Benk Község Önkormányzat Képviselő- testületének 2/2020(III.26.)számú önkormányzati rendelete

Községi elismerések alapításáról és adományozásuk szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 01

Benk Község Önkormányzata  Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

.

Általános rendelkezések


1.§.


(1) E rendelet célja, hogy lehetőséget teremtsen azon személyek, közösségek munkásságának méltó elismerésére és megörökítésére, akik tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek a község fejlődésében, jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában vagy az egyetemes emberi értékek gyarapításában.

(2) Az önkormányzat elismerését kitüntető címet díszoklevél, emléktárgy testesíti meg, amely a község egész lakosságának tiszteletét fejezi ki.

(3) A kitüntető címek és díjak adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető (posztumusz kitüntetés).


Kitüntető címek alapítása és adományozása


2.§.

                            

(1)„BENK KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” cím adományozható, annak a személynek, aki: 


a)  egész életművével, vagy valamely kiemelkedően jelentős munkájával, teljesítményével mind a településen belül, mind országosan vagy nemzetközi viszonylatban  olyan általános  elismerést szerzett, amely hozzájárul Benk település jó hírnevének öregbítéséért,  valamint személye és cselekedete példamutató, és emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll

b) Benk község általános fejlődéséért, lakosai életkörülményeinek javításáért közvetlenül, vagy közvetve, foglalkozása körében példamutató szakmai munkát folytat vagy folytatott


(2) „BENK KÖZSÉGÉRT” cím adományozható, annak a személynek, aki: 


a) folyamatosan több éven keresztül kifejtett munkásságukkal, a gazdaság, a kutatás, a közigazgatás, a hagyományőrzés, szolgáltatás, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a környezetvédelem, a kultúra, a művészetek, irodalom, oktatás, testnevelés és sport, valamint a közélet területén végzett tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek a község életében.


3.§.


(1) A „Benk Község Díszpolgára” és a ,,Benk Községért” kitüntető címet – a továbbiakban: kitüntető cím- a képviselő-testület adományozza.

 (2) A kitüntető cím adományozására javaslatot tehetnek:

a./ a képviselő-testület tagjai, valamint a jegyző.                                                                                                                                                                                                       

b./ a községben működő közösségek, intézmények, gazdálkodó és egyéb szervezetek, egyesületek.

(3) Az adományozásra vonatkozó kezdeményezést a polgármesterhez kell benyújtani, azátadás javasolt időpontja előtt legalább 90 nappal.

(4) A kitüntető cím adományozásáról díszes kivitelűoklevelet kell kiállítani.

(5) Az elismerést ünnepélyes keretek között – elsősorban a község ünnepe, vagy nemzetiünnepeink alkalmából – a polgármester adja át a kitüntetettnek, illetve ha azt már elhunyt személy kapta, a hozzátartozójának.

(6) A község kitüntető címmel rendelkező polgárát megkülönböztetett tiszteletben kell részesíteni, így különösen:

a.) a képviselő-testület vagy az önkormányzati hivatal által rendezett ünnepségekre és fontosabb rendezvényekre meg kell hívni.

(7) A kitüntető cím adományozásáról a jegyző – a személyi adatokat és az elismertérdemeket tartalmazó – nyilvántartást vezet.

(8) A díszpolgári cím adományozásáról a község lakosságát tájékoztatni kell.

(9) A képviselő-testület a kitüntető címet visszavonhatja attól, aki arra méltatlanná vált.


4. §

Ez a rendelet 2020. április 1. napján lép hatályba.



Mészáros Lajos                                                                                                                       Dr. Gál- Lakatos Enikő

   polgármester                                                                                                                          jegyző