDŐ: 2021. NOVEMBER 12.
A kérelem aláírás nélkül nem fogadható be! A jogosultsági feltételek igazolására azokat a dokumentumokat, amelyek az Önkormányzat nyilvántartásában fellelhetőek, nemkell csatolni!A hiányosan kitöltött kérelem esetén a hiánypótlási határidő a hiánypótló végzés kézhezvételétől számított 8 nap, melynek eredménytelen eltelése esetén az eljárás megszüntetésre kerül!
A rendeletben meghatározott határidőn túl benyújtott kérelem elutasításra kerül!
1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:
Név: .............................................................................................................................................
Születési név: .............................................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap:...........................................................................................................
Lakóhely: ....................................................................................................................................
Tartózkodási hely : …….................................................................................................................
Jelölje, hogy kedvező elbírálás esetén hova, melyik címre kéri a kedvezményes tűzifa kiszállítását.
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .........................................................................................
Telefonszám (nem kötelező megadni): ........................................................................................
2. A rendelet 5. § (3) bekezdés a)-f) pontjában foglaltak alapján (jelölje X-el, hogy mely jogosultsági feltétel alapján kéri a támogatás megállapítását): aktív korúak ellátásában részesülök, idős korúak járadékában részesülök, Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII.24.) önkormányzati rendelete 18. §-ában meghatározott lakásfenntartási települési támogatásban részesülök,a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelek,rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülök,háztartásomban az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.
A következő pontokat csak abban az esetben töltse ki, ha az előző pontban az f) pontot jelölte meg!
3. A kérelmezővel egy háztartásban (ingatlanban) élő személyek száma: ............. fő

Név

Szül.hely, idő

Anyja neve

Megyjegyzés

1

2

3

4

5

* Ebben az oszlopban kell feltüntetni, ha
– a gyermekre tekintettel gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást,gyermekgondozási díjat vagy terhességi gyermekágyi segélyt folyósítanak,
– a 16–20 év közötti gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nemrendelkezik, vagy
– életkortól függetlenül a tartós betegség vagy fogyatékosság fennállását, amennyiben ez azállapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

Jövedelem fajta

Kérelmező jövedelme

közeli hozzátartozó jövedelme

közeli hozzátartozó jövedelme

közeli hozzátartozó jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, és egyéb mv.-ra irányló jogviszonyból és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból

3. Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből

4. Nyugellátás, és egyéb nyugdíjszerű ellátások

5. Gyermek ellátásához kapcsolódó ellátások

6. Önkormányzati és munkaügyi szervek általi folyósítás

7. Föld bérbeadásából és lakás hasznosításából

8. Egyéb jövedelem

Havi nettó jövedelem összesen (1+..+8)

Egy főre számított havi családi jövedelem:................................ (ügyintéző tölti ki)
5. NyilatkozatokBüntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelmemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Nyilatkozom, hogy a lakás céljára szolgáló épület, melyre vonatkozóan a támogatási kérelmet benyújtottam, tüzelőfával fűthető.
Kijelentem, hogy kérelmem kedvező elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok.
Nagyar, 2021. év ……....................... hó ............nap.
................................................................
kérelmező aláírása

2. melléklet

Átvételi elismervény
……………….…………….……………………………..…… (név, anyja neve, szül.hely, idő), 4922 Nagyar, …………………………… (út, utca) ………… (hsz) alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének szociális célú tüzelőanyag támogatásról szóló …/2021. (X.13.) önkormányzati rendelete alapján a Képviselő-testület …../20.... (……..) határozatával természetbeni juttatásként megállapított ……. erdei m3 mennyiségű tűzifát ellenszolgáltatás nélkül
ÁTVETTEM
Nagyar, ...................... év, .................................. hó ................................... nap.
................................................. ......................................................
átadó átvevő