Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019 (XII.3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység ellátásáról

Hatályos: 2019. 12. 03

CSENGERÚJFALU KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

7/2019.(XII.03.)

Rendelete


a helyi közművelődési tevékenység ellátásáról



Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77.§- ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


(1) A rendelet célja, hogy meghatározza az Önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos feladatait, biztosítsa az állampolgárok művelődéshez való jogának gyakorlását, lehetővé tegye a település hagyományainak ápolását, valamint meghatározza azokat a közművelődési tevékenységeket, melyeket a lakossági igények, és a település kulturális hagyományai alapján támogat.


2.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenység megvalósításában részt vevőkre, a közművelődési tevékenységet ellátó intézményekre, a nem önkormányzati fenntartású kultúraközvetítő intézményekre, a közművelődési folyamatokban résztvevő magánvállalkozásokra és vállalatokra, művészeti közösségekre, közművelődési céllal is működő társadalmi szervezetekre, egyházakra, felekezetekre, valamint mindazon személyekre, akik a rendeletben szabályozott feladatellátásban részt vesznek.


3.§


(1)       Csengerújfalu Község Önkormányzat feladatai a helyi közművelődési tevékenység támogatása során az alábbiak különösen:


  1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzési feltételeinek megteremtése útján.


  1. Iskolarendszeren kívüli szervezésben megvalósuló, a résztvevők képzését, tanítását biztosító tevékenységek ( felnőttoktatás ).
  2. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása, pályázatírásban, lebonyolításban, elszámolásban való közreműködés


  1. Az iskolai képzést kiegészítő lehetőségek közül nyelvi, számítástechnikai, képességfejlesztő, a továbbtanulást segítő, a műveltséget regeneráló és fejlesztő, környezeti nevelő tanfolyamok szervezése.


  1. A mentális kultúrát és önismeretet fejlesztő alkalmak, tanfolyamok, fórumok szervezése, biztosítása, egészségkárosodottak és a hátrányos helyzetűek kulturális helyzetének és életének javítása.


  1. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele, a lokálpatriotizmus elmélyítése, értékek gyarapítása, megismertetése, azok közismerté tétele, bel- és külföldön egyaránt.


  1. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, szakembert alkalmaz, a könyvtárak állománygyarapítását segítő igényeket felméri, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igényeknek megfelelően alakítja.


  1. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítsa, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása


  1. Könyv, folyóirat, egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítás


  1. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása,  a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.


  1. Határon belüli, és határon túli szervezetekkel való kapcsolattartás, a kulturális turizmus segítése, az eltérő kultúrák megismertetése, és ápolásának elősegítése, helyi, és határon túli településekkel együttműködve művészeti kiállítások, bemutatók szervezése, különös tekintettel a város testvér települési kapcsolataira.


  1. Hangversenyek szervezése, hagyományápoló közösségek szervezése, az tudományos konferenciák, előadások, bemutatók szervezése


  1. Színházi előadások, filmvetítések, irodalmi estek, művészi alkotó táborok szervezése


  1. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonásán keresztül ezen rétegek és a helyi társadalom egyéb rétegei közti kommunikáció biztosítása, közös programok szervezésén keresztül.


  1. Kapcsolatok kiépítése, és ápolása egyéb közművelődési intézményekkel, illetve ilyen feladatok ellátásában közreműködő szervezetekkel.


  1. Olyan értékteremtő tevékenység végzése, mely a város kulturális életének működtetéséhez szükséges


  1. A településen élő roma nemzetiség kulturális értékeinek megismertetése, tevékenységük támogatása

4.§


(1) Csengerújfalu Község Önkormányzata a közművelődési feladatok ellátását a csengerújfalui Integrált Közösségi és Szolgáltató Téren keresztül látja el.


5.§


(1) Csengerújfalu Község Önkormányzata biztosítja az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér fenntartását, a feladatellátást biztosító épület műszaki állapotának fenntartását, szükségszerű karbantartását, javítását, a közművelődési feladatok hatékony és színvonalas ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében meghatározottak szerint.


(2) Csengerújfalu Község Önkormányzata a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott, elkülönített pénzeszközök terhére biztosítja a településen meghatározó jelentőségű tevékenységet kifejtő civil szervezetek, helyi önszerveződések támogatását.


6.§


(1) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos irányítási feladatokat Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-Testülete, a fenntartói feladatokat Csengerújfalu Község Önkormányzata látja el.


(2) Az önkormányzat a közművelődési tevékenység szakmai ellenőrzését Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez benyújtott szakmai beszámolók értékelésén keresztül gyakorolja.

7.§


  1.  Ez a rendelet 2019. december 03. napján 18.00 órakor lép hatályba.


Csengerújfalu, 2019. december 03.

                                                                                                           a jegyzői feladatokat ellátó



/:Zsiga Mihály:/                                                                                /:Magyari Ferenc:/

   polgármester                                                                                        aljegyző