Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V.28.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 05. 28

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Csengerújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Csengerújfalu Község közigazgatási területére terjed ki, a településen állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

2. § (1) E rendelet célja a falugondnoki szolgáltatás nyújtásra vonatkozó szabályok meghatározása, a szolgáltatás keretében nyújtott ellátásoknak, valamint azok igénybevételi rendjének meghatározása.

(2) A falugondnoki szolgálat szervezésének célja a település intézmény ellátottságában mutatkozó hátrányok enyhítése, a rendelet személyi hatálya alá tartozók alapvető szükségleteinek kielégítésében történő közreműködés, a lakosság részére az alap- és közszolgáltatásokhoz történő hozzáférés elősegítése, a település élhetőségének biztosítása, a helyben nem elérhető szolgáltatásokhoz történő hozzáférés elősegítése, elsősorban a helyben mutatkozó igényeknek megfelelően.

(3) A falugondnoki szolgálat elnevezése: Csengerújfalu Falugondnoki Szolgálata

3. § (1) A falugondnoki szolgálat működési engedély alapján működik, a szolgálat ellátásával kapcsolatos költségeket a Képviselő- testület az éves költségvetés keretében határozza meg.

(2) A Képviselő-testület a falugondnoki feladatok ellátásához 1 fő közalkalmazottat, valamint személyszállításra alkalmas gépjárművet biztosít.

4. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében biztosított szolgáltatási elemek részletszabályait, a szolgáltatástípusok igénybevételi rendjére vonatkozó részletszabályokat a szolgálat szakmai programja tartalmazza, melyet a Képviselő- testület hagy jóvá.

(2) A szolgáltatásnyújtás alapfeladatokra, kiegészítő lakossági szolgáltatásokra, és közvetett szolgáltatásokra terjed ki. A falugondnoki szolgáltatás szolgáltatási elemei az alábbiak:

  • a) szállítás,
  • b) megkeresés és
  • c) közösségi fejlesztés.

(3) A szolgáltatásnyújtás kiterjed az alábbi alapfeladatokra:

  • a) a közreműködés az étkeztetésben, házi segítségnyújtásban, a közösségi és szociális információk szolgáltatásában.
  • b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, a háziorvosi rendelésre, egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
  • c) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;
  • d) az óvodáskorú, iskoláskorú, és egyéb gyermekek szállítása.

(4) A szolgáltatásnyújtás során az alapfeladatokon túl a falugondnoki szolgálat keretében az önkormányzat biztosítja a szakmai programban meghatározottak szerint a kiegészítő lakossági szolgáltatásokat is. A kiegészítő lakossági szolgáltatások elsősorban a szabadidős tevékenységek szervezését, a lakosság hatósági ügyintézését, szociális, illetve gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételét segítik.

(5) A szolgáltatás szervezés során közvetett szolgáltatásként a falugondnoki szolgálat közreműködik az önkormányzati feladatellátásban is. Ennek során elsősorban az önkormányzati intézményekbe történő ételszállítás, információközvetítés, valamint a szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása útján járul hozzá a szolgálat az önkormányzati feladatellátás támogatásához, a szolgálat szakmai programjában foglaltak szerint.

5. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szolgáltatási elemeket igénybe vehetik akik

  • a) szociálisan rászorultak és koruk, egészségügyi állapotuk, szociális helyzetük miatt önmagukról gondoskodni nem képesek, nincs hozzátartozójuk, vagy más személy, akinek segítségét igénybe vehetnék,
  • b) szociális, vagy mentálhigiéniás állapotuk miatt a szolgálat keretében igénybe vehető szolgáltatás igénybevételére szorulnak,
  • c) önmaguk és családjuk szállítását megoldani nem tudják, vagy az számukra aránytalanul nagy terhet jelentene.

(2) A szolgáltatások igénybevétele minden esetben a szociális rászorultságon, egészségügyi állapoton alapulhat és az e rendeletben és a falugondnoki szolgálat szakmai programjában meghatározott feladatok ellátására terjedhet ki.

6. § A falugondnoki szolgálat feladatellátását biztosító gépjármű szabad kapacitása terhére a polgármester engedélyével a lakosság számára a polgármesterrel előre egyeztetett feltételek mellett további segítséget is nyújthat, valamint részt vehet a település közösségi rendezvényeinek, eseményeinek szervezésében, megvalósításában.

7. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében nyújtott szolgáltatások igénybevétele szóbeli kérelem alapján történik. A kérelmet a Polgármesternél kell előterjeszteni, szóbeli –telefonon, vagy személyesen történő- megkereséssel.

(2) A falugondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

8. § Ez a rendelet 2021. május 28. napján, 16.00. órakor lép hatályba.

..............................................................
Zsiga Mihály Polgármester

...................................................
Magyari Ferenc Jegyző