Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2022. 10. 12

Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.12.
Szociális célú tüzelőanyag támogatásról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdése alapján, a helyi önkormányzatok az e törvényben szabályozott ellátásokon túl saját költségvetésük terhére egyéb ellátásokat is megállapíthatnak. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontja szerint az önkormányzat feladata a szociális szolgáltatások és ellátások biztosítása, amelyek keretében települési támogatás állapítható meg.
Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. mellékletének II. 2.2.1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen, önkormányzatunk 128 erdei m3 keménylombos tűzifa vásárlása erejéig kapott 2.844.800,- Ft vissza nem térítendő támogatást. A szociális célú tüzelőanyag támogatásra jogosultak körét, a támogatás feltételeit az önkormányzatnak rendeletben kell szabályoznia.
A rendelet-tervezetben, a szociális rászorultság feltételeként meghatározásra került:
- az egy főre eső jövedelemhatárt,
- és az, hogy vegyes tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel kell, hogy rendelkezzen a kérelmező.
A minisztérium által kiírt pályázat szerint a tüzelőanyag támogatásnál előnyt élvez, aki aktív korúak ellátásában részesül, időskorúak járadékában részesül, tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásban részesül (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők), a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Itt került meghatározásra, hogy az önkormányzat 128 erdei m3 kemény lombos tűzifát oszt ki a rászorultak részére természetbeni juttatásként.
A 2. §-hoz
Szabályozásra kerültek a támogatás feltételei, vagyis az egy főre eső jövedelem nagysága és az, hogy vegyes tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel kell, hogy rendelkezzen a kérelmező.
A 3. §-hoz
A kérelmek beadási módja és határideje került meghatározásra.
A 4. §-hoz
Meghatározásra került, hogy a kérelem elbírálására jogosult szerv a képviselő-testület. Szabályozásra került, hogy a jogosultsági feltételekkel rendelkező kérelmezők közül kik, milyen szempontok alapján részesülnek előnyben.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.