Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 09. 28

Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

2021.09.28.

Zsurk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 132. § (4) bekezdés g) pontja és 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján a helyi sajátosságoknak megfelelően szabályozza a szociális ellátások formáit, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, szervezeti kereteit, továbbá folyósításuk és ellenőrzésük rendszerét.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Zsurk község közigazgatási területén a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) ide vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott, a személyi adat- és lakcím-nyilvántartás szerint állandó lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó, és szociálisan rászoruló személyekre terjed ki.

3. Eljárási szabályok

3. § Az eljárás megindítása kérelemre, vagy az Szt-ben meghatározott esetekben hivatalból történhet. A kérelmet a Záhonyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Közös Hivatal) lehet benyújtani.

4. § Az e rendeletben szabályozott ellátásokat a mellékletben szereplő formanyomtatványon kell benyújtani.

5. § A jogosultsági feltételek fennállását – a közös háztartásban együttélést, a saját háztartáson belüli eltartást, jövedelemmel nem rendelkező nagykorú személy esetében a rokkantságot, fogyatékosságot, munkanélküliséget, az önkormányzattól vagy szociális intézményektől igénybe vett ellátást, köz- vagy hitelt érdemlő magánokirattal, illetve a Közös Hivatalnál, az önkormányzat intézményeinél vezetett nyilvántartások adatainak felhasználásával kell igazolni.

6. § (1) Az e rendeletben szabályozott támogatásokat igénylő szociális, vagyoni körülményeinek, valamint egészségi állapotának megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, továbbá háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető. A vagyoni körülmények további tisztázása érdekében a kérelmező és vele azonos lakásban élő személyekre vonatkozóan – hozzájáruló nyilatkozatuk alapján – további információk beszerezhetők. Az adatok beszerzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatokat – a rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon – a kérelmező köteles beszerezni és az eljáró hatóságnak átadni.

(2) A beadott kérelmet el lehet utasítani, valamint a megállapított ellátás folyósítását meg lehet szüntetni, ha a jövedelemnyilatkozatban és igazolásban szereplő adatok valódisága a környezettanulmány során megkérdőjelezhető, ha a kimutatott alacsony jövedelem és a család életvitele, körülményei nem állnak összhangban.

(3) A körülmények tisztázása során az igénylő köteles együttműködni. Amennyiben együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a szükséges igazolásokat nem csatolja, vagy nem teszi lehetővé környezettanulmány elkészítését, kérelmét el kell utasítani, a folyósított támogatást meg kell szüntetni.

7. § A kérelemben és a vagyon- illetve jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok, tények valódisága az eljárás során szükség szerint, az alábbiakkal ellenőrizhető:

a)környezettanulmány készítése, a kérelmező által megadott tartózkodási helyen,
b)az ügyintéző megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet, helyi gépjármű-nyilvántartót, jövedelemigazolást kiállító munkáltatót, illetékes hatóságokat,
c)munkanélküli státusz az illetékes Munkaügyi Központ határozatával igazolható,
d)házasság felbontását, gyermektartásdíjat, bontóperi ítélettel, vagy a tartásdíj megállapítása, vagy végrehajtása iránti eljárás megindításáról kiállított igazolással kell bizonyítani, amennyiben a tartásdíjról a szülők egyezséget kötöttek, az erről szóló nyilatkozat is elfogadható,
e)16. életévét betöltött gyermek tanulói, hallgatói jogviszonya iskolalátogatási igazolással igazolható.

8. § A szociális ellátásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Közös Hivatalt. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, a jogosulatlanul felvett támogatás megtérítésére kell kötelezni.

9. § A rendszeres jelleggel járó települési támogatást lakcím vagy tartózkodási hely változása, vagy a jogosult halála esetén a változás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

10. § A szociális ellátások, támogatások iránti kérelmekhez segélytípusonként csatolandó – elbíráláshoz szükséges – bizonyítékok hiánypótlását 15 napon belül kell eljuttatni a szociális ügyintézőkhöz.

11. § A döntésre jogosult határozata ellen a közléstől számított 15 napon belül Zsurk Község Önkormányzati Képviselő-testületéhez lehet illetékmentesen írásban fellebbezni.

II. Fejezet

AZ ELLÁTÁSOK RENDSZERE

12. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli és természetbeni ellátás nyújtható.

