Sonkád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

Sonkád Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről

Hatályos: 2022. 09. 30- 2022. 09. 30

Sonkád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

Sonkád Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről

2022.09.30.

Sonkád Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (továbbiakba: Korm. rendelet) 78. § (1) bekezdés a) pontja szerinti egyeztetési eljárás során, a Korm. rendelet 62. § (1) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Budapest Főváros Kormányhivatala, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Miniszterelnökség, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, Országos Atomenergia Hivatal, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, Tiszabecs Nagyközség Önkormányzata, Milota Község Önkormányzata, Botpalád Község Önkormányzata, Csaholc Község Önkormányzata, Kölcse Nagyközség Önkormányzata, Tiszakóród Község Önkormányzata, Tisztaberek Község Önkormányzata, valamint a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 5/2017. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el

1. A rendelet alkalmazása

1. § (1) Jelen rendelet 1. melléklete a Szabályozási terv és jelmagyarázata (továbbiakban: SZT).

(2) Jelen rendelet előírásait az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet előírásainak az e rendeletben foglalt kiegészítéseivel és eltéréseivel, valamint Sonkád község településkép védelméről szóló 6/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: településképi rendelet) előírásaival együtt kell alkalmazni.

2. A szabályozási terv elemei és előírásainak alkalmazása

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) kialakult állapot: Az építési övezetek és övezetek építési használatának határértékeinél alkalmazott paraméter, vagy szabály, amely e rendelet hatályba lépésekor (2022. szeptember 30.) fennálló állapotot rögzíti, a vonatkozó előírásoknak megfelelően.

b) közcélú építési tevékenység vagy telekalakítás: Közszolgáltatás biztosítása céljából, vagy civil szervezetek által a helyi közösség érdekében végzett építési tevékenység vagy telekalakítás.

(2) A kötelező, a javasolt, a más jogszabály által elrendelt kötelező szabályozási elemeket és a tájékoztató elemeket a SZT tartalmazza.

(3) A más jogszabály által elrendelt szabályozási elemek vonatkozásában e rendelet előírásain túl a kapcsolódó jogszabályok szerint kell eljárni.

(4) A szabályozási vonal és övezethatár korrekciójára a Korm. rendelet 13. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek teljesülése esetén van mód.

(5) A (4) bekezdés szerinti korrekció területi hatálya:

a) Belterületen az összes övezet és építési övezet határa

b) Külterületen

ba) közlekedési terület és egyéb övezet, építési övezet határa

bb) vízgazdálkodási terület és egyéb övezet, építési övezet határ, vagy beépítésre szánt különleges – vízgazdálkodási üzemi, beépítésre nem szánt különleges - vízgazdálkodási terület és egyéb övezet, építési övezet határa.

(6) a szabályozási vonal, vagy az övezethatár korrekciója esetén azok, azonos irányú elmozdítása legfeljebb 5 m lehet. A korrekcióra az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén van mód:

a) közcélú építési tevékenység, vagy telekalakítás esetén,

b) nem érint magántulajdonban lévő épületet és

c) nem korlátozza, vagy nem zárja ki a szomszédos telek építési jogát.

3. Telekalakításra vonatkozó előírások

3. § (1) A 2. melléklet az építési övezetek, övezetek telekalakítási és beépítési szabályainak táblázata tartalmazza az építési övezetek és övezetek telekalakítással kapcsolatos paramétereit.

(2) Az építési övezetben, ahol a telekméret területe “K” kialakult, kizárólag telekhatárrendezés vagy telekegyesítés végezhető, amennyiben a kialakuló telkek beépítettsége, valamint a telekalakítással érintett telkeken meglévő építmény(ek) távolsága a tervezett telekhatártól a jogszabályoknak megfelel.

(3) Építési övezetek területén telekegyesítés, vagy telekhatár-rendezés abban az esetben is végezhető, ha az új telek, illetve telkek területnagysága, egyéb mérete nem felel meg a területre vonatkozó jogszabályok előírásainak, de a kialakuló ingatlan, vagy ingatlanok a 7. § (2) bekezdés szerinti beépíthetőség feltételeinek megfelelnek.

(4) Magánút bármely övezetben, vagy építési övezetben kialakítható. Magánút minimum telekszélességégének mértéke:

a) beépítésre nem szánt területen 3 m,

b) beépítésre szánt területen maximum három építési telek megközelítésének biztosítása esetén 4 m,

c) beépítésre szánt területen háromnál több építési telek megközelítésének biztosítása esetén 10 m.

(5) Amennyiben a tervezett magánút telekhatárától számított 2 méteren belül lakóépület áll, a magánút telkének (5) bekezdésben meghatározott minimum telekszélességét legalább 3 méterrel kell megnövelni.

(6) 150 méternél hosszabb olyan magánút, melynek egyik vége nincs összeköttetésben egy másik utcával (zsákutca) azt végfordulóval kell kialakítani. A magánutat a tulajdonos, ill. tulajdonostársak kötelesek kialakítani és fenntartani. A magánút alatt létesülő és az érintett ingatlanokat kiszolgáló közművezetékek kiépítéséről és karbantartásáról a magánút tulajdonosa(i) köteles gondoskodni.

