Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

A településkép alakításáról és védelméről szóló 7/2018. (XI.19.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 13

Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

A településkép alakításáról és védelméről szóló 7/2018. (XI.19.) számú rendelet módosításáról

2022.03.13.

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. Törvény ( a továbbiakban: Tktv.) 12. § (2 ) bekezdés a)-h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában foglaltak alapján a következőket rendeli el:

1. § A településkép alakításáról és védelméről szóló 7/2018 (XI.19.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § (1) A településképi követelmények érvényesülése érdekében a polgármester településképi kötelezést bocsáthat ki, amelyben az ingatlan tulajdonosát a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11. § (1) bekezdésében foglaltak megtételére kötelezheti.

(2) A polgármester elindítja az(1) szerinti eljárást, a helyi építészeti értékvédelem érdekében, ha a tulajdonosok

a) az épület jó karban tartását, homlokzati elemeinek, színezésének védelmét, egységes megjelenésének biztosítását vagy rendeltetésének megfelelő funkciójának megőrzését,

b) az építési övezetre előírt zöldterület biztosítását,

c) a telek területfelhasználási szabályoknak megfelelő használatát vagy

d) építkezés átmeneti állapota keretében a terület adottságának megfelelő szintű bekerítését, rendben tartását ilyen kötelezettségük keletkezésétől számítva legalább három hónapon át elmulasztották.

e) a településképet rontó hirdetések, cégérek megszüntetése érdekében, ha a hirdető berendezés és a hirdetmény

ea) állapota nem megfelelő,

eb) nem illeszkedik a megváltozott környezetéhez, vagy bc) megjelenése idejétmúlt vagy félrevezető;

(3) A Tvtv. 11. §-ában nevesített településkép-védelmi bírság alkalmazásának esetében a Polgármester településképi kötelezési határozat végre nem hajtása esetén az ingatlantulajdonossal szemben – a polgármester előterjesztésében – bírság kiszabását rendelheti el (településképi bírság).

(4) A településképi bírság mértéke:

a) településképi követelmények be nem tartása, valamint a településképi bejelentés határozatban foglaltaktól eltérő építés esetén az ingatlantulajdonossal szemben a szabálytalanul megvalósított építményérték 40 %-a, de legfeljebb 1.000.000 Ft.

b) településképi kötelezésben hozott döntés végre nem hajtása esetén a döntéssel érintett építési beavatkozás értékének 30 %-a, de legfeljebb 1.000.000 Ft, melyet az ingatlantulajdonossal szemben kell kiszabni.

(5) A kötelezettnek a bírságot a bírság összegét megállapító határozat véglegessé válásától számított 60 napon belül az önkormányzatnak a határozatban megjelölt számlájára kell átutalási megbízással teljesítenie vagy készpénzátutalási megbízással postai úton befizetnie. A határidőre be nem fizetett településképi bírság behajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény előírásai az irányadók.

X.FEJEZET”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 16. napon lép hatályba.

Zsiga Mihály
polgármester

Magyari Ferenc
jegyző