Jéke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2014.(VIII.15.) önkormányzati rendelete

növényi hulladék és avar nyílttéri égetésről

Hatályos: 2017. 07. 28

Jéke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2014.(VIII.15.) önkormányzati rendelete

növényi hulladék és avar nyílttéri égetésről

2017.07.28.

Jéke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján,

a 4. § tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,
az 5. § tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,
a 6. § tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,
a 7. § tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,
a 8. § tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 94/A. § (1a) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján,
a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,
a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja és hatálya

(1) A rendelet célja a növényi hulladék és avar nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.

(2) A rendelet hatálya Jéke közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

2. § A rendelet alkalmazásában:

a) növényi és kerti hulladék (a továbbiakban: növényi hulladék): metszési hulladék kaszálék, nyesedék, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék.

b) avar: fáról és cserjéről lehullott lomb, elhalt növényi rész

c) háztartási hulladék: a hulladékról szóló törvényben meghatározott fogalom

d) háztartási hulladékhoz hasonló hulladék: a hulladékról szóló törvényben meghatározott fogalom

f) hulladék: a hulladékról szóló törvényben meghatározott fogalom

g) települési hulladék: a hulladékról szóló törvényben meghatározott fogalom

h) veszélyes hulladék: a hulladékról szóló törvényben meghatározott fogalom

3. § Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni szükséges.

4. § (1)1 Növényi hulladék és avar nyílttéri égetése – a (3) bekezdés kivételével - március 1. és május 15. között, valamint szeptember 15. és november 15. közötti időszakokban vasár- és ünnepnapok kivételével naponta 10.00 – 18.00 óra között engedélyezett. A határidő kezdő és utolsó napján – amennyiben az nem vasár- és ünnepnapra esik – az égetés végezhető.

(2) Kerti hulladék és avar tűzgyújtási tilalom időtartama alatt nem égethető.

5. § Növényi hulladékkal együtt háztartási hulladék, háztartási hulladékhoz hasonló hulladék, hulladék, települési hulladék, veszélyes hulladék nem égethető.

6. § (1) Növényi hulladékot és avart csak kialakított tűzrakó helyen és kerten, ingatlanon belül szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

(2) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

(3) Közterületen növényi hulladék és avar égetése tilos!

7. § (1) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz növényi hulladék, avar esetében szabad végezni. Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, vagy más segédanyag nem alkalmazható.

(2) A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyeletét biztosítani kell. Veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(3) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs vagy hamu lelocsolásáról és földréteggel való lefedéséről.

8. § (1) Aki a növényi hulladék és avar nyílttéri égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság felső határa természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint lehet.

9. § A rendelet 2014. szeptember 1. napján lép hatályba.

1

Módosította a 7/2017. (VII.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2017. július 28. napjától