(7) Az övezeti paraméterekben előírt legkisebb telekméretnél kisebb telkek is kialakíthatók magánút, vagy árok kialakítása érdekében.

(8) A beépítésre nem szánt területeken 3000 m-nél kisebb telket – közlekedési és közműterület, vízgazdálkodási terület, különleges vízgazdálkodási terület, zöldterület, védelmi célú erdőterület, és az előbbi területek kialakítása után visszamaradó mezőgazdasági és erdőterület, valamint a 3. § (6) bekezdésben foglalt telkek kivételével – kialakítani nem lehet.

(9) Nyelestelek nem alakítható ki.

4. A táj- és a természet, környezet védelmére, zöldfelületek alakítására vonatkozó előírások

4. § (1) Építmények oly módon helyezhetők el, hogy a természetes- és természetközeli élőhelyek megóvását, az állatok vonulását és az élőhelyek kapcsolatát biztosító ökológiai folyosók megtartását biztosítani kell.

(2) Természetvédelmi oltalom alatt álló területen a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével kell eljárni.

(3) Külterületi fásítás, erdősítés, erdőfelújítás a termőhelyi adottságoknak és a természetvédelmi jogszabályi követelményeknek megfelelően történhet.

(4) Mezőgazdasági és mezőgazdasági művelés alatt álló lakóterületen, különleges terület – mezőgazdasági üzemi területen, valamint erdőterületen a természet- és környezetkímélő gazdálkodási módszerek, a helyes mezőgazdasági gyakorlat alkalmazandók.

(5) A település közigazgatási területén új tevékenység csak úgy folytatható, hogy

a) a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő a külön jogszabályok szerinti környezetvédelmi követelményeknek megfelelően,

b) az elérhető legjobb technikákkal megelőzze a környezetszennyezést és támogassa a fenntartható környezetgazdálkodást.

(6) Új utak kialakításánál, meglévők átépítésénél 16 m szabályozási szélesség felett legalább egyoldali fasor telepítendő.

(7) Az árvízi tározó területén lévő termőföld művelési ága a vonatkozó jogszabályokkal összhangban, a tájgazdálkodáshoz illeszkedően változtatható meg.

(8) Az anyagnyerőhellyel érintett területeket a hasznosítás befejezését követően a jogszabályok szerint természeti környezetbe kell illeszteni.

(9) Külterületen levő, a tájkaraktert meghatározó fasorok, mezsgyék, és védőerdősávok megőrzendők. Külterületi fásítás, erdősítés, erdőfelújítás a termőhelyi adottságoknak megfelelő tájhonos fafajokkal történhet.

(10) A közcsatornával ellátatlan külterületen a keletkező szennyvizet szivárgásmentes zárt tárolóban kell összegyűjteni, vagy egyedi szennyvíztisztító kisberendezéssel kell kezelni.

(11) Egyedi szennyvíztisztító kisberendezés létesítése csak akkor lehetséges, ha az illetékes hatóságok a tisztított szennyvíz vízfolyásba vezetéséhez, megfelelő vízfelületen, vagy növénytelepítéssel való elpárologtatásához, illetve mezőgazdasági területen, vagy erdőterületen történő szikkasztásához hozzájárulnak, és a szennyvíztisztító kisberendezés előírt védőtávolsága a telken belül biztosított.

(12) A kialakult állapot kivételével beépítésre nem szánt különleges vízgazdálkodási terület övezet határától, valamint az SZT-n vízgazdálkodási területként szabályozott vízfolyások medrének felső rézsű élétől számított 50-50 m védőtávolságon belül beépítésre nem szánt területen új épület nem létesíthető.

(13) Az árvízi tározó területén és az árvízvédelmi földmű mentett oldali 110 m-es környezetében a vízgazdálkodásról és a vizek hasznosításáról, védelméről és kártételeinek elhárításáról szóló jogszabályok szerint lehet a telkeket hasznosítani.

5. Járművek elhelyezésére vonatkozó előírások

5. § Lakás, vagy üdülő önálló rendeltetési egysége után egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani telken belül. Amennyiben jogszabály ennél nagyobb számú személygépkocsi elhelyezését írja elő, úgy azt az előírást kell alkalmazni.

6. Veszélyeztetett területekre vonatkozó előírások

6. § (1) Nagyvízi meder, parti sáv, fakadó vizek által veszélyeztetett területeken a vonatkozó jogszabályok alapján végezhetők tevékenységek.

(2) Az árvízvédelmet nyújtó védvonaltól a mentett oldalon 110 m-es sávban fakadóvíz előfordulásával kell számolni, építési tevékenységet, tereprendezést erre tekintettel lehet végezni, a vízügyi hatósággal egyeztetett módon.

