Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016 (III.3.) önkormányzati rendelete

nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 03. 03

Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő- testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§. (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A közszolgáltatás tartalma, területe

1.§

 (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatás Csengerújfalu közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlannak az ingatlan tulajdonosánál, vagyonkezelőjénél, vagy egyéb jogcímen használójánál (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében az alábbi tevékenységekre terjed ki:

a) az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

(2) Csengerújfalu Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését a Tiszamenti Vízművek Zrt. (5000 Szolnok Kossuth L. út 5.) látja el az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ártalmatlanítás céljából kizárólag Csengerújfalu 178/2 helyrajzi szám alatti Szennyvíztisztító telepen kialakított fogadó aknában kell elhelyezni.


2. A közszolgáltató kötelezettségei, jogai

2. §

(1) Közszolgáltató kötelezettségei:

  1. A Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződés hatálya alatt köteles Csengerújfalu Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet célgépével begyűjteni, annak elszállításáról gondoskodni, valamint ártalmatlanítás céljából az 1. § (3) bekezdésében megjelölt a szennyvízfogadó műtárgyban elhelyezni.


  1. A Közszolgáltató köteles a közszolgáltatást folyamatosan és teljes körűen ellátni és megfelelő teljesítéshez szükséges mennyiségű és minőségű járművet, gépet, eszközt, berendezést, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert biztosítani.


  1. A Közszolgáltató köteles a ingatlantulajdonosok számára könnyen hozzáférhető ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer működtetésére, (telefonszám, internetes elérhetőség), valamint az estleges fogyasztói panaszok és észrevételek elintézési rendjének megállapítására.


  1. A Közszolgáltató a települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésével kapcsolatos tevékenységéről köteles évente az önkormányzat képviselő-testületének tájékoztatást adni.


  1. A Közszolgáltató a szolgáltatást az ingatlantulajdonosok részére a bejelentéstől számított 3 napon belül – az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban - köteles megkezdeni. Amennyiben műszaki vagy időjárási okok miatt, illetve ha a határidő munkaszüneti napra esne – úgy azt az akadály elhárulását követő munkanapon köteles teljesíteni.

(2) Közszolgáltató jogai:

  1. Kizárólagosan jogosult Csengerújfalu község közigazgatási területén a közszolgáltatási szerződés szerinti közszolgáltatást végezni.


  1. A szerződés teljesítése során elháríthatatlan akadály, műszaki meghibásodás, munkaszervezési ok miatt a Közszolgáltató teljesítési segédet, közreműködőt vehet igénybe.


  1. Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.
  2. A Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a c) pontban foglaltakat.



3.Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

3.§

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei:

a) az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséről, környezetkárosítás nélküli ideiglenes tárolásáról és annak szükség szerinti elszállíttatásáról a közszolgáltatást ellátó szolgáltató igénybevételével gondoskodni.

b) A tulajdonos köteles a kötelező munkák végzését tűrni, e célból a közszolgáltatót – annak előzetes értesítése alapján – az ingatlanába beengedni, és a munka akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani. Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

c) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás ellenértékeként a rendeletben meghatározott szolgáltatási díjat köteles a közszolgáltatónak számla ellenében megfizetni.

d) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

4. A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei

4. §

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a begyűjtési gyakoriságot,

d) a felek jogait és kötelezettségeit.

      (2) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

b) a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti esetleges

többletszolgáltatásról és annak díjáról,

c) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

d) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

e) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.


5. Az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

5. §

Ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól beépítetlen ingatlana vonatkozásában.

6. §

Az ingatlan tulajdonosa a jegyzőnek köteles bejelenteni azt a körülményt, hogy az ingatlant csak időszakosan használják, vagy az ingatlan használaton kívül áll. Köteles továbbá  a jegyzőnek bejelenteni, ha az időszakosan használt ingatlant, vagy ha a használaton kívül álló ingatlant használatba veszik.

6. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

7. §

(1) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait (a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), valamint az ingatlan adatait (cím, helyrajzi szám) ha tulajdonosváltozás, vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggésben ezen személyes adatok kezelésére jogosult.

(2) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos (1) bekezdésben meghatározott személyes adatait a szerződéses jogviszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A Közszolgáltató személyében bekövetkezett változás esetén a korábbi közszolgáltató köteles az általa kezelt adatokat az új közszolgáltatónak átadni.

(3) A Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos adatainak kezelése során a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani. A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.

(4) A Közszolgáltató köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles, különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozatal vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(5) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlanhasználó azonosítására, a közszolgáltatási szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, közszolgáltatási díj hátralékok behajtására használhatja fel.

7. A közszolgáltatási díj

8.§


(1) A lakosság részére az 1 köbméter szippantott szennyvíz begyűjtésének, kezelésének, elszállításának és ártalmatlanításának díja 1550,-Ft + ÁFA /m3

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal számla alapján jogosult beszedni.

8. Záró rendelkezések

9.§

(1)Ez a rendelet 2016. március 3. napján, 18.00 órakor lép hatályba.

(2)Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatások szabályairól szóló Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


            (3) Hatályát veszíti

1. Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló  5/2013.(V.02.) önkormányzati rendelete,

2. Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 5/2013.(V.02.) rendelet módosításáról szóló 6/2013.(VIII.05.) önkormányzati rendelete.




/ : Zsiga Mihály :  /                                                                                                      / : Dr. Simai Zoltán : /

  Polgármester                                                                                                                  Címzetes Főjegyző

Mellékletek