Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 12. 29 20:00
Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A Képviselő- testület az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva alkotja meg az önkormányzat 2021. évi költségvetését.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és annak végrehajtására kiadott rendelet továbbá az önkormányzat éves költségvetési rendelete szabályozza a helyi önkormányzatok, valamint a felügyelete alá tartozó költségvetési szervek gazdálkodását, az előirányzat módosítás lehetőségeit és hatásköreit, a központi támogatások és a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változtatásról történő tájékoztatás módját és formáit.
Az előterjesztésben részletesen bemutatjuk a központi támogatások, valamint a Képviselő-testületi hatáskörbe tartozó előirányzat módosítások, illetve átcsoportosítások kiemelt előirányzatokra gyakorolt hatását.
1. Költségvetési támogatások előirányzatokra gyakorolt hatása:
1. A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásának pályázati kiírására sikeresen pályázott a község, a BMÖGF/191-36/2021. iktatószám alatti miniszteri döntés alapján 287 erdei köbméter 3.644.900 Ft támogatásban részesült a település. A támogatás felhasználása megtörtént, az elszámolás határideje 2022. április 15.
1. Az EBR42 Önkormányzati információs rendszerben a 2021. évi májusi felmérés keretében az óvodai feladatok ellátására 612.770,- Ft többlettámogatás került igénybevételre, a gyermekétkeztetési feladatok támogatása 1.283.225,- Ft –tal került csökkentésre. Az októberi felmérés keretében az óvodai feladatok ellátásának támogatása 1.069.700,- Ft-tal került csökkentésre, a gyermekétkeztetési feladatok támogatása 75.720,- Ft-tal került megemelésre. Az évközi kiegészítő felmérés keretében a települési önkormányzatok működésének általános támogatása jogcímen 100.936,- Ft kiegészítő állami támogatásban részesült.
1. Rendkívüli települési támogatási igényt két ütemben nyújtott be a település, mely alapján az alábbi támogatásban részesült:
I. ütem: 2.066.317,- Ft támogatás, melyből 769.028,- Ft közüzemi díjtartozás, 1.297.289,- Ft élelmiszer beszállítók felé fennálló tartozás rendezésére szolgál.
II. ütem: 1.779.180,- Ft, melyből 705.778,- Ft közüzemi díjtartozás, 1.073.402,- Ft élelmiszer beszállítók felé fennálló tartozás rendezésére szolgál.
1. Véglegesen átvett pénzeszközök előirányzatra gyakorolt hatása:
1. Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás:
A programelem év közben került megvalósításra, melynek keretében 1.931.674,- Ft támogatás terhére a személyi juttatások előirányzata 1.792.728,- Ft-tal, a járulékok előirányzata 138.946 Ft-tal került megemelésre.
1. Képviselő testületi hatáskörben hozott döntések:
1. A 2020. évi zárszámadás keretében került jóváhagyásra a település költségvetési maradványa, a szükséges előirányzat-módosítások a 2021. évi költségvetés előirányzatán átvezetésre kerültek.
1. A polgármester átruházott hatáskörben a tartalékkeret és az évközi többletbevétel terhére egyrészt kezelte az évközi áremeléseket, másrészt a COVID 19 vírus miatt kialakult veszélyhelyzettel járó többletköltségeket.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi hatályáról rendelkezik, mely Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő- Testületére terjed ki.
A 2. §-hoz
A költségvetés bevételei és kiadásai 2021. évi főösszegeinek meghatározásáról rendelkezik, a költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet mellékleteiben részletezettek alapján. E szakasz rendelkezik a bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásáról, a működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatásáról, a működési hiány belső finanszírozásának módjáról, valamint a felhalmozási hiány finanszírozása érdekében az előző év költségvetési maradványának igénybevételéről.
A 3. §-hoz
A költségvetés részletezése
Az önkormányzat 2021. évi költségvetését részletesen a rendelet mellékleteiben foglalt tartalom alapján határozza meg.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályai
1. Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért felelősök kijelöléséről, a gazdálkodás biztonságáért felelősség köréről, a képviselő- testület irányítása alatt álló költségvetési szervek vállalható kötelezettségvállalásaik mértékéről, a lejárt esedékességű, elismert tartozások kezelésének rendjéről, kiegészítő támogatásigénylés rendjéről, az év közben keletkezett többletbevétel, megtakarítás, fel nem használt pénzlekötés felhasználásának, kezelésének szabályairól, a beruházási és likvid hitel felvételéről, valamint a finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatáskörökről rendelkezik.
Az 5. §-hoz
Az előirányzatok módosítása
Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról, (a polgármester saját hatáskörben felhasználható keretösszegének meghatározásáról, költségvetésének kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítás végrehajtásának lehetőségéről rendelkezik.
Az előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetésének esedékességéről, Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési szervnél az illetményalap 2021. évi meghatározásáról rendelkezik.
A 6. §-hoz
A gazdálkodás szabályai
A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett történő gazdálkodási szabályok rögzítése történik a szakaszban.
A 7. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése
A szakasz az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzéséről, a belső kontrollrendszer működtetéséről, felépítéséről rendelkezik, melynek működtetése külső szolgáltató igénybevétele útján történik.
A 8. §-hoz
Záró és vegyes rendelkezések
Hatályba léptető, és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.