Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelete

az üzletek működési rendjéről

Hatályos: 2021. 09. 28 18:00

Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az üzletek működési rendjéről

Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja az üzletek éjszakai rendjének szabályozása, a lakosság nyugalomhoz, különösen az éjszakai pihenéshez való alkotmányos jogának biztosítása.

2. § A rendelet személyi hatálya Csengerújfalu község közigazgatási területén az üzletek és azok teraszai, valamint az alkalmi rendezvények üzemeltetőire terjed ki.

3. § E rendelet alkalmazásában

  • a) alkalmi rendezvény: olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény – ide nem értve a helyben szokásosan megrendezésre kerülő alkalmi és ünnepi vásárokat, falunapokat –, amelyen nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást,
  • b) alkalmi rendezvény üzemeltetője: az üzlettel rendelkező kereskedő, aki az alkalmi rendezvény szervezőjével kötött – közterületre vagy magánterületre szóló – megállapodás alapján, bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységre vonatkozó bejelentésében, illetve a működési engedélyében megjelölt kereskedelmi tevékenység folytatása, azokban meghatározott termékkör árusítása céljából a rendezvény idejére kitelepül,
  • c) terasz: az üzlet homlokzatával érintkező közterület vagy magánterület, ahol az üzlet termékkörének megfelelő kiskereskedelmi, vendéglátó tevékenység folyik

4. § (1) A vendéglátó tevékenységet folytató üzletek, azok teraszai, valamint az alkalmi rendezvények hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat és vasárnap napokon 06.00-22.00 órai nyitva tartás mellett működhetnek.

(2) Szeszes italt forgalmazó kiskereskedelmi és vendéglátó tevékenységet folytató üzletek december 31. és január 1. napján korlátozás nélkül nyitva tarthatnak.

(3) A vendéglátó tevékenységet folytató üzlet és terasza nyitva tarthat, valamint alkalmi rendezvény tarható hétfő-kedd-szerda-csütörtök-péntek-szombat és vasárnap 06.00-22.00 óra között, ha az üzemeltető a nyitva tartás korlátozása alól az adott alkalomra felmentéssel nem rendelkezik.

(4) Alkalmi rendezvény tartására (lakodalom, falunap, búcsú) engedélyt kérelem alapján a Képviselő-testület adhat.

5. § (1) E rendelet 2021.szeptember 28. napján 18.00 órakor lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az üzletek működési rendjéről szóló 5/2000.(VIII.31.) rendelet hatályát veszti.

Zsiga Mihály
polgármester

Magyari Ferenc
jegyző