(2) Szociális rászorultság esetén a jogosult részére az alábbi támogatások igényelhetők:

a) Települési támogatásként

aa) Lakhatási támogatás,

ab) Rendszeres gyógyszertámogatás,

ac) Beiskolázási támogatás,

ad) Bursa Hungarica ösztöndíj,

ae) Arany János Tehetséggondozó Program,

af) Művészeti térítési díj és tandíj támogatása,

ag) Karácsonyi támogatás,

ah) Idősek támogatása,

ai) Fűtési lakhatási támogatás,

aj) Újszülött támogatás

ak) Óvodáztatási támogatás

b) Rendkívüli települési támogatás.

4. Lakhatási támogatás

13. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást állapít meg a jegyző annak a kérelmezőnek, akinek az egy főre jutó havi háztartás jövedelme a 80.000 Ft-ot nem haladja meg és a háztartás egyikének sincs vagyona.

(2) A lakhatási támogatást a jegyző a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén állapítja meg.

(3) A lakhatási támogatás folyósítása minden hónap 5. napjáig a kérelemben - 1. melléklet - meghatározott szolgáltató részére történik, és annak összegét a szolgáltató írja jóvá.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi 5.000 Ft.

(5) A kérelmezőt a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás egy év időtartamra kerül megállapításra.

(7) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező és a kérelmezővel együtt élő személyek előző havi jövedelemigazolásait függetlenül a háztartások számától, és

b) a lakás használati jogát hitelt érdemlően igazoló okirat másolatát, mely különösen: adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés, tartási-, életjáradéki szerződés, hagyatékátadó végzés, lakásbérleti szerződés, tulajdoni lap és

c) annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatás utalását kéri.

14. § (1) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, amennyiben a támogatás jogosultjának megváltozik a lakcíme, vagy elhalálozik.

(2) Lakcím-változás, vagy a jogosult halála esetén a támogatásra való jogosultságot a változás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

15. § (1) A lakhatási támogatás egyéb feltételeként az önkormányzat előírja, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségét biztosítsa.

(2) A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében a kérelmező vagy jogosult köteles az általa életvitelszerűen lakott lakást vagy házat és annak udvarát, kertjét, a kerítéssel kívül határos területét, járdát tisztán tartani, az ingatlan állagmegőrzését és rendeltetésszerű használhatóságát, valamint higiénikus állapotát biztosítani.

(3) A (2) bekezdésben megállapított feltételek teljesítésére a kérelmezőt, illetve a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő tűzésével a jegyzőnek – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – fel kell szólítania. Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult a feltételeknek a felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, vagy a megállapított támogatást meg kell szüntetni.

16. § Lakhatási támogatás ugyanazon ingatlanon belül kizárólag egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az ingatlanon lévő lakások, a lakásban élő személyek és háztartások számától.

17. § Új kérelem a jogosultság lejártát megelőző 30 nappal nyújtható be azzal, hogy az új jogosultság ebben az esetben az előző jogosultság lejártát követő naptól lehetséges.

5. Rendszeres gyógyszertámogatás

18. § (1) A jegyző rendszeres gyógyszertámogatást állapít meg annak a szociálisan rászorult személynek, aki nem jogosult közgyógyellátásra, és akinek esetében az alábbi feltételek fennállnak:

a) családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az 50.000 Ft-ot, egyedül élő esetén a 60.000 Ft-ot, és

b) a havi rendszeres gyógyszer költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át eléri.

(2) Jövedelemre tekintet nélkül jogosult a fogyatékossági támogatásban részesülő személy.

(3) A rendszeres gyógyszertámogatás megállapítása iránti kérelemhez - 2. melléklet - csatolni kell:

a) a kérelmező és a kérelmezővel közös háztartásban élő személyek előző havi jövedelemigazolásait, és

b) a háziorvos vagy szakorvos igazolását, melynek tartalmaznia kell a kérelmező részére rendelt – a krónikus betegsége kezeléséhez szükséges, a társadalombiztosítási támogatásba befogadott – gyógyszerek megnevezését és havonta szükséges mennyiségét, és

c) a háziorvosi, vagy szakorvosi igazolás alapján kiállított gyógyszertári igazolást a kérelmező által fizetendő gyógyszerköltség összegéről.

