Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V.28.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2024. 03. 14 20:00

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2024.03.14.

Csengerújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Csengerújfalu Község közigazgatási területére terjed ki, a településen állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

2. § (1) E rendelet célja a falugondnoki szolgáltatás nyújtásra vonatkozó szabályok meghatározása, a szolgáltatás keretében nyújtott ellátásoknak, valamint azok igénybevételi rendjének meghatározása.

(2) A falugondnoki szolgálat szervezésének célja a település intézmény ellátottságában mutatkozó hátrányok enyhítése, a rendelet személyi hatálya alá tartozók alapvető szükségleteinek kielégítésében történő közreműködés, a lakosság részére az alap- és közszolgáltatásokhoz történő hozzáférés elősegítése, a település élhetőségének biztosítása, a helyben nem elérhető szolgáltatásokhoz történő hozzáférés elősegítése, elsősorban a helyben mutatkozó igényeknek megfelelően.

(3) A falugondnoki szolgálat elnevezése: Csengerújfalu Falugondnoki Szolgálata

3. § (1)1 A falugondnoki szolgálat a szolgáltatói nyilvántartásba történő bejegyzés alapján működik, a szolgálat ellátásával kapcsolatos költségeket a Képviselő- testület az éves költségvetés keretében határozza meg.”

(2) A Képviselő-testület a falugondnoki feladatok ellátásához 1 fő közalkalmazottat, valamint személyszállításra alkalmas gépjárművet biztosít.

4. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében biztosított szolgáltatási elemek részletszabályait, a szolgáltatástípusok igénybevételi rendjére vonatkozó részletszabályokat a szolgálat szakmai programja tartalmazza, melyet a Képviselő- testület hagy jóvá.

(2) A szolgáltatásnyújtás alapfeladatokra, kiegészítő lakossági szolgáltatásokra, és közvetett szolgáltatásokra terjed ki. A falugondnoki szolgáltatás szolgáltatási elemei az alábbiak:

a) szállítás,

b) megkeresés és

c) közösségi fejlesztés.

(3) A szolgáltatásnyújtás kiterjed az alábbi alapfeladatokra:

a) a közreműködés az étkeztetésben, házi segítségnyújtásban, a közösségi és szociális információk szolgáltatásában.

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, a háziorvosi rendelésre, egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

c) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

d)2 az óvodáskorú, iskoláskorú, és egyéb gyermekek szállítása, így óvodába, iskolába szállítás, és egyéb gyermekszállítás.”

(3a)3 A szolgáltatás során végzett személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatként lakossági szolgáltatásokat végez, melyek

a) közösségi, művelődési, sporttevékenységek szervezése, segítése

b) lakossági igények továbbítása

c) egyéb lakossági szolgáltatások, egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés, valamint jelen rendeletben szabályozottakon kívül egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.”

(4)4 A szolgáltatásnyújtás során az alapfeladatokon túl a falugondnoki szolgálat keretében az önkormányzat biztosítja a szakmai programban meghatározottak szerint a kiegészítő lakossági szolgáltatásokat is. A kiegészítő lakossági szolgáltatások elsősorban a szabadidős tevékenységek szervezését segítését, a lakosság hatósági ügyintézését, egyéb hivatalos ügyek intézésének segítését szociális, illetve gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételét segítik.

(5)5 A szolgáltatás szervezés során közvetett szolgáltatásként a falugondnoki szolgálat közreműködik az önkormányzati feladatellátásban is. Ennek során elsősorban az önkormányzati intézményekbe történő ételszállítás, információközvetítés, valamint a szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása útján járul hozzá a szolgálat az önkormányzati feladatellátás támogatásához, a szolgálat szakmai programjában foglaltak szerint, mely feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb felét tehetik ki.”

5. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szolgáltatási elemeket igénybe vehetik akik

a)6 koruk, egészségügyi állapotuk, szociális helyzetük miatt önmagukról gondoskodni nem képesek, nincs hozzátartozójuk, vagy más személy, akinek segítségét igénybe vehetnék,”

b) szociális, vagy mentálhigiéniás állapotuk miatt a szolgálat keretében igénybe vehető szolgáltatás igénybevételére szorulnak,

c) önmaguk és családjuk szállítását megoldani nem tudják, vagy az számukra aránytalanul nagy terhet jelentene.

(2) A szolgáltatások igénybevétele minden esetben a szociális rászorultságon, egészségügyi állapoton alapulhat és az e rendeletben és a falugondnoki szolgálat szakmai programjában meghatározott feladatok ellátására terjedhet ki.

6. §7 A szolgáltatások igénybevételére lehetősége van valamennyi, a településen élő lakosnak, az e rendeletben és a falugondnoki szolgálat szakmai programjában meghatározott feladatok ellátása érdekében.”

7. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében nyújtott szolgáltatások igénybevétele szóbeli kérelem alapján történik. A kérelmet a Polgármesternél kell előterjeszteni, szóbeli –telefonon, vagy személyesen történő- megkereséssel.

(2) A falugondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

8. § Ez a rendelet 2021. május 28. napján, 16.00. órakor lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdése a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdés d) pontja a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (3a) bekezdését a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

4

A 4. § (4) bekezdése a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (5) bekezdése a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § (1) bekezdés a) pontja a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 6. § a Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.