(3) Szabályozási terven jelölt fakadó és szivárgó vizek által veszélyeztetett területen, belvízjárta területen:

a) a földszinti padlószint magasságát az előfordult legmagasabb elöntési szinthez képest legalább 0,60 méterrel magasabban kell kialakítani. Pince, pinceszint nem létesíthető.

b) az épület alapozását és a felszín alatt létesített helyiségek szerkezeteinek teherbírását és szigetelését a helyiségben tervezett tevékenységhez tartozó szárazsági követelmény figyelembevételével geotechnikai vizsgálat alapján úgy kell méretezni, hogy az számoljon a vizek okozta terheléssel.

(4) Hidrogeológiai "B" védőövezettel érintett területen a vonatkozó jogszabály előírásai szerint létesíthető a 3. melléklet, 4. melléklet és 5. melléklet szerinti rendeltetések.

(5) Az árvízi tározó területén (felszíni víz védvonala által körülhatárolt területen) elhelyezhetők a vízgazdálkodással összefüggő műtárgyak. Egyéb, az adott területhasználathoz kapcsolódó műtárgy csak az árvízvédelmet nem akadályozó módon helyezhető el.

(6) Az árvízi tározó területén – a vízgazdálkodással összefüggő építmények védelme, valamint az állattenyésztéshez kapcsolódó karámok kivételével – kerítés nem létesíthető.

(7) Az árvízi tározó területén a természetes terepfelszín – az árvízvédelemmel, vízgazdálkodással összefüggő beavatkozások, a bányászatról szóló törvény szerinti anyagnyerő hely létesítés kivételével – nem változtatható meg.

(8) Sonkád település a települések katasztrófavédelmi besorolásáról szóló 44/2021. (XII.16.) BM rendelet 1. melléklete alapján II. katasztrófavédelmi osztályba sorolt, ennek figyelembevételével a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével kell eljárni.

7. Építési övezetekre és övezetekre vonatkozó általános előírások

7. § (1) Az építési övezetek és övezetek építési használatának határértékeit a 2. melléklet az építési övezetek, övezetek telekalakítási és beépítési szabályainak táblázata tartalmazza.

(2) Amennyiben jelen rendelet másképp nem szabályozza, a legkisebb kialakítható telekméret előírásaitól függetlenül beépíthető minden olyan beépítésre szánt övezetben lévő belterületi telek, amely az alábbi feltételeket együttesen teljesíti:

a) közterület szabályozással nem érintett,

b) legkisebb területe minimum 300 m2,

c) építési helye legalább azonos méretű, vagy nagyobb, mint egy 7,0 m széles és 10,0 hosszúságú téglalap,

d) az övezetre előírt közműellátás biztosított,

e) más jogszabály nem korlátozza, nem tiltja és

f) szomszéd építési jogát ne korlátozza.

(3) Építési övezetekben az előkert mérete kialakult. Új beépítés esetén a szomszédos telkek kialakult előkertjéhez kell illeszkedni, ha ez nem állapítható meg akkor a minimális előkert mérete:

a) falusias lakóterület és településközpont vegyes terület esetén 2 m,

b) hétvégiházas üdülőterület esetén 10 m,

c) egyéb beépítésre szánt területeken az OTÉK 35. § előírása alapján.

(4) Az építési övezetekben előírt legnagyobb épületmagasság értékéhez képest gazdasági, mezőgazdasági, erdőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó technológiai műtárgy belterület legfeljebb 10 méter, beépítésre szánt különleges mezőgazdasági üzemi területen, beépítésre szánt különleges vízgazdálkodási üzemi és beépítésre nem szánt területeken legfeljebb 20 méter lehet.

(5) Az építési övezetekben és övezetekben rendeltetéseket elhelyezni az OTÉK-ban meghatározott előírások, valamint a 3. melléklet az elhelyezhető és a tiltott rendeltetések, önálló rendeltetési egységek, a 4. melléklet az elhelyezhető és a tiltott melléképítmények és az 5. melléklet az elhelyezhető és a tiltott egyéb építmények táblázatai szerint lehet.

(6) Építménynek minősülő antennatartó szerkezet a településképi rendelet előírásai szerint létesíthető.

(7) Amennyiben jelen rendelet másképp nem szabályozza, beépítésre nem szánt területen terepszint alatti építmény (pince) nem létesíthető. Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül helyezhető el.

(8) A műfű burkolat területe a zöldfelületi arányba nem számítható be.

(9) Amennyiben az építési övezetre vonatkozó telek legnagyobb beépítettsége a „kialakult” állapotot is meghatározza, úgy a jogszerűen létesített meglévő épület korszerűsíthető, felújítható.

(10) Állattartási és állattenyésztési épület, vagy trágyatároló a meglévő lakó- vagy intézményi épületekről minimum 5 méter távolságra létesíthető.

8. Beépítésre szánt területek

8. § A beépítésre szánt terület építési övezetei a következők:

a) Falusias lakóterület (Lf)

b) Településközponti vegyes terület (Vt)

c) Hétvégiházas üdülőterület (Üh)

d) Különleges terület – Mezőgazdasági üzem területe (K-Mü)

e) Különleges terület – Szabadidős terület (K-Sz)

f) Különleges terület – Sport terület (K-Sp)

g) Különleges - Vízgazdálkodási üzemi terület (K-Vü)

9. Különleges beépítésre szánt – Mezőgazdasági üzem területe

9. § A Különleges terület – Mezőgazdasági üzem területe (K-Mü) építési övezetben elsősorban az állattenyésztéshez, növénytermesztéshez, feldolgozáshoz, raktározáshoz, valamint a termények és termékek árusításához kapcsolódó rendeltetések helyezhetők el. Az építési övezetben kizárólag a mezőgazdasági termeléssel összefüggő oktatási rendeltetés is létesíthető.