(4) E rendelet értelmében rendszeres gyógyszerszedésnek minősül a legalább 6 hónapot meghaladó gyógyszerszedés.

(5) A rendszeres gyógyszertámogatás mértéke havi 5.000 Ft.

(6) A kérelmezőt a rendszeres gyógyszertámogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(7) A rendszeres gyógyszertámogatás mértéke egy év időtartamra kerül megállapításra azzal, hogy amennyiben a jogosult ezen időtartam alatt jogosultságot szerez közgyógyellátásra, a részére megállapított rendszeres gyógyszertámogatást e naptól meg kell szüntetni.

(8) A rendszeres gyógyszertámogatás kifizetése készpénzben a házipénztár útján történik, abban az esetben, ha a jogosult csatolja a 2 hónapnál nem régebbi gyógyszerköltségek számláját.

(9) Az ellátásban részesülő, amennyiben közgyógyellátásra való jogosultságot szerez, köteles erről a Közös Hivatalt 15 napon belül értesíteni.

(10) Új kérelem a jogosultság lejártát megelőző 30 nappal nyújtható be azzal, hogy az új jogosultság ebben az esetben az előző jogosultság lejártát követő naptól lehetséges.

6. Beiskolázási támogatás

19. § (1) A polgármester az iskolai tanévkezdéssel kapcsolatos kiadások enyhítése érdekében beiskolázási támogatásban részesíti azon gyermekek törvényes képviselőit, akik gyermeke az általános iskolában tanul vagy nappali tagozatos középfokú oktatási intézményben vagy nappali tagozatos felsőoktatási intézményben folytat tanulmányokat és a családjában az egy főre számított havi jövedelem a 160.000 Ft-ot gyermekét egyedül nevelő törvényes képviselő esetében a 190.000 Ft-ot nem haladja meg.

(2) A beiskolázási támogatás összege:

a) általános iskolai tanulók részére 15.000 Ft/tanuló,

b) középiskolai tanulók részére 20.000 Ft/tanuló,
c) felsőoktatási intézménybe járó hallgatók részére 25.000 Ft/hallgató.

(3) A beiskolázási támogatás iránti kérelmet - 3. melléklet - a tárgyév szeptember 01. napját követően október 31. napjáig lehet benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a köznevelési intézmény 30 napnál nem régebbi igazolását arról, hogy az intézménnyel a jogviszony a kérelem beadásakor fennáll,

b) a családban élők előző havi jövedelemigazolásait

7. Bursa Hungarica ösztöndíj

20. § (1) A képviselő-testület – ha a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat adott évi fordulójához – Bursa Hungarica ösztöndíjban (továbbiakban: ösztöndíj) részesítheti azt a pályázót, aki megfelel az ösztöndíjrendszer adott évre meghirdetett Általános Szerződési Feltételeiben foglaltaknak.

(2) Az „A” és „B” típusú ösztöndíj elnyerése érdekében az önkormányzat (azonos időben) pályázatot tesz közzé, amely tartalmazza a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat adott évi fordulójának Általános Szerződési Feltételeiben (továbbiakban: szerződési dokumentum) meghatározott szempontokat.

(3) Az ösztöndíj elnyerése érdekében az igénylő a pályázati kiírásban meghatározott módon, elektronikus rendszerben kitöltött nyomtatványon és határidőig köteles pályázatát írásban benyújtani, amelyhez csatolni kell a pályázati kiírásban meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat.

(4) A képviselő-testület – ha a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat adott évi fordulójához – Bursa Hungarica ösztöndíjban (továbbiakban: ösztöndíj) részesítheti azt a pályázót, aki megfelel az ösztöndíjrendszer adott évre meghirdetett Általános Szerződési Feltételeiben foglaltaknak és a családban az egy főre eső havi jövedelem a 160.000 Ft-ot, gyermekét egyedül nevelő törvényes képviselő esetében a 190.000 Ft-ot nem haladja meg. Az „A” típusú pályázat esetén 5 főt, a „B” típusú pályázat esetén 5 főt részesít támogatásban.

(5) Amennyiben az „A”, illetve a „B” típusú pályázatok valamelyikében nem érkezik be megfelelő számú pályázat, úgy abban az esetben a másik típusú pályázat javára a támogatottak számát meg kell emelni.

(6) Az ösztöndíj havi összege: 5.000 Ft.

