Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Nagyar Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 15
Nagyar Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvényének 31. cikk (1) bekezdés f) pontja állapítja meg a helyi önkormányzatok számára azt a feladatkört, mely alapján költségvetését elfogadhatják. A költségvetés készítésének szabályait az államháztartásról szóló 2011. évi XCV. törvény (továbbiakban: Áht.), a részletszabályikat az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet határozza meg.
Magyarország helyi önkormányzatairól szól 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának kereteit alapjaiban az elfogadott költségvetésük határozza meg, ebből fionanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötlező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait is. Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Az Áht. 24. §(2) bekezdése szerint a jegyző a költségvetési rendelet-tervezetet előkészíti , a 24. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a polgármester a jegyőz által a (2) bekezdés szerint elkészített költségvetési rendeletet -tervezetet február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek. Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. TÖRVÉNY az Orzsággyűlés elfogadta, mely 2021. október 1-én, illetve 2022. január 1-én lépett hatályba. A törvényes önkormányzati gazdálkodáshoz elengedhetetlen az önkormányzat helyi költségvetési rendeletének elfogadása, ezért Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetés gazdálkodásának szabályairól szóló rendeletét az alábbi tartalommal fogadja el.