Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020 (IX.30.) önkormányzati rendelete

- az egyes szociális ellátások helyi szabályairól -

Hatályos: 2020. 09. 30- 2021. 11. 29 20:00

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020 (IX.30.) önkormányzati rendelete

- az egyes szociális ellátások helyi szabályairól -1

2020.09.30.

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Sztv.) 132. § (4) bekezdés g) pontjaiban, valamint a 134/E. §- ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet célja

(1)A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – az Önkormányzat anyagi teljesítő képességére is figyelemmel – meghatározza a szociálisan rászorultak részére nyújtandó, illetve nyújtható, pénzbeli, vagy természetbeni ellátások formáit, feltételeit, mértékét, valamint igénybevételük rendjét és garanciáit.
(2)Értelmező rendelkezések:
a. rendkívüli élethelyzet: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv) 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl,
a. a.) a kérelmező nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik,
a. b.) váratlanul fellépő kiadások viselése közvetlenül veszélyezteti a kérelmező, és vele közös háztartásban élők létfenntartását (közüzemi díjak, illetve lakhatással kapcsolatban felmerült egyéb kiadások)
a. c.) gyógykezeléssel kapcsolatban felmerülő egyéb járulékos költségek viselése közvetlenül veszélyezteti a kérelmező, és vele közös háztartásban élők létfenntartását
b. létfenntartási gond: létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező
ba)egyedülálló és rokkantsági, öregségi vagy egyéb nyugdíjban részesül és a jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, vagy
bb)megélhetése valamilyen előre nem látható esemény, betegség, önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség okán igazolt módon veszélyeztetve van.
c. közüzemi számla: a villanyáram-, víz- és gázfogyasztás, a csatornahasználat és szemétszállítás díja, a lakbérre, közös költségre vonatkozóan kiállított számla.
d. egyetemes keresztény kultúrkörhöz tartozó hagyományos egyházi ünnepek: Húsvét, Karácsony

2. §

Általános rendelkezések

1. A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására vonatkozó szabályok

(1)A szociális ellátásra való jogosultság megállapítása érdekében szükséges a kérelmező és családtagjai jövedelmét hitelt érdemlő módon igazolni. Hitelt érdemlő igazolásként elfogadható a kérelemben megjelölt jövedelem típusáról, (úgymint munkabér, vagy egyéb önálló tevékenységből származó jövedelem,) és összegéről a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában megtett, a rendelet x számú melléklete szerinti nyilatkozat.

3. §

Eljárási rendelkezések

A települési támogatás benyújtásának módja, a kifizetés, folyósítás, valamint a felhasználás ellenőrzésének szabályai

(1)A pénzbeli és természetbeni települési támogatás iránti kérelem a rendelet 1. számú mellékletébe foglalt, erre rendszeresített formanyomtatványon nyújtható be a Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Csengerújfalui Kirendeltségén (cím: 4764 Csengerújfalu Kossuth u. 102.)
(2)A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás iránti kérelem az 1. számú mellékletbe foglalt, erre rendszeresített formanyomtatványon nyújtható be, az (1) bekezdés szerint. A gyógyszerkiadásokat a háziorvos, vagy a szakorvos által, a költségekre vonatkozó igazolással szükséges alátámasztani. Az igazolás a kérelem mellékleteként csatolandó.
(3)Rendkívüli települési támogatás iránt benyújtott kérelemhez mellékelni kell a rendkívüli élethelyzet alapjául szolgáló eseményt bizonyító okiratot:
a)elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulása érdekében benyújtott kérelem esetében a halotti anyakönyvi kivonat, valamint az eltemettetés költségeiről szóló számla másolatát.
b)elemi kár bekövetkezése miatti eseti rendkívüli települési támogatás iránti kérelemben az elemi kár megtörténtét bizonyító okiratot ( kárfelvételi jegyzőkönyv)
c)tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás esetén a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott, a kérelmező jövedelmi, vagyoni helyzetét alátámasztó nyilatkozatot.
(4)A felsőoktatásban résztvevő diákok részére nyújtott települési támogatás iránti kérelem mellékleteként csatolandó a felsőoktatási intézmény által kibocsátott, hallgatói jogviszony igazolás.
(5)A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem esetén a rendszeres kiadásokat a kérelemhez mellékelt közüzemi számlával szükséges igazolni.
(6)Nevelési év kezdési támogatással kapcsolatos kérelmeket tárgyév október 31. napjáig lehet az adott tanévre/nevelési évre vonatkozóan a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott formanyomtatvány szerint benyújtani, Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Csengerújfalui Kirendeltségéhez. A határidő elmulasztása jogvesztő.
(7)Az e rendeletben szabályozott ellátási formák költségvetési forrását az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében határozza meg.
(8)Ha e rendelet másként nem rendelkezik, a megállapított rendszeres pénzbeli ellátások kifizetése és folyósítása a Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Kirendeltségének pénzügyi osztályán keresztül a jogosultság megállapítását követő hónap 5. napjáig a kérelmező nyilatkozata alapján átutalással, postai úton vagy készpénzben történik. Az eseti jellegű ellátás kifizetése a megállapítást követő 15 napon belül postai úton vagy készpénzben kerül biztosításra, amely természetbeni ellátás esetében a szolgáltatónak is utalható.
(9)Az e rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását – a jogosultság megállapítását követően is – a Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Kirendeltségének szociális feladatokat ellátó szervezeti egysége bármikor jogosult ellenőrizni.
(10)A települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentum (számla, nyugta, stb.) becsatolására hívható fel a támogatott, illetőleg az eljárás teljes szakaszában a kérelemben benyújtott adatok helytállóságának ellenőrzésére a felhasználás rendeltetésszerűségére vonatkozóan helyszíni szemle tartható, a lakókörnyezet megtekinthető és környezettanulmány készíthető.
(11)Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, úgy a Közös Önkormányzati Hivatal Kirendeltsége az ellátás megszüntetése iránt intézkedik.
(12)A jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett támogatás megtéríttetése a Szt. szabályai szerint történik.
(13)A kérelmező egyéb szociális juttatásairól a döntéshozó a PTR rendszeren keresztül tájékozódik.

4. §

Települési támogatás

1. A települési támogatás, és annak formái

(1)Települési támogatásra jogosult az a csengerújfalui bejelentett lakcímmel rendelkező kérelmező, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl rendkívüli élethelyzetbe került, vagy létfenntartása veszélybe került, vagy megélhetése valamilyen előre nem látható esemény, betegség, önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség okán igazolt módon veszélyeztetve van.
(2)A települési támogatás formái pénzbeli, és természetbeni települési támogatás.
(3)Pénzbeli települési támogatás formái:
a. lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatás;
b. gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás;
c. felsőoktatásban résztvevő diákok települési támogatása;
d. nevelési év kezdési támogatás;
e. külső források függvényében, egyedi pályázat alapján biztosított, ösztöndíj programok keretein belül pénzbeli támogatásra;
f. rendkívüli települési támogatás (különösen: elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítandó eseti rendkívüli települési támogatás, elemi kár bekövetkezése miatt nyújtott eseti rendkívüli települési támogatás, tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás, valamint rendkívüli élethelyzet felmerülése esetén nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás).
(4)Természetben nyújtott települési támogatás formái:
a. élelmiszer;
b. ruhanemű;
c. gyógyszerkiváltás;
d. étkezési térítési díj átvállalás;
e. közfoglalkoztatásban megtermelt termény, termék;
f. közfoglalkoztatottak természetbeni segítségnyújtása;
g. utalvány;
h. lakásfenntartási támogatás – tűzifa.

5. §

1. Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatás

(1)Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatás igénylésére az jogosult, aki
a. Csengerújfalu község közigazgatási területén fekvő lakásához kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez kér támogatást, a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez.
b. a közös háztartásban élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át; egyedül élő kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.
(2)A támogatást a fűtési idényre, azaz adott év október 15. napjától a következő év április 15. napjáig lehet megállapítani.
(3)A kérelmekről Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

6. §

1. Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

(1)Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás igénylésére az jogosult, akinek
a. az igazolt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadás költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-át, és a kérelmező a kérelem benyújtásának időpontjában nem részesül közgyógyellátásban,
b. a közös háztartásban élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át; egyedül élő kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.
c. a kérelmező 70. életévét betöltötte és havi – szakorvos által igazolt - gyógyszerköltsége eléri, vagy meghaladja az egy főre jutó havi nettó jövedelem 10%-át és vagyona nincs.
(2)A kérelmekről Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

7. §

1. Felsőoktatásban résztvevő diákok települési támogatása

(1)Pénzbeli tanulmányi támogatás adható annak a csengerújfalui lakhelyű személynek, vagy gyermekének, aki, vagy akinek a gyermeke felsőfokú oktatási intézmény hallgatója és a család anyagi helyzetére való tekintettel a tanulmányok folytatása veszélyezteti a család megélhetését.
(2)Azonos jövedelmi viszonyok között élő kérelmezők közül előnyt élvez a tartósan fogyatékos gyermeket nevelő, a rokkant nyugdíjas, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő.
(3)A tanulmányi támogatás összege költségvetési éven belül 10 hónapra megállapítva, legfeljebb havi 15.000.-Ft/hallgató.
(4)Tanulmányi támogatást az éves költségvetésben meghatározott előirányzat összegéig, az előző évi kötelezettségvállalásokra figyelemmel lehet megállapítani és folyósítani.
(5)Nem állapítható meg támogatás a szociálisan nem rászoruló személyek részére, illetve azon családoknak, ahol a külön élő szülővel szemben tartásdíj megállapítását bíróságon nem kezdeményezték.
(6)A kérelmekről a Polgármester dönt.

8. §

1. Nevelési év kezdési támogatás

(1)Nevelési év kezdési települési támogatás nyújtható az
a)óvodai nevelésben részesülő, vagy
b)általános iskolai, vagy
c)középiskolai, vagy
d)felsőfokú tanulmányokat folytató,
tárgyév szeptember 1. napján csengerújfalui lakhellyel rendelkező, legfeljebb 24. életévét betöltött személynek, amennyiben a kérelmezővel közös háztartásban elő személyek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj összegének nyolcszorosát.
(2)A támogatás igényléséhez a nevelési /tanulói / hallgatói jogviszonyt igazolni szükséges a nevelési/képző intézmény által kibocsátott jogviszony igazolással.
(3)A nevelési év kezdési települési támogatás összege legfeljebb
a)óvodáskorú ( legfeljebb 6. életévét betöltött ) gyermek esetében 15000,- Ft/ gyermek
b)általános iskolai tanulmányokat folytató gyermek esetében 20000,-Ft / gyermek
c)középiskolai tanulmányokat folytató gyermek esetében 25000,-Ft / gyermek
d)felsőfokú tanulmányokat folytató fiatal felnőtt esetében 30000,-Ft / fiatal felnőtt.
(4)A benyújtott kérelmekről a Polgármester dönt.

9. §

1. Külső források függvényében, egyedi pályázat alapján biztosított, ösztöndíj programok keretein belül pénzbeli támogatás

(1)Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete által külső források függvényében, egyedi pályázat alapján biztosított, ösztöndíj programok keretein belül pénzbeli támogatásra jogosultak a Településen lakcímmel rendelkező, ösztöndíj programokban meghatározott feltételeknek megfelelő felsőoktatásban és középfokú oktatásban részesülő tanulók és hallgatók.
(2)Az elnyerhető ösztöndíj támogatásokra vonatkozó részletes szabályokat, a támogatottak körét, a jogosultsági feltételeket Csengerújfalu Önkormányzat Képviselő-testülete az egyes ösztöndíj programok elfogadásával állapítja meg.

10. §

1. Rendkívüli települési támogatás

(1)Rendkívüli települési támogatás állapítható meg a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek közül különösen annak, akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő, valamint gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, kivéve az e rendelet 4. § (3) bekezdés a-e pontjaiban, és a 4. § (4) bekezdés a-d pontjaiban foglalt támogatásokat.
(2)Az alkalmanként nyújtott támogatás összege - kivéve elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítandó eseti rendkívüli települési támogatás, a elemi kár bekövetkezése miatt nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás, valamint a tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás - az alábbiak szerint alakul:
a)ha a család egy főre számított havi jövedelme
aa)nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át, legalább 1000-Ft, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-a, de nem haladhatja meg a tényleges költség mértékét.
(3)Rendkívüli települési támogatás összege elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás, elemi kár bekövetkezése miatt nyújtott eseti rendkívüli települési támogatás, illetve tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás, illetve rendkívüli élethelyzet felmerülése esetén legalább 1000,-Ft, legfeljebb 100 000,- Ft.
(4)A kérelmekről a kérelemben megjeölt támogatás mértékéről, annak visszatérítendő, vagy vissza nem térítendő formájáról a Polgármester dönt.

11. §

1. Természetben nyújtott települési támogatás

(1)A rendelet 4. § (4) bekezdés a)-d) pontjaiban meghatározott természetbeni települési támogatásban részesíthetők elsősorban azok a személyek, akik időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdenek és a családban élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át, egyedül élők esetében annak 400%-át és vagyonuk nincs.
(2)A természetben nyújtott települési támogatás értéke a rendelet 4. § (4) bekezdés a)-c) pontjaiban meghatározott támogatások esetében legfeljebb 20.000.-Ft, a d) pontjában meghatározott támogatás esetében összege legfeljebb 30.000.-Ft.
(3)A kérelmekről a Polgármester dönt.

12. §

Köztemetés

(1)A Képviselő-testület a köztemetéssel kapcsolatos hatáskörét a Polgármesterre ruházza át.

13. §

Egyházi ünnepek alkalmából juttatott természetbeni támogatás

(1)Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az egyetemes keresztény kultúrkörhöz tartozó hagyományos egyházi ünnepek alkalmából elsősorban természetbeni juttatásban részesítheti a Csengerújfalu Községben lakóhellyel rendelkező természetes személyeket. A Képviselő- testület a természetbeni támogatás odaítélése során a rászorultság vizsgálatától eltekinthet. A támogatás formáját és mértékét a Képviselő- testület határozza meg.

14. §

Záró rendelkezések

(1)Ez a rendelet 2020. szeptember 30. napján 18.00 órakor lép hatályba. .
(2)Hatályát veszti az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2019.(XI.07.) önkormányzati rendelet.
Magyari Ferenc Zsiga Mihály
Jegyző Polgármester

1. melléklet a 6/2020.(IX.30.) önkormányzati rendelethez

K é r e l e m
- települési támogatás megállapításához -
1./ Kérelmező adatai:
Név:
Születési név:
Születési hely, idő:
Anyja neve:
Lakóhely:
Tartózkodási hely:
Társadalombiztosítási Azonosító jel:
Állampolgársága:
2./Kérelmező családi állapota:
egyedülálló,
házastársával/élettársával él együtt.
3./Kérelmező idegenrendészeti státusza ( nem magyar állampolgár esetén ):
szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
EU kék kártyával rendelkező, vagy
bevándorolt, letelepedett, vagy
menekült/oltalmazott/hontalan.
4./ Kérelmezővel közös háztartásban élők adatai:
Név: Szül. hely, idő: Anyja neve: TAJ száma Állampolgársága
5., Kérelmező, vagy a közös háztartásban élők valamelyike tartósan beteg-e, vagy részesül-e fogyatékossági támogatásban?
Igen Nem
Ha Igen, mely személy/ek/:
4.,Kérelmező közgyógyellátásban részesül-e?
Igen Nem
6./ Kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek havi jövedelme, forintban:
A jövedelem típusa Kérelmező Házastárs, élettárs, gyermekek,
közös háztartás tagjai
havi jövedelme (forint)
Munkaviszonyból, és más
foglalkoztatási jogviszonyból
származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó
Társas és egyéni vállalkozásból,
őstermelői, illetve szellemi és más
önálló tevékenységből származó
Táppénz, gyermekgondozási
támogatások
Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű
rendszeres szociális ellátások
Önkormányzat, járási hivatal és
munkaügyi szervek által folyósított
ellátások
Egyéb jövedelem
Összes jövedelem
7, Kérelem indokolása:
Csengerújfalu, 20……………………….
kérelmező nagykorú hozzátartozók
1

Az önkormányzati rendeletet a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 29. napjával.