10. Különleges beépítésre szánt -Szabadidős terület

10. § A Különleges beépítésre szánt – Szabadidős területen (K-Sz) a turisztikát, sportolást, pihenést, játékot, rekreációt, oktatást, nevelést szolgáló és az ehhez kapcsolódó szállás, szolgáltatás, vendéglátás rendeltetésű építmények létesíthetők.

11. Különleges beépítésre szánt - Sport terület

11. § A Különleges beépítésre szánt – Sport területen (K-Sp) a sportolást, pihenést, játékot, rekreációt, oktatást, nevelést szolgáló és az ehhez kapcsolódó szolgáltatás, vendéglátás rendeltetésű építmények létesíthetők.

12. Különleges - Vízgazdálkodási üzemi terület

12. § A Különleges beépítésre szánt – Vízgazdálkodási üzemi (K-Vü) területen a vízgazdálkodáshoz, árvíz elleni védelemhez kapcsolódó épületek, építmények, gátőrház és szolgálati lakás létesíthetők.

13. Beépítésre nem szánt területek

13. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó területen a beépítésre nem szánt terület övezetei a következők:

a) Közúti közlekedési terület (KÖu)

aa) Közúti közlekedési terület- Főút, országos közút, helyi gyűjtőút, kiszolgáló út területe (KÖu-1)

ab) Közúti közlekedési terület- Mezőgazdasági feltáróút (KÖu-2)

b) Közkert zöldterület (Zkk)

c) Védelmi célú erdőterület (Ev)

d) Egyéb erdőterület (Ee)

e) Általános mezőgazdasági terület (Má)

f) Tájgazdálkodási mezőgazdasági terület (Mt)

g) Kertes mezőgazdasági terület (Mk)

h) Vízgazdálkodási terület (V)

i) Különleges beépítésre nem szánt terület – Temető területe (Kb-T)

j) Különleges beépítésre nem szánt terület – Vízgazdálkodási terület (Kb-V)

k) Különleges beépítésre nem szánt terület – Szabadidős terület (Kb-Sz)

l) Vízgazdálkodási – Védelmi erdő terület (V-Ev)

m) Különleges beépítésre nem szánt terület – Vízgazdálkodási terület - Közúti közlekedési terület (Kb-V – Köu-1)

(2) Az (1) bekezdés l)–m) pontjai szerinti kétszintű övezetek területén a 2. melléklet, 3. melléklet, 4. melléklet és 5. melléklet táblázataiban a két övezetre vonatkozó előírások közül a szigorúbbakat kell alkalmazni.

(3) Beépítésre nem szánt területek övezetein épület a mezőgazdasági feltáróút telekhatárától mért 10 méteren belül nem létesíthető.

14. Közúti közlekedési terület

14. § (1) A Köu-1 övezetben az OTÉK 26. § (1) bekezdése szerinti építmények elhelyezésére szolgál.

(2) Köu-1 övezetben az (1) bekezdés szerinti építményeken túl elhelyezhetők a vízgazdálkodással, Tisza-Túr tározó üzemeltetésével összefüggő műtárgyak is.

(3) A Köu-2 övezetben a mezőgazdasági- vagy erdő területeket kiszolgáló közlekedési építmények, vízgazdálkodási építmények, továbbá a közmű és a hírközlés építményei elhelyezésére szolgál.

15. Közkert zöldterület

15. § Közkert zöldterületen a vízvisszatartásra figyelemmel helyezhetők el a rendeltetésszerű használathoz kapcsolódó építmények.

16. Erdőterület

16. § (1) Erdőterület az Országos Erdőállomány Adattárban erdőrészletként nyilvántartott erdők és a településrendezési eszközök szerint tervezett erdők területe.

(2) Ev jelű védelmi célú erdőterületen épület nem helyezhető el.

(3) Ee jelű egyéb erdőterület övezetben épület legalább 2 ha telekterületen helyezhető el az erdő rendeltetésével összhangban.

17. Mezőgazdasági terület

17. § (1) A mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás, az állattenyésztés és a halgazdálkodás, továbbá az ezekkel kapcsolatos termék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló épületek és építmények helyezhetők el.

(2) A mezőgazdasági terület a termőhelyi és tájhasználati adottságokhoz, valamint az időszakos árvízi tározó funkcióhoz illeszkedő mezőgazdasági használat, valamint a termőföldvédelem, a természeti értékek védelme, a tájképvédelem érdekében a következő sajátos területfelhasználási egységekre tagolódik:

a) általános mezőgazdasági terület (Má),

b) tájgazdálkodási mezőgazdasági terület (Mt).

(3) Mezőgazdasági területen a mezőgazdasági tevékenységgel összefüggő lakó, illetve szállás, agrárturisztikai rendeltetés a megengedett beépítettség felét nem haladhatja meg.

(4) Mezőgazdasági területen a tevékenységgel összefüggő technológiai jellegű építmény legfeljebb a megengedett épületmagasság másfélszerese lehet.

(5) Mezőgazdasági területen új birtokközpont nem létesíthető.

18. § (1) Má-0 és Mt-0 övezetben épület nem helyezhető el.

(2) Má-1 övezetben legalább 5 ha telekterületen helyezhető el gazdasági, lakó, szállás és vendéglátó épület, legfeljebb 5%-os beépítettséggel.

(3) Má-2 övezetben legalább 6000 m2 telekterületen gazdasági épület létesíthető. Gazdasági rendeltetésű épületen belül lakás is elhelyezhető, de alapterülete nem lehet több a beépíthetőség felénél és 150 m2 -nél.

(4) Má-3 övezetben, gyümölcs művelési ágú telken legalább 5 ha telekterületen 1%-os beépítettséggel helyezhető el lakó épület, gazdasági épület, valamint gyümölcs- és pálinkaturizmus építményei.

(5) Mk-1 övezetben legalább 6000 m2 telekterületen, legfeljebb 3%-os beépítettséggel, kizárólag gazdasági épület létesíthető.

(6) Má-1, Má-2, Má-3, Mk-1 övezetekben terepszint alatti építmény a telek területének legfeljebb 5%-án létesíthető.

(7) Mt-1 övezetben 10 ha telekterület felett, legfeljebb 1%-os beépítettséggel szántó és gyep (legelő, kaszáló) művelési ágú telken csak a legeltetéses állattartással, természetvédelmi célú bemutatással, ismeretterjesztéssel és a tájgazdálkodási tevékenységgel összefüggő építmények helyezhetők el.

(8) Mt-2 övezetben a természetvédelmi célú bemutatással, ismeretterjesztéssel, a tájgazdálkodási tevékenységgel összefüggő és horgászturizmushoz kapcsolódó építmények elhelyezhetők legfeljebb 2%-os beépíthetőséggel.

18. Különleges beépítésre nem szánt terület – Vízgazdálkodási terület

19. § (1) A Különleges beépítésre nem szánt terület – Vízgazdálkodási terület (Kb-V) övezetében az árvízi tározáshoz kapcsolódó épületek, építmények, közlekedési építmények és töltés elhelyezésére szolgál.

(2) Az övezetben – a vízgazdálkodással összefüggő jogszabályokkal összhangban – elhelyezhetők a vízgazdálkodáshoz, árvízi tározáshoz kapcsolódó műtárgyak, ideiglenes jelleggel építkezés idejére vagyonvédelmi és lakókonténerek.

19. Különleges beépítésre nem szánt terület – Szabadidős terület

20. § (1) Különleges beépítésre nem szánt – Szabadidős területeken (Kb-Sz) a turizmushoz és rekreációhoz kapcsolódó építmények helyezhetők el.

(2) A Kb-Sz övezetben a sportolást, pihenést, játékot, és az ehhez kapcsolódó szállás, szolgáltatás, vendéglátás rendeltetésű épületek létesíthetők 10%-os beépíthetőséggel.

20. Különleges beépítésre nem szánt terület – Temető területe

21. § (1) Különleges beépítésre nem szánt – Temető területén (Kb-T) a temető rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők.

(2) Az övezetben kegyeleti park létesíthető.

21. Záró rendelkezések

22. § Hatályát veszti a Sonkád Község Tisza-Túr Tározó területére és környezetére vonatkozó helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 3/2018 (IV.24.) önkormányzati rendelet.

23. § Ez a rendelet 2022. szeptember 30-án lép hatályba.

2. melléklet

Az építési övezetek, övezetek telekalakítási és beépítési szabályainak táblázata

AZ ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK, ÖVEZETEK TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI SZABÁLYAI

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z






övezeti jel / kód

a telek

az épület megengedett

a telek





beépítési módja

kialakítható legkisebb / legnagyobb

beépíthető legkisebb

megengedett

legkisebb / legnagyobb

leg- magasabb pontja

közműellátási mértéke és módja

legnagyobb

legkisebb

területe

szélessége

mély-sége

terü-
lete

széles-
sége

mély-sége

beépítettsége

szintterü-
let
mutatója

zöldfelületi aránya

épület- magassága

homlokzat- magassága

párkány- magassága

min. (és/vagy max.*)

terepszint felett

terepszint alatt

min. és/vagy max.

m2

m

m

m2

m

m

%

%

m2/ m2

%

m

m

m

m

közművesített-ség

min.

max.

min.

max.

min.

max.

min.

max.

min.

max.

Tt_min

Tt_
max

Tsz_min

Tsz_max

Tm

Tt_b

Tsz_b

Tm.b

B_ta

B_ta*

B_tf

B_tf*

SZtm

SZtm*

Z_min

Z_
min*

Ém

Hm

Pm

Élp

Km

1.

