Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020 (VIII.31.) önkormányzati rendelete

az üzletek működési rendjéről

Hatályos: 2020. 09. 08

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének

5/2020. (VIII.31.)

Önkormányzati Rendelete


- az üzletek működési rendjéről -


Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében, valamint a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény  (Ker.tv.) 6. §-ának (4) és a 12. §-ának (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


A rendelet célja az üzletek éjszakai rendjének szabályozása, a lakosság nyugalomhoz, különösen az éjszakai pihenéshez való alkotmányos jogának biztosítása.


2. §


(1) A rendelet személyi hatálya Csengerújfalu község közigazgatási területén az üzletek és azok teraszai, valamint az alkalmi rendezvények üzemeltetőire terjed ki.


3. §


E rendelet alkalmazásában

a) üzlet: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2.§. 27. pontjában meghatározott kereskedelmi tevékenység

 b) Vendéglátás: A Ker. tv. 2.§ 30. pontjában szabályozott tevékenység

 c) alkalmi rendezvény: olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény – ide nem értve a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet szerinti alkalmi és ünnepi vásárokat –, amelyen nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást,

 d) alkalmi rendezvény üzemeltetője: az üzlettel rendelkező kereskedő, aki az alkalmi rendezvény szervezőjével kötött – közterületre vagy magánterületre szóló – megállapodás alapján, bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységre vonatkozó bejelentésében, illetve a működési engedélyében megjelölt kereskedelmi tevékenység folytatása, azokban meghatározott termékkör árusítása céljából a rendezvény idejére kitelepül,

 e) terasz: az üzlet homlokzatával érintkező közterület vagy magánterület, ahol az üzlet termékkörének megfelelő kiskereskedelmi, vendéglátó tevékenység folyik


4. §


(1) A vendéglátó tevékenységet folytató üzletek, azok teraszai, valamint az alkalmi rendezvények hétfő, kedd, szerda, csütörtök napokon 06.00-22.00 órai, pénteken 06.00-24.00 órai, szombaton 06.00-02.00 órai, vasárnap 06.00-22.00 órai nyitva tartás mellett működhetnek.


(2) Szeszes italt forgalmazó kiskereskedelmi és vendéglátó tevékenységet folytató üzletek december 31. és január 1. napján korlátozás nélkül nyitva tarthatnak.


(3) A vendéglátó tevékenységet folytató üzlet és terasza nyitva tarthat, valamint alkalmi rendezvény tarható hétfő-kedd-szerda-csütörtök és vasárnap 06.00-22.00 óra között pénteken 06.00 és 24.00 óra között szombaton 06.00 és 02.00 óra között, ha az üzemeltető a nyitva tartás korlátozása alól az adott alkalomra felmentéssel nem rendelkezik.


(4) Alkalmi rendezvény tartására (lakodalom, falunap, búcsú) engedélyt kérelem alapján a Képviselő-testület adhat.


5. §


E rendelet 2020. szeptember 08. napján 18.00 órakor lép hatályba. A rendelet hatálya alá tartozó üzletekért felelős kereskedők a hatálybalépés időpontjáig kötelesek az üzletük nyitvatartási idejét a jelen szabályozásnak megfelelően módosítani és azt a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni.



Magyari Ferenc                                                                       Zsiga Mihály

     Jegyző                                                                                Polgármester