Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015 (V.7.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék, valamint szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 05. 08- 2020. 12. 29

Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §


E rendelet alkalmazásában:


a) avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok;

b) szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás és égetés, amelyet szabadtéri sütés-főzés céljából folytatnak;

c) ünnepnap: január 1., március 15., húsvét, pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.


2. Az avar és kerti hulladék-ártalmatlanítás szabályai

2. §


(1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.


(2) Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl.: vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.


(3) A lakosok egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a nem komposztálható, valamint a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése minden év október 15-től a következő év április 15-ig végezhető el. A határidők kezdő és utolsó napján az égetés engedélyezett.


(4) A napi égetést 8-18 óra közötti időszakban lehet végezni. Ünnepnapon és vasárnap az égetés tilos.


3. §


(1) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképzőség csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.


(2) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő füst, pernye, bűz és hőtermelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környéken lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, pernye, bűz és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási helyzet, körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.


(3) Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős, szeles időben, füstköd-riadó és erős szél esetén.


(4) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális, szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.


(5) Az égetést csak 18 éven felüli, cselekvőképes személy végezheti.


(6) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható:

olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.


(7) Az avar és kerti hulladék közterületen történő égetése tilos.


4. §


(1) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt vagy legalább 50 liter vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot. 


(2) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oldani és a parázslást – vízzel, földta-karással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.


(3) A hatóságilag elrendelt országos, általános tűzgyújtási tilalom alól jelen rendelet nem ad felmentést.



3. Szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályok

5. §


(1) Szabadtéri tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.


(2) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, illetve ha arra már szükség nincs, azonnal el kell oltani.


(3) A tüzelés, és tüzelő berendezés használata esetén, annak helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, valamint a tűz eloltható.



4. Záró rendelkezések


6. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.




                        /: Zsiga Mihály :/                                        /: Dr. Simai Zoltán :/ 

                           Polgármester                                         Címzetes Főjegyző