(7) Az ösztöndíj időtartama

a) „A” típusú ösztöndíj esetén: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév,

b) „B” típusú ösztöndíj esetén: 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

(8) Megszűnik az ösztöndíjra való jogosultság, ha

a) az ösztöndíjas elköltözik az önkormányzat illetékességi területéről,

b) az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a folyósítás feltételeinek nem felel meg,

c) „B” típusú pályázat esetén: az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn. E körülményt az önkormányzat évente egyszer felülvizsgálja. Amennyiben a felülvizsgálat során az ösztöndíjas a kért igazolásokat nem bocsátja rendelkezésre, vagy az együttműködést megtagadja, a szociális rászorultság megszűnését vélelmezni kell.

(9) A megszüntetésre a döntés meghozatalát követő tanulmányi félévtől kerül sor.

(10) Szünetel az ösztöndíj folyósítása – a folyósítás határidejének módosulása nélkül – azokra a tanulmányi hónapokra, amikor az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya szünetel.

(11) Az ösztöndíjas 15 napon belül köteles bejelenteni a (8) bekezdésben meghatározott megszűnési okot.

8. Arany János Tehetséggondozó Program

21. § (1) A képviselő-testület – ha a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat csatlakozott az Arany János Tehetséggondozó Program adott évi fordulójához – az általános iskola vezetője által javasolt, és a program feltételeinek megfelelő hátrányos helyzetű 8. évfolyamon tanuló diákok részére pénzbeli szociális támogatást állapít meg, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem a 160.000 Ft-ot, gyermekét egyedül nevelő törvényes képviselő esetében a 190.000 Ft-ot nem haladja meg.

(2) Az ösztöndíj elnyerése érdekében az igénylő a pályázati kiírásban meghatározott módon határidőig köteles pályázatát írásban benyújtani, amelyhez csatolni kell a pályázati kiírásban meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat.

(3) Az (1) bekezdés alapján megállapított pénzbeli támogatás összege tanulónként, maximum 5 tanévre, tanévenként 10 hónapra havi 6.000 Ft.

(4) A képviselő-testület által megállapított támogatás összege abban az esetben kerül folyósításra a tanuló nevére szóló bankszámlára havi rendszerességgel, amennyiben a tanuló ténylegesen megkezdte tanulmányait az általa megjelölt középiskolában, az Arany János Tehetséggondozó Program szerint folyó oktatásban, és annak igazolását, hitelt érdemlően megteszi.

(5) A támogatás annak a hónapnak a végéig illeti meg a tanulót, amelyben a tanulmányait az Arany János Tehetséggondozó Program szerint folytatja abban a középiskolában, amelybe felvételt nyert.

(6) A támogatott a jogosulatlanul igénybe vett támogatás teljes összegét, a jogosultság megszűnését követő 30 napon belül köteles az önkormányzat részére visszafizetni.

9. Művészeti térítési díj és tandíj támogatása

22. § (1) A polgármester a művészetoktatásban résztvevők kiadásainak enyhítése érdekében, jövedelemhatárra tekintettel a Művészeti Iskola művészeti ágára járó gyermekek törvényes képviselői részére kérelemre - 4. melléklet - művészeti térítési díj és tandíj-támogatást állapít meg, akiknek családjában az egy főre számított havi jövedelem a 160.000 Ft-ot, gyermekét, egyedül nevelő törvényes képviselő esetében a 190.000 Ft-ot nem haladja meg.

(2) A művészetoktatási díj támogatás mértéke a Művészeti Iskola által igazolt térítési díj és tandíj tanítási félévre kifizetett összege.

(3) A megállapított támogatást a Művészeti Iskola által kiküldött értesítés és befizetési igazolás alapján az önkormányzat utólag fizeti meg a kérelmező részére.

(4) A támogatás a tanítási félév első napjától kezdődően a tanítási félév végéig állapítható meg. A jogosultság megszűnik, amennyiben a kérelmező gyermeke félbehagyja tanulmányait az adott művészeti ágon.

10. Karácsonyi támogatás

23. § (1) A polgármester kérelemre - 5. melléklet - a karácsonyi ünnepekre tekintettel, a kiadások csökkentéséhez december hónapban rendkívüli karácsonyi támogatást állapít meg, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 175.000 Ft-ot, egyedülálló esetén a 195.000 Ft-ot.

