Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Szervezeti és Működési Szabályzatról Szóló 5/2019. (XI.07.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 17 20:00
A Szervezeti és Működési Szabályzatról Szóló 5/2019. (XI.07.) számú rendelet módosításáról
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §(1) bekezdésében foglaltak alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével kerülnek felmérésre a szabályozás várható következményei. Az előzetes hatásvizsgálat során vizsgálandó szempontok, és azokkal kapcsolatban tett megállapítások a következők:
1. A tervezett önkormányzati rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
A rendelet-módosítás megalkotása jogalkotási kötelezettség. Gazdasági, költségvetési hatásai nincsenek.
1. A tervezett önkormányzati rendelet környezeti és egészségi következményei:
A tervezet a településkép védelme érdekében hatályban lévő egyéb jogszabályok mellet az egységes arculat, a településképi előírások betartása, érvényesülésük érdekében tehető intézkedések útján biztosítottá válik.
1. A tervezett önkormányzati rendelet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
Nem releváns.
1. Az önkormányzati rendelet megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A rendelet módosítás elvégzése a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. §(2) bekezdése értelmében kötelező feladat, az azokkal kapcsolatos hatáskörök átruházásáról rendelkezni szükséges.
1. Az önkormányzati rendelet jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
Nem releváns.
1. Általános indokolás:
Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő- testület a meghatározza a Képviselő- testület szervezetése és működésére, a Képviselő- testület szervezeteire, a döntéshozatal módjára, a közös önkormányzat hivatalműködésének rendjére, az önkormányzati társulásokra, a költségvetésre és gazdálkodásra vonatkozó szabályokat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Polgármester alcímhez:
A Polgármester részére a Képviselő- testület által átruházott hatáskörök köre bővül. A Képviselő- testület a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. §(2) bekezdésében a Képviselő- testület részére megállapított feladatok tekintetében hatáskörének gyakorlását a Polgármesterre ruházza át. Ezek a hatáskörök:
A településkép védelme érdekében
a) tájékoztatást adás és szakmai konzultációt biztosítása a településképi követelményekről, ennek keretében javaslatot tehet a településképi követelmények érvényesítésének módjára,
b) kormányrendeletben meghatározott építésügyi engedélyezési eljárást megelőzően véleményt adhat az építésügyi hatósági engedélykérelemhez (a továbbiakban: településképi véleményezési eljárás),
c) településképi bejelentési eljárást folytathat le az Étv. 57/F. § hatálya alá nem tartozó, az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött és az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységnek sem minősülő építési tevékenységek, valamint bejelentési eljárást folytat le az Étv. 57/F. § hatálya alá nem tartozó, rendeltetésmódosítást vagy a rendeltetési egységek számának megváltozását jelentő rendeltetésváltozások (a továbbiakban együtt: rendeltetésváltozás), továbbá a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében,
d) településképi kötelezést adhat ki és bírságot szabhat ki, ide nem értve a reklámhordozók és reklámok jogellenes elhelyezésével kapcsolatos közigazgatási, valamint a településképi bírságot,
e) a kötelezésben foglaltak nem teljesítése esetén - a településkép-védelmi bírság ismételt kiszabása helyett - a kötelezést tartalmazó döntés végrehajtását foganatosítja, mely során a meghatározott cselekményt a kötelezett költségére és veszélyére elvégzi vagy mással elvégezteti, egyúttal a kötelezettet a felmerülő költség megfizetésére kötelezi.
A 2. §-hoz
A rendelet- módosítás hatálybalépési dátumát tartalmazza.