Lf-1

O

1000

-

14

-

-

-

-

-

30

-

-

-

-

-

40

-

-

5

-

-

-

-

-

teljes

2.

Lf-2

SZ

5000

-

15

-

-

-

-

-

30

-

-

-

-

-

40

-

-

5

-

-

-

-

-

teljes

3.

Lf-3

SZ

5000

15

-

-

-

-

-

30

-

-

-

-

-

40

-

-

5

-

-

-

-

-

teljes

4.

Vt-1

SZ

1000

-

-

-

-

-

-

-

40

-

-

-

-

-

30

-

-

8

-

-

-

-

-

teljes

5.

Üh

O

K

-

-

-

-

-

-

-

20/K

-

-

-

-

-

60

-

-

5

-

-

-

-

-

részleges

6.

K-Mü

SZ

10 000

-

-

-

-

-

-

-

30

-

-

-

-

-

40

-

-

6

-

-

-

-

-

részleges

7.

K-Sz

SZ

3000

-

-

-

-

-

-

-

40

-

-

-

-

-

30

-

-

5

-

-

-

-

-

részleges

8.

K-Sp

SZ

K

-

-

-

-

-

-

-

30

-

-

-

-

-

40

-

-

5

-

-

-

-

-

teljes

9.

K-Vü

SZ

2000

-

-

-

-

-

-

-

30

-

-

-

-

-

40

-

-

5

-

-

-

-

-

részleges

10.

KÖu-1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

5

-

-

-

-

-

-

-

-

4,5

-

-

-

-

-

közművesítetlen

11.

KÖu-2

-

-

-

-

-

-

-

-

-

5

-

-

-

-

-

-

-

-

4,5

-

-

-

-

-

közművesítetlen

12.

Zkk

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3

-

-

-

-

-

60

-

-

4,5

-

-

-

-

-

közművesítetlen

13.

Ev

-

5000

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

közművesítetlen

14.

Ee

-

5000

-

-

-

-

20000

-

-

0,5

-

-

-

-

-

-

-

-

6,0

-

-

-

-

-

közművesítetlen

15.

Má-0

-

100 000

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

közművesítetlen

16.

Má-1

-

10 000

-

-

-

-

50 000

-

-

5

-

5

-

-

-

-

-

-

6

-

-

-

-

-

közművesítetlen

17.

Má-2

-

10 000

-

-

-

-

6000

-

-

5

-

5

-

-

-

-

-

-

4,5

-

-

-

-

-

közművesítetlen

18.

Má-3

-

20 000

-

-

-

-

50 000

-

-

1

-

5

-

-

-

-

-

-

6

-

-

-

-

-

közművesítetlen

19.

Mk-1

3000

-

-

-

-

6000

-

-

3

-

5

-

-

-

-

-

4,5

-

-

-

-

-

közművesítetlen

AZ ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK, ÖVEZETEK TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI SZABÁLYAI

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z






övezeti jel / kód

a telek

az épület megengedett

a telek





beépítési módja

kialakítható legkisebb / legnagyobb

beépíthető legkisebb

megengedett

legkisebb / legnagyobb

leg- magasabb pontja

közműellátási mértéke és módja

legnagyobb

legkisebb

területe

szélessége

mély-sége

terü-
lete

széles-
sége

mély-sége

beépítettsége

szintterü-
let
mutatója

zöldfelületi aránya

épület- magassága

homlokzat- magassága

párkány- magassága

min. (és/vagy max.*)

terepszint felett

terepszint alatt

min. és/vagy max.

m2

m

m

m2

m

m

%

%

m2/ m2

%

m

m

m

m

közművesített-ség

min.

max.

min.

max.

min.

max.

min.

max.

min.

max.

Tt_min

Tt_
max

Tsz_min

Tsz_max

Tm

Tt_b

Tsz_b

Tm.b

B_ta

B_ta*

B_tf

B_tf*

SZtm

SZtm*

Z_min

Z_
min*

Ém

Hm

Pm

Élp

Km

20.

Mt-0

-

30 000

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

közművesítetlen

21.

Mt-1

-

30 000

-

-

-

-

10 ha

-

-

1

-

-

-

-

-

-

-

-

4,5

-

-

-

-

-

közművesítetlen

25.

Mt-2

-

K

-

-

-

-

-

-

-

2

-

-

-

-

-

-

-

-

4,5

-

-

-

-

-

részleges

22.

V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3

-

-

-

-

-

-

-

-

4,5

-

-

-

-

-

közművesítetlen

23.

Kb-V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2

-

-

-

-

-

-

-

-

4,5

-

-

-

-

-

közművesítetlen

24.

Kb-Sz

-

K

-

-

-

-

-

-

-

10

-

-

-

-

-

40

-

-

5

-

-

-

-

-

részleges

26.

Kb-T

-

K

-

-

-

-

-

-

5

-

-

-

-

-

-

-

-

6

-

-

-

-

-

hiányos

Jelmagyarázat:
K: Kialakult
O: Oldalhatáron álló
Sz: Szabadonálló

3. melléklet

Az elhelyezhető és a tiltott rendeltetések, önálló rendeltetési egységek


A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

1.

általános használat szerinti besorolás megnevezése és az azon belüli sajátos használat szerinti jelölés (övezet/
építési övezet jele)








Rendeltetés,
önálló rendeltetési egység

Falusias lakóterület

Településközpont vegyes terület

Hétvégiházas üdülő terület

Különleges beépítésre szánt - Mezőgazdasági üzemi terület

Különleges beépítésre szánt – Szabadidős terület

Különleges beépítésre szánt – Sport terület

Különleges beépítésre szánt – Vízgazdálkodási üzemi terület

Közúti közlekedési terület

Közkert zöldterület

Védelmi célú erdőterület

Egyéb erdőterület

Általános mezőgazdasági terület

Kertes mezőgazdasági terület

Tájgazdálkodási mezőgazdasági terület

Vízgazdálkodási terület

Különleges beépítésre nem szánt -Vízgazdálkodási terület

Különleges beépítésre nem szánt–Szabadidős területe

Különleges beépítésre nem szánt–Temető területe

Lf-1
Lf-2

Lf-3

Vt-1

Üh

K-Mü

K-Sz

K-Sp

K-Vü

KÖu-1
Köu-2

Zkk

Ev

Ee

Má-0

Má-1

Má-2

Má-3

Mk-1

Mt-0

Mt-1

Mt-2

V

Kb-V

Kb-Sz

Kb-T

2.

lakás

X

X

X

T

F

T

T

F

T

T

T

T

T

F

F

F

T

T

T

T

T

T

T

T

3.

telkenként elhelyezhető önálló lakás rendeltetési egységek legnagyobb száma

2

2

2

-

1

-

-

1

-

-

-

-

-

1

1

1

-

-

-

-

-

-

-

-

4.

iroda

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

5.

telkenként elhelyezhető önálló iroda rendeltetési egységek legnagyobb száma

1

1

1

-

1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

6.

üdülő

T

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

7.

telkenként elhelyezhető önálló üdülő rendeltetési egységek legnagyobb száma

-

-

-

1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

8.

szolgálati lakás

X

X

X

T

X

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

9.

tulajdonosi lakás

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

F

F

F

T

T

T

T

T

T

T

T

10.

egészségügyi

X

X

X

T

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

11.

szociális

X

X

X

T

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

12.

hitéleti

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

13.

igazgatási

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

14.

óvoda, bölcsőde

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

15.

nevelési

X

X

X

T

T

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T


A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

1.

általános használat szerinti besorolás megnevezése és az azon belüli sajátos használat szerinti jelölés (övezet/
építési övezet jele)






Rendeltetés,
önálló rendeltetési egység

Falusias lakóterület

Településközpont vegyes terület

Hétvégiházas üdülő terület

Különleges beépítésre szánt- Mezőgazdasági üzemi terület

Különleges beépítésre szánt – Szabadidős terület

Különleges beépítésre szánt – Sport terület

Különleges beépítésre szánt – Vízgazdálkodási üzemi terület

Közúti közlekedési terület

Közkert zöldterület

Védelmi célú erdőterület

Egyéb erdőterület

Általános mezőgazdasági terület

Kertes mezőgazdasági terület

Tájgazdálkodási mezőgazdasági terület

Vízgazdálkodási terület

Különleges beépítésre nem szánt – Vízgazdálkodási terület

Különleges beépítésre nem szánt– Szabadidős területe

Különleges beépítésre nem szánt– Temető területe

Lf-1
Lf-2

Lf-3

Vt-1

Üh

K-Mü

K-Sz

K-Sp

K-Vü

Köu-1
Köu-2

Zkk

Ev

Ee

Má-0

Má-1

Má-2

Má-3

Mk-1

Mt-0

Mt-1

Mt-2

V

Kb-V

Kb-Sz

Kb-T

16.

oktatási

X

X

X

X

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

17.

kulturális

X

X

X

X

T

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

T

18.

közösségi szórakoztató

X

X

X

T

T

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

T

19.

kereskedelmi

X

X

X

X

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

T

20.

szolgáltatói

X

X

X

X

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

T

T

X

T

21.

vendéglátó

X

X

X

X

T

X

X

T

T

T

T

T

T

X

T

X

T

T

T

T

T

T

X

T

22.

szállás jellegű

X

X

X

X

T

X

X

T

T

T

T

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

X

T

23.

diákszállás

X

X

X

X

T

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

24.

munkásszállás

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

25.

kemping

T

T

T

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

T

26.

sport

X

X

X

X

T

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

T

27.

nem zavaró hatású gazdasági

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

28.

nem zavaró hatású ipari

T

T

X

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

29.

zavaró hatású ipari

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

30.

gazdasági

T

X

X

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

31.

raktár, tárolás

X

X

X

T

X

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

32.

mező- és erdőgazdasági üzemi

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

T

X

T

X

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

33.

állattartási és állattenyésztési

X

X

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

X

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

34.

mezőgazdasági termék feldolgozási

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

X

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

35.

üzemanyagtöltő

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

36.

településgazdálkodási, településüzemeltetési

X

X

X

T

X

X

X

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

37.

közösségi közlekedést kiszolgáló

T

T

T

T

T

T

T

X

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

38.

egyéb, helyi építési szabályzatban meghatározott fogalom szerint

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

4. melléklet

Az elhelyezhető és a tiltott melléképítmények

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

1.

általános használat szerinti besorolás megnevezése és az azon belüli sajátos használat szerinti jelölés (övezet/
építési övezet jele)




Melléképítmények

Falusias lakóterület

Településközpont vegyes terület

Hétvégiházas üdülő terület

Különleges beépítésre szánt- Mezőgazdasági üzemi terület

Különleges beépítésre szánt – Szabadidős terület

Különleges beépítésre szánt – Sport terület

Különleges beépítésre szánt – Vízgazdálkodási üzemi terület

Közúti közlekedési terület

Közkert zöldterület

Védelmi célú erdőterület

Egyéb erdőterület

Általános mezőgazdasági terület

Kertes mezőgazdasági terület

Tájgazdálkodási mezőgazdasági terület

Vízgazdálkodási terület

Különleges beépítésre nem szánt – Vízgazdálkodási terület

Különleges beépítésre nem szánt– Szabadidős területe

Különleges beépítésre nem szánt– Temető területe

Lf-1
Lf-2

Lf-3

Vt-1

Üh

K-Mü

K-Sz

K-Sp

K-Vü

KÖu-1
KÖu-2

Zkk

Ev

Ee

Má-0

Má-1

Má-2

Má-3

Mk-1

Mt-0

Mt-1

Mt-2

V

Kb-V

Kb-Sz

Kb-T

2.

közmű-becsatlakozás műtárgy

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

T

X

X

X

X

T

X

X

X

X

X

X

3.

közműpótló műtárgy

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

T

X

T

X

X

X

X

T

X

X

T

X

X

X

4.

hulladékgyűjtő edénytároló

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

T

X

T

X

X

X

T

T

T

T

T

T

X

X

5.

épülettől különálló, építménynek nem minősülő kirakatszekrény

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

6.

kerti építmény

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

T

X

X

X

X

X

X

7.

húsfüstölő, jégverem, zöldségverem

X

X

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

X

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

8.

állatól, állatkifutó

X

X

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

X

X

X

X

X

X

X

T

T

T

T

T

9.

trágyatároló

X

X

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

X

X

X

X

X

X

X

T

T

T

T

T

10.

komposztáló

X

X

X

X

X

X

X

T

T

T

T

T

X

X

X

X

X

X

X

T

T

T

X

T

11.

siló

X

X

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

X

X

X

X

T

T

T

T

T

T

T

12.

ömlesztettanyag-, folyadék-, gáztároló

X

X

X

X

X

X

X

X

T

T

T

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

13.

építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

F

F

F

T

F

F

F

F

F

F

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

F

14.

egyéb, helyi építési szabályzatban meghatározott fogalom szerinti melléképítmény

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

5. melléklet

Az elhelyezhető és a tiltott egyéb építmények

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

1.

általános használat szerinti besorolás megnevezése és az azon belüli sajátos használat szerinti jelölés (övezet/
építési övezet jele)




Egyéb építmények

Falusias lakóterület

Településközpont vegyes terület

Hétvégiházas üdülő terület

Különleges beépítésre szánt - Mezőgazdasági üzemi terület

Különleges beépítésre szánt – Szabadidős terület

Különleges beépítésre szánt – Sport terület

Különleges beépítésre szánt – Vízgazdálkodási üzemi terület

Közúti közlekedési terület

Közkert zöldterület

Védelmi célú erdőterület

Egyéb erdőterület

Általános mezőgazdasági terület

Kertes mezőgazdasági terület

Tájgazdálkodási mezőgazdasági terület

Vízgazdálkodási terület

Különleges beépítésre nem szánt -Vízgazdálkodási terület

Különleges beépítésre nem szánt–Szabadidős területe

Különleges beépítésre nem szánt–Temető területe

Lf-1
Lf-2

Lf-3

Vt-1

Üh

K-Mü

K-Sz

K-Sp

K-Vü

KÖu-1
KÖu-2

Zkk

Ev

Ee

Má-0

Má-1

Má-2

Má-3

Mk-1

Mt-0

Mt-1

Mt-2

V

Kb-V

Kb-Sz

Kb-T

2.

3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek számára garázs

X

X

X

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

3.

lakókocsi

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

4.

egyéb, épületnek nem minősülő, lakás vagy egyéb önálló rendeltetési egység kiváltására szolgáló, huzamos tartózkodásra alkalmas létesítmény

T

T

T

T

T

T

T

X

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

X

T

T

5.

egyéb, a helyi építési szabályzatban meghatározott fogalom szerint gépjárművek számára garázs

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Rendeltetés, önálló rendeltetési egység jelölése az övezet/építési övezet területén:
- elhelyezhető (X),
- feltétellel elhelyezhető (F)
- tiltott (T)
- amennyiben indokolt, a kialakult állapot szerint megtartható, de újként nem létesíthető (M)