(2) A támogatási kérelmet Zsurk Község Önkormányzatához lehet benyújtani tárgyév november 1. napjától tárgyév november 30. napjáig.

(3) A karácsonyi támogatás a családok részére kérelemre állapítható meg.

(4) A karácsonyi támogatás mértéke legfeljebb 30.000 Ft.

11. Idősek támogatása

24. § (1) A polgármester az idősek egészségi állapotának javítása érdekében 10.000.- Ft támogatásban részesít minden olyan idős személyt, aki

a) 30 napot meghaladó rendszeres gyógyszerkezelésre szorul,

b) tárgyévben a 65. életévét betöltötte és

c) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 195.000 Ft-ot.

(2) Az idősek támogatása iránti kérelmet - 6. melléklet - a tárgyév október 11. napjától október 15. napjáig lehet benyújtani.

(3) A támogatás legfeljebb tárgyév november 30. napjáig vehető át.

12. Fűtési lakhatási támogatás

25. § (1) A polgármester a fűtési időszakban megemelkedett költségek enyhítése érdekében, kérelemre, jövedelemre tekintettel havi 25.000 Ft rendszeres települési támogatást állapít meg tárgyév október 1. napjától tárgyév december 31. napjáig annak a kérelmezőnek, aki

a) gyermekéről egyedülállóként gondoskodik és családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 195.000 Ft-ot, vagy

b) családjában három vagy több gyermeket nevel és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 175.000 Ft-ot, vagy

c) önmagáról egyedül gondoskodik és nappali tagozaton tanulmányokat folytat.

(2) A fűtési lakhatási támogatás kérelemre - 7. melléklet - állapítható meg, a kérelmet egy háztartásban egy kérelmező nyújthatja be.

(3) A támogatási kérelmet Zsurk Község Önkormányzatához lehet benyújtani tárgyév szeptember 28. napjától tárgyév október 31. napjáig

13. Újszülött támogatás

26. § (1) A polgármester a gyermek születésével felmerülő kiadások viseléséhez kérelemre - 8. melléklet - újszülött támogatást állapít meg a szülők együttes kérelmére, akiknek az egy főre jutó havi jövedelem a 200.000 Ft-ot nem haladja meg, és az alábbi feltételeknek megfelelnek:

a) a szülők valamelyike legalább fél éve Zsurkon állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen a településen éljen,

b) a támogatásra jogosító gyermek születése napjától kezdődően rendelkezzen Zsurkon lakóhellyel,

c) az édesanya a várandósság ideje alatt a várandósgondozásról szóló 26/2014.(IV.8.) EMMI rendelet 1. mellékletében szabályozott, a várandós anya gondozási könyvében meghatározott vizsgálaton vegyen részt,

(2) A támogatás iránti kérelmet a születéstől számított 6 hónapon belül lehet a Közös Hivatalnál benyújtani.

(3) A támogatás mértéke gyermekenként 60.000 Ft. A támogatást gyermekenként csak egyszer lehet igénybe venni.

(4) A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és az (1) bekezdésben meghatározott feltételeket igazoló dokumentumokat.

14. Óvodáztatási támogatás

27. § (1) A polgármester az óvodai neveléssel kapcsolatos kiadások enyhítése érdekében támogatásban részesíti azon gyermekek törvényes képviselőit, akik gyermeke a Csupaszív Óvoda és Konyha intézményében az adott tanévre beiratkoztak és a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 160.000 Ft-ot, egyedülálló törvényes képviselő esetén a 190.000 Ft-ot.

(2) Az óvodáztatási támogatás összege: 15.000 Ft/gyermek.

(3) Az óvodáztatási támogatás iránti kérelmet - 9. melléklet - a tárgyév szeptember 01. napját követően tárgyév szeptember 30. napjáig lehet benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell a családban élők előző havi jövedelemigazolásait.

15. Rendkívüli települési támogatás

28. § (1) A képviselő-testület döntése alapján rendkívüli települési támogatás nyújtható annak a kérelmezőnek, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, valamint a figyelembe vehető havi családi jövedelem egy főre számított összege 120.000 Ft-ot, egyedülálló esetében 150.000 Ft-ot nem haladja meg. (10. melléklet, 11. melléklet)

(2) A rendkívüli települési támogatás mértéke legfeljebb 20.000 Ft összegben kerülhet megállapításra.

(3) Létfenntartást veszélyeztető élethelyzet különösen:

a) krónikus, hosszantartó betegség, kórházi ápolás, műtét, miatti jövedelem kiesés,

b) gyógyászati segédeszközök beszerzése,

c) a munkáltató nem rendkívüli felmondása által bekövetkezett munkanélkülisége, a munkahely elvesztését követő 30 napon belül,

d) lakhatást biztosító épületet elpusztító, vagy e rendeltetését akadályozó köztudomású elemi kár ( pl. tűz, szél- ill. hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás, stb.), vagy meghibásodás (pl. csőtörés, gázrobbanás, elektromos meghibásodás),

e) közüzemi díjak terheinek enyhítésére,

f) bűncselekmény vagy szabálysértés (különösen rablás, lopás, betörés) következtében elszenvedett létfenntartást veszélyeztető élethelyzet,

g) beiskolázás miatt jelentkező többletkiadás.

(4) Rendkívüli települési támogatásban természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható.

(5) Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha

a) a kérelem erre irányul, vagy

b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.

(6) A rendkívüli települési támogatás kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül folyószámlára utalással, készpénzben vagy postai úton történik.

(7) A megállapított rendkívüli települési támogatás a célzott felhasználás biztosítása érdekében közüzemi szolgáltatóknak és a Mándoki Térségi Szociális Központ részére is kiutalható. A Mándoki Térségi Szociális Központ ügyintézője a pénz felhasználását követően 15 napon belül köteles elszámolni.

29. § (1) Méltánylást érdemlő esetben a képviselő-testület rendkívüli települési támogatást állapíthat meg a kérelmező részére, akinek a családban az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a 250.0000 Ft-ot, egyedül élő, vagy gyermekét egyedülállóként nevelő törvényes képviselő esetében a 300.000 Ft-ot.

(2) Méltánylást érdemlő esetnek minősül különösen:

a) a 6 hónapot meghaladó betegség, műtét,

b) biztosítással nem rendelkező ingatlanban bekövetkezett elemi kár, fűtési rendszerben vagy közüzemi szolgáltatásokban bekövetkezett meghibásodás.

(3) Méltánylást érdemlő esetben a támogatás mértéke legfeljebb 50.000 Ft összegben kerülhet megállapításra.

30. § (1) Rendkívüli települési támogatás címén a polgármester a közüzemi díjak megfizetésének elősegítéséhez jövedelemre tekintettel támogatást nyújt, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 175.000 Ft-ot, egyedül élő esetén a 195.000 Ft-ot.

(2) A támogatás a családok részére kérelemre állapítható meg.

(3) A támogatási kérelmet tárgyév november 1. napjától tárgyév november 30. napjáig lehet benyújtani.

(4) A közüzemi díjtámogatás mértéke legfeljebb 30.000 Ft.

31. § (1) Rendkívüli települési támogatás címén a polgármester temetési költségekhez való hozzájárulást nyújthat az eltemettető részére jövedelemre tekintettel, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 160.000 Ft-ot, egyedül élő esetén a 190.000 Ft-ot.

(2) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege 50.000 Ft.

(3) A temetési költségekhez való hozzájárulás iránti kérelmet a halálesetet követő 2 hónapon belül lehet benyújtani.

32. § A polgármester gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

33. § (1) A rendkívüli települési támogatás megállapításához a kérelmezőnek csatolnia kell:

a) a kérelmező és a kérelmezővel közös háztartásban élő személyek előző havi jövedelemigazolásait, és

b) a 16. életévet betöltött gyermek iskolalátogatási igazolást vagy a hallgatói jogviszony igazolását. Ismételt kérelem esetén 3 hónapnál nem régebbi keltezésű igazolást nem kell újra bemutatni.

c) betegségről háziorvosi igazolást vagy a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmény zárójelentését,

d) rendkívüli gyógyszerköltség és gyógyászati segédeszköz vásárlása esetén háziorvosi vagy szakorvosi igazolást és a kérelmező nevére a gyógyszerekről kiállított számlát,

e) a speciális betegségről orvosi szakvéleményt,

f) bűncselekmény elkövetéséről rendőrségi feljelentés másolatát,

g) munkaviszony megszüntetéséről szóló szerződést.

(2) A temetési költségekre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás igénylése esetén csatolni kell:

a) a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát és

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

34. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

35. § Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet.