Kántorjánosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(I.28.) önkormányzati rendelete

Kántorjánosi Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Kántorjánosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(I.28.) önkormányzati rendelete

Kántorjánosi Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról

2024.02.01.

Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján szervezetének és működésének részletes szabályaira vonatkozóan a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Az önkormányzat hivatalos elnevezése és székhelye, a képviselő-testület és szervei és bélyegzői

1. § (1) Az önkormányzat hivatalos elnevezése: Kántorjánosi Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat). Székhelye: 4335 Kántorjánosi, Kossuth Lajos utca 14.

(2) Az Önkormányzat képviselő-testületének elnevezése: Kántorjánosi Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület). Székhelye: 4335 Kántorjánosi, Kossuth Lajos utca 14.

(3) A Képviselő-testület szervei:

a) Kántorjánosi Község Önkormányzat Polgármestere (a továbbiakban: Polgármester);

b) Kántorjánosi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi Bizottsága (a továbbiakban: Ügyrendi Bizottság);

c) Kántorjánosi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága (a továbbiakban: Pénzügyi Bizottság),

d) Kántorjánosi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal),

e) Kántorjánosi Község Önkormányzat Jegyzője (a továbbiakban: Jegyző)

(4) Az Önkormányzat körbélyegzője középen tartalmazza a Magyarország címerét, körben az Önkormányzat elnevezését.

(5) A Képviselő-testület körbélyegzője középen tartalmazza a Magyarország címerét, körben a Képviselő-testület elnevezését.

(6) A Polgármester körbélyegzője középen tartalmazza a Magyarország címerét, körben a Polgármester elnevezését.

(7) A Képviselő-testület bizottságai körbélyegzője középen tartalmazza a Magyarország címerét, körben a bizottság elnevezését.

(8) A Polgármesteri Hivatal körbélyegzője középen tartalmazza a Magyarország címerét, körben a Polgármesteri Hivatal elnevezését.

(9) A Jegyző körbélyegzője tartalmazza középen Magyarország címerét, körben a Jegyző elnevezését, és a bélyegző sorszámát.

2. Önkormányzati jelképek, elismerések

2. § Az Önkormányzat jelképei:

a) címer: álló csücskös talpú pajzs, kék mezejében arany pajzsláb választóvonalából kinövő stilizált, arany 2*6 ágú fa. Kísérő elemként került elhelyezésésre a búzakéve és a kard. Az arany búzakéve a fa tövéhez jobbról, míg balról az ezüst kard támaszkodik. A kard a nemesi közösségek általános jelképét tükrözi. A búzakéve a település gazdasági jellegére utal. A pajzsláb aranyszínű alsó harmadába került elhelyezésére három darab természetes színű kétlevelű iker meggy. Új motívumként került a címerképbe a meggy, amely a ma élő polgárok megélhetésének legfőbb forrása a községben.

b) zászló: a zászló színe fehér. Alakja téglalap. Közepén a község címere, alatta félkör alakban „Kántorjánosi” - felirattal. A zászló rojtozata fehér, az álló zászló rojtozata arany színű.

c) A zászló és a címer használatát külön rendelet szabályozza.

3. § (1) A polgármester gondoskodik arról, hogy a község lakossága a nemzeti és a helyi ünnepeket méltó módon megünnepelhesse. Az Önkormányzat ünnepei:

a) március 15-e nemzeti ünnep

b) május 1-je

c) augusztus 20-a állami ünnep

d) október 23-a nemzeti ünnep

(2)1 Az Önkormányzat hivatalos honlapjának címe: https://kantorjanosi.asp.lgov.hu

3. Az Önkormányzat által alapított elismerések

4. § (1)2 Az Önkormányzat által alapított kitüntető címek: Díszpolgári cím

(2)3 Az Önkormányzat által alapított díjak: Kántorjánosi Községért Díj

(3) A kitüntető címek és díjak adományozásának rendjét külön rendelet szabályozza.

4. Az Önkormányzat nemzetközi kapcsolatai

5. § (1) A Képviselő-testület döntése alapján a külföldi önkormányzatokkal együttműködés (testvérvárosi kapcsolat) létesíthető, az Önkormányzat nemzetközi önkormányzati szervezethez csatlakozhat.

(2) A kapcsolat létesítéséhez és megszüntetéséhez a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott döntése szükséges.

II. Fejezet

Az Önkormányzat feladat- és hatásköre

6. § (1) Az Önkormányzat köteles ellátni a törvényben meghatározott kötelező önkormányzati feladatokat, ezen túlmenően önként vállalhatja minden olyan helyi közügy önálló megoldását, amelyet jogszabály nem utal más szerv hatáskörébe.

(2) Az Önkormányzat a feladatai körében támogatja a lakosság önszerveződő közösségeinek a tevékenységét és együttműködik a közösségekkel. A Képviselő-testület a polgármesteren, az alpolgármesteren és a bizottságokon, valamint a képviselőkön keresztül tart kapcsolatot velük, a vonatkozó döntések előkészítésébe bevonja őket.

7. § (1) Az önkormányzati feladatokat a Képviselő-testület és szervei: a polgármester, a Képviselő-testület bizottságai, a Polgármesteri Hivatal, a jegyző, illetve – a Képviselő-testület döntése alapján - az önkormányzati intézmények, továbbá az önkormányzat részvételével alakult önkormányzati társulások látják el. Az önkormányzati intézmények megnevezését, címét a 3. függelék tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátását saját intézményein, illetve a részvételével alakult önkormányzati társulás(ok) által fenntartott intézményeken túl, más gazdálkodó vagy civil szervezetekkel kötött ellátási szerződések, megállapodások útján, szolgáltatások vásárlásával biztosítja.

(3) A Képviselő-testület a közszolgáltatások szervezésében, a területfejlesztésben és a gazdaságszervező munkában együttműködik az adott feladat ellátása érdekében társulás(ok)ba tömörült települések önkormányzataival.

(4) A Képviselő-testület egyes hatásköreit a polgármesterre, a bizottságaira, a jegyzőre, továbbá a részvételével alakult önkormányzati társulás(ok)ra ruházhatja. A hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, a hatáskört visszavonhatja. Hatáskör átruházásához minden esetben minősített többségű szavazat szükséges. A Polgármesterre átruházott hatáskörök jegyzékét a 1. melléklet tartalmazza. Az állandó bizottságokra átruházott hatásköröket a 28. § és a 29. § tartalmazza.

(5)4 Az átruházott hatáskör gyakorlásáról a polgármester, a bizottságok elnökei, valamint a jegyző az átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szükség szerint beszámolnak a képviselő-testületnek. A társulások átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a Polgármester a társulási tanácsban végzett munkájáról szóló beszámoló keretében évente legalább egy alkalommal tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(6) A Képviselő-testület hatásköréből nem ruházhatók át a Mötv. 42 §-ban foglalt hatáskörök.

(7) A törvény vagy törvény felhatalmazása alapján kormány-rendeletben biztosított közigazgatási, hatósági jogkörben eljáró polgármestert, jegyzőt, illetve a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőjét a Képviselő-testület nem utasíthatja, döntését nem bírálhatja felül.

III. Fejezet

Kántorjánosi Község Önkormányzata szervei és működésük

A Képviselő-testület

8. § (1) A Képviselő-testület

a)5 hivatalos megnevezése: Kántorjánosi Község Önkormányzat Képviselő-testülete

b) székhelye: 4335 Kántorjánosi, Kossuth Lajos utca 14.

(2) A Képviselő-testület tagjainak száma: 7 fő. A Képviselő-testület tagjainak névsorát az 1. függelék tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület feladat- és hatáskörét ülésein gyakorolja. A Képviselő-testület évente legalább 6 alkalommal ülésezik, a munkatervében meghatározott módon.

5. A testületi ülés összehívása

9. § (1) A Képviselő-testület ülését a polgármester, akadályoztatása esetén az általa ezzel megbízott alpolgármester hívja össze. A Mötv. 44. § -ában foglalt esetben az ülést a polgármester 15 napon belüli időpontra hívja össze.

(2) A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetén a képviselő-testületet a Pénzügyi Bizottság elnöke hívja össze és vezeti.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában tartós akadályoztatásnak minősül a szabadság kivételével 60 nap időtartamot meghaladó távollét.

(4) A képviselő-testületi ülés jellegéből fakadóan: alakuló, munkaterv szerinti, rendkívüli, közmeghallgatás, illetve ünnepi lehet. Az ünnepi ülés megtartásának nem feltétele a határozatképesség.

(5) Az újonnan megválasztott képviselő-testület alakuló ülését a választást követő 15 napon belüli időpontra a megválasztott polgármester hívja össze. Az alakuló ülést a polgármester vezeti az alábbiak szerint:

a. az ülés ünnepélyes megnyitása után a Helyi Választási Bizottság elnöke ismerteti a választás végleges eredményét;

b. 6a megbízóleveleket átvett önkormányzati képviselők és a polgármester esküt tesznek, majd a polgármester elmondja székfoglaló beszédét;

c. a Képviselő-testület a polgármester javaslatára titkos szavazással megválasztja az alpolgármestert; megállapítja a polgármester és az alpolgármester illetményét;

d. a Képviselő-testület megválasztja a pénzügyi bizottságot és létrehozza az Ügyrendi Bizottságot, amelyet megbíz az SZMSZ felülvizsgálatával, a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos és az összeférhetetlenségi eljárások lebonyolításával,

e. a Képviselő-testület kialakítja bizottsági szervezetét, szükség szerint módosítja az SZMSZ-t.

10. § (1) A Képviselő-testület évente legalább 6 ülést tart.

(2) A Képviselő-testület ülését Kántorjánosi Község Önkormányzatának tanácskozó termében tartja:. 4335 Kántorjánosi, Kossuth Lajos utca 14.

(3) A Képviselő-testület dönthet arról, hogy ülését a (2) bekezdésben megjelölt helyszíntől eltérő helyszínen tartja.

(4) A közmeghallgatás megtartására a Művelődési Házban kerül sor.

11. § (1) A Képviselő-testületet összehívására vonatkozó meghívó tartalmazza az ülés

a) tervezett időpontját,

b) helyszínét,

c) az ülés nyilvánosságát

d) az ülés minősítését (rendes ülés, rendkívüli ülés)

e) a napirendi javaslatot, az előterjesztők megjelölésével,

f) az egyes napirendi pontokhoz meghívottak nevét,

g) az ülést összehívó aláírását, bélyegző lenyomatát és dátumot.

(2) A képviselőknek a meghívót, és a Képviselő-testület és annak bizottságai által tárgyalandó napirendek teljes anyagát, továbbá a bizottságok külső tagjainak és a meghívottaknak a meghívót és az őket érintő napirendek előterjesztéseit úgy kell kézbesíteni, hogy azt a képviselők rendes ülés előtt legalább 3 nappal, rendkívüli ülés esetén legalább 1 nappal az ülést megelőzően megtörténjen a kézhezvétel.

(3) A kézbesítés a képviselők és a bizottságok tagjai részére lehetőség szerint elektronikus formában történik. Amennyiben ez nem megoldható, meghibásodás vagy egyéb akