Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017 (II.9.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének egyes szabályairól, valamint az eljárás során fizetendő díjakról.

Hatályos: 2017. 02. 09

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1.§

E rendelet alkalmazásában:

  1. többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnek és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során az anyakönyvvezető közreműködése
  2. hivatali helyiség: Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Csengerújfalui Kirendeltsége Tanácskozó Terme / 4764 Csengerújfalu, Kossuth u. 102./
  3. hivatali munkaidő: jogszabály eltérő rendelkezése hiányában

hétfő-csütörtök: 7.30.-tól – 16.00. óráig, péntek: 7.30.-tól – 13.00. óráig


2. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a jegyző az anyakönyvi eljárásra vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételek teljesülésén kívül abban az esetben engedélyezi, ha:

  1. annak helyszínén az ahhoz szükséges jogszabályi és technikai feltételek biztosítottak,
  2. az eseményre hivatali munkaidőn kívül szombati napon 09.00 óra és 16.00  óra között kerül sor.

 (2) A jegyző az (1) bekezdés b) pontjától eltérő időpontban is engedélyezheti a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, ha a házasulók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének orvos által igazolt közeli halállal fenyegető egészségügyi állapota esetén.

3. §

(1) A hivatali munkaidőn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a jegyző az anyakönyvi eljárásra vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételek teljesülésén kívül abban az esetben engedélyezi, ha a hivatali helyiségben történő anyakönyvi közreműködésre a hivatali munkaidőn kívül pénteki napon 13.00  óra és 16.00 óra között, szombati napon 09.00 óra és  16.00 óra között kerül sor.

(2) A jegyző az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő időpontban is engedélyezheti a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, ha a házasulók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének orvos által igazolt közeli halállal fenyegető egészségügyi állapota esetén.

4. §

  1.  A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás díja:
  1.  hivatali helyiségen kívüli, munkaidőn belül:

10 000,- Ft+ÁFA/ alkalom

  1.  hivatali helyiségen kívüli munkaidőn kívüli események díja:

15 000,-    Ft+ÁFA/alkalom

  1.  A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás díja:
    1.  hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl:

      10 000,- Ft+ ÁFA/ alkalom

  1.  hivatali helyiségen kívüli, munkaidőn kívüli események díja:

 15 000,-    Ft+ÁFA/alkalom

  1.  A többletszolgáltatás díját Csengerújfalu Község 11744096-15443010 számlájára kell megfizetni az esemény tervezett időpontja előtt 10 nappal.
  2.  A (3) bekezdésben foglalt megfizetett díjat a befizető(k) számára vissza kell fizetni, ha az esemény meghiúsulását a házasulók vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók az anyakönyvi esemény napját megelőző 5. munkanapig az anyakönyvvezetőnek hivatalosan bejelentik.
  3.  A (4) bekezdésben meghatározott határidő elmulasztása esetén is vissza kell fizetni a többletszolgáltatási díjat, ha az esemény meghiúsulására a házasulók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók önhibáján kívül (különösen halál, egészségi állapot súlyos romlása) miatt kerül sor.

5. §

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló a törvényben meghatározott mértékű szabadidő, vagy a többletszolgáltatásért megfizetett díj 50 %-a illeti meg.

6. §

(1) Ez a rendelet 2017. február 09. napján, 18.00. órakor lép hatályba.


K.m.f.




Zsiga Mihály                                                                                     Dr. Simai Zoltán

Polgármester                                                                                     Címzetes Főjegyző