Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődés feladatainak ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 11

Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődés feladatainak ellátásáról

2021.12.11.

Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83.§/A§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a nemzetiségi önkormányzat véleményének figyelembevételével az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed a Nagyar község területén működő azon intézményekre, közösségi színterekre, szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira, vállalkozásokra, a társulásokra, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztevőkre, amelyek a jelen rendeletben meghatározott községi közművelődési feladatokat ellátják.

2. § (1) A rendelet célja, hogy Nagyar község polgárainak és közösségeinek művelődési érdekeit és kultúrális szükségletei figyelembevételével meghatározza a helyi önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

(2) Célja továbbá, hogy támogassa a településen közművelődési, kulturális célú, hasznos szabadidő eltöltését szolgáló közösségek létrehozását, így biztosítva a kulturális örökség megismerését, a hagyományok ápolását és a közösség építését.

2. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § (1) Az önkormányzat a helyi hagyományok, adottságok és igények figyelembevételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, működésük támogatását, fejlődésének segítését, a közművelődési alaptevékenységek és művelődő közösségek számára helyszínt biztosít a közművelődési alapszolgáltatások igénybevételéhez a következők szerint:

a) rendszeres és alkalomszerű közművelődési alapszolgáltatást biztosít a Művelődési Ház Közösségi Térben,

b) Közösségi Színtér díjmentes használata,

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőséget teremt a községi rendezvényeken,

d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladat ellátásával kapcsolatos észrevételeiket,

(2) Nagyar Községi Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez tárgyév március 1-ig szolgáltatási tervet fogad el.

(3) A közművelődési szakember évente egyszer beszámol a képviselő-testületnek az előző évi munkájáról, tevékenységéről, elkészíti az éves szolgáltatási tervet.

3. A közművelődési feladatellátás szervezeti formája, módja

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében Közösségi Teret biztosít, mely mindenki számára nyitott, hozzáférhető.

(2) Közösségi Tér

a) típusa: fedett, nyitott fix színpad

b) címe: 4922 Nagyar, Petőfi út 3/E. /Művelődési Ház/ 1/5 hrsz.

(3) Az önkormányzati fenntartású művelődési ház kulturális, közművelődési cél esetén térítésmentesen használható.

(4) Nem közművelődési célú igénybevétel esetén az ingatlant bérleti szerződéssel, bérleti díj ellenében lehet használni. A Művelődési Ház használati díjának megállapítása a képviselő-testület hatásköre.

4. Közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat, mint fenntartó biztosítja a közművelődési alapfeladat ellátás működéséhez szükséges szervezeti, személyi, szakképesítési és tárgyi feltételeket. Éves költségvetésében az ezzel kapcsolatos bevételeit és kiadásait elkülönítetten kezeli.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetésből finanszírozza, amelynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetési törvény szerinti állami hozzájárulás, pályázati úton elnyert támogatások.

(3) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázathoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(4) Az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében - pénzügyi lehetősége szerint - elkülönítetten keretet állapít meg a tárgyévben rendezendő ünnepségek és helyi rendezvények finanszírozására.

5. Együttműködés

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködésre törekszik:

a) a művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, személyekkel,

b) civil szervezetekkel, alapítványokkal,

c) köznevelési intézményekkel, különösen a településen működő óvodával, általános iskolával,

d) a településen működő egyházi közösségekkel,

e) a hasonló feladatokat ellátó országos , regionális, térségi intézményekkel, más önkormányzatokkal,

f) Nagyar Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatával.

6. Záró rendelkezések

7. § Hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 4/2020. (IV.20.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2021. december 11-én lép hatályba.