Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021 (III.16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 16- 2021. 12. 29 20:00

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021 (III.16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről1

2021.03.16.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében meghatározott jogkörben eljárva, a Képviselő- testület feladat- és hatáskörét gyakorolva, és a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-a alapján Csengerújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

(1)A rendelet hatálya a képviselő-testületre és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervre terjed ki.

2. §

A költségvetés bevételei és kiadásai

(1)A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését:

525.828.562 Ft

Költségvetési bevétellel

566.162.616 Ft

Költségvetési kiadással

40.334.054 Ft
12.828.174 Ft
27.505.880Ft

Költségvetési egyenleggel
- ebből működési hiány
felhalmozási hiány

állapítja meg.
(2)Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(3)A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint állapítja meg.
(4)A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.
(5)A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.
(6)A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

3. §

A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
(1)Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége nincs.
(2)Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.
(3)Az Önkormányzat 2021. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai nincsenek.
(4)Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.
(5)Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.
(6)Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.
(7)A 2. §. (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9.1. és 9.3. mellékletek szerint határozza meg.
(8)Az Önkormányzat a kiadások között 2.500.000,-Ft általános meg.
(9)Az Önkormányzat irányítása alá tartozó Csengerújfalu Önkormányzati Konyha és Csengerújfalu Mesevilág Óvoda költségvetési szerv 2021. évi kiadásait és bevételeit a 9.3. és 9.4. melléklet szerint határozza meg. Az intézmények kizárólag kötelező feladatot látnak el.

4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1)Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
(2)Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(3)A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
(4)Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv esetében normatív jutalmak és céljuttatás, projektprémium költségvetési kiadási előirányzatai terhére a költségvetési évben együttesen a törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 4 %-áig, vállalható kötelezettség.
(5)Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv állományába tartozó személy részére megbízási díj vagy más szerződés alapján díjazás a munkaköri leírása szerint számára előírható feladatra nem fizethető. Más esetben díjfizetésére a feladatra vonatkozóan előzetesen írásban kötött szerződés az Ávr. és a belső szabályzat szabályai szerint igazolt teljesítése után kerülhet sor. A szerződésben ki kell kötni, hogy a díj kizárólag abban az esetben illeti meg a költségvetési szerv állományába tartozó személyt, ha a szerződésben rögzített feladat mellett a munkakörébe tartozó feladatainak is maradéktalanul eleget tett.
(6)Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.
(7)A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében a foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.
(8)Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.
(9)A gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletbevételt, vagy megtakarítást, továbbá az átmenetileg fel nem használt fejlesztési, működési célú pénzeszközt értékpapír vásárlás, illetve a számlavezető pénzintézetnél pénzlekötés, betételhelyezés útján lehet hasznosítani.
(10)A (9) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések megkötését, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a Képviselő-testület értékhatár kikötése nélkül a polgármester hatáskörébe utalja, aki köteles erről a Képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatni.
(11)A beruházási és likvid hitel felvételéről a Képviselő-testület dönt.
(12)A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a (9) és (10) bekezdésben foglalt kivételekkel a Képviselő-testület gyakorolja.

5. §

Az előirányzatok módosítása

(1)Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.
(2)A Képviselő-testület a polgármester saját hatáskörben felhasználható keretösszegét évi 1.000.000 Ft összegben határozza meg. A polgármester a saját hatáskörű kerete erejéig előirányzat-átcsoportosítást, előirányzat-módosítást hajthat végre.
(3)A (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2021. december 31-ig gyakorolható.
(4)A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belül rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.
(5)A polgármester a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.
(6)A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(7)A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.
(8)Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.
(9)A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.
(10)A képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot 2021. évre 46.380 Ft-ban állapítja meg

6. §

A gazdálkodás szabályai

(1)A költségvetési szerv rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2)Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.
(3)A közös önkormányzati hivatal, valamint a költségvetési szerv az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.
(4)A költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1)Az önkormányzati költségvetési szerv ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, a költségvetési szervek esetében az intézményvezető a felelős.
(2)Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső szolgáltatás igénybevétel útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. §

Záró és vegyes rendelkezések

(1)Ez a rendelet 2021. március 16. 20.00. órakor lép hatályba.

...........................................

...........................................

Magyari Ferenc

Zsiga Mihály

Jegyző

Polgármester

1. melléklet

1

Az önkormányzati rendeletet a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 29. napjával.