Zsurk Község Önkormányzati Képviselő-testületének 5/2015 (IV.7.) Önkormányzati rendelete

a helyi tűzgyújtási szabályokról

Hatályos: 2016. 04. 21

Zsurk Község Önkormányzati Képviselő-testületének 5/2015 (IV.7.) Önkormányzati rendelete

a helyi tűzgyújtási szabályokról

2016.04.21.

Zsurk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja a szabadtéri tűzgyújtás és az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.

2. § A rendelet területi hatálya Zsurk Község közigazgatási területére terjed ki.

3. § A rendelet személyi hatálya Zsurk Község közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és növényi hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;

b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.

c) külterület: a település közigazgatási területének belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, vízgazdálkodási, vagy művelés alatt nem álló természet közeli része,

d) belterület: lakott övezet, ideértve a zártkerti ingatlanokat is,

e) ünnepnapok: március 15., húsvéthétfő, október 23., november 1.

II. Fejezet

3. Avar és növényi hulladék égetésének szabályai

5. § (1) Zsurk Község közigazgatási területén az avar és növényi hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

6. § (1) Zsurk Község belterületén – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az avar és növényi hulladékok nyílttéri égetése tilos.

(2) A 7. § - ban foglalt korlátozások figyelembevételével az avar és növényi hulladék nyílttéri égetése (maximum 1 talicska/adag) adott év március 1. napjától április 30. napjáig és október 1. napjától november 30. napjáig hétfői és csütörtöki napokon 8:00 óra és 19:00 óra közötti időtartamban megengedett. Munkaszüneti és ünnepnapokon az égetés tilos!

7. § (1) Tilos a nyílttéri égetés az országos vagy a helyi tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.

(2) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható. Az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(3) A kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, korom, hőterhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Tilos égetni a szomszédos telken lévő épülettől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst az égetés környezetében lévő zöld növényeket (pl. fát, bokrot, zöldfelületet) ne károsítsa.

(4) Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(5) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben (maximum 15 km/óra) kerülhet sor.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(7) A helyben keletkezett kerti hulladék égetését ingatlanon belül kell végrehajtani, közterületet, vagy más ingatlanát erre a célra igénybe venni tilos.

(8) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

(9) Amennyiben a tűz elterjed, és az égetést végző azt nem tudja megfékezni, köteles haladéktalanul bejelenteni a tűz terjedését a tűzoltóságnak. Bejelentés után az égetést végző köteles az égetés helyszínén tartózkodni a tűzoltóság megérkezéséig.

(10) Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

8. § (1) Tilos az égetés folyamatának gyorsítása céljából légszennyező, bűzös, vagy tűzveszélyes segédanyag (pl.: benzin, gázolaj, hígító) használata.

(2) Belterületen tilos a lábon álló növényzet égetéssel történő megsemmisítése. Külterületen pedig tilos a zöld növényi részeket tartalmazó lábon álló növényzet égetése.

(3) Tilos a kerti hulladék égetése hivatalok, egészségügyi és gyermekintézmények, kulturális és közösségi intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 m-es környezetében, az intézmény működési ideje alatt.

(4) Tilos a kerti hulladék égetése elektromos, távközlési és gázvezetékek 10 méteres övezetén belül.

(5) Tilos a kerti hulladék égetése a véderdők és a helyi védelem alatt álló területeken.

(6) Tilos az égetés közút mellett, az út tengelyétől számított 20 méteren belül. Az égetés a közlekedés biztonságát nem veszélyeztetheti, a látótávolságot nem csökkentheti.

(7) Tilos olyan időszakban égetni, amikor az erre feljogosított szerv a község területén vízkorlátozást rendel el, vagy az égetés helyszínén a vízszolgáltatás bármely okból szünetel, vagy korlátozott.

4. Szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályok

9. § (1) Szabadtéri tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni szabadtéri rendezvények (bográcsozás, grillezés, szalonnasütés) céljából csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet úgy, hogy az a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni tilos, veszély esetén, illetve ha arra már szükség nincs, azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés és tüzelő berendezés használata esetén, annak helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, valamint a tűz eloltható.

(4) Az észlelt tűzesetet késedelem nélkül a 105-ös vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon köteles jelezni a tűzoltóságnak.

(5) Aki a tűzvédelmi szabály megszegésével tüzet idézett elő tűzvédelmi bírsággal sújtható, amelynek mértéke az ide vonatkozó hatályos jogszabályban van meghatározva.

9/A. § (1) Aki az e rendeletben foglaltakat megsérti, a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg és közigazgatási bírsággal sújtható. A közigazgatási bírság felső határa a jelen rendeletben meghatározott valamennyi jogsértés esetén kétszázezer forint.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt – a képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva - a Záhonyi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője folytatja le a közigazgatási eljárást és szabja ki a közigazgatási bírságot.

(3) A döntésre jogosult határozata ellen a közléstől számított 15 napon belül Zsurk Község Önkormányzati Képviselő-testületéhez lehet írásban fellebbezni.

(4) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szabályi irányadók.

(5) A rendelet alapján kiszabott közigazgatási bírságot az elkövető az első fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül az önkormányzat meghatározott számlájára történő befizetés útján köteles teljesíteni.

(6) Az (1) bekezdésben foglalt szankció helyett, különösen a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyára tekintettel figyelmeztetetés alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

III. Fejezet

5. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2015. április 07. napján 16,00 órakor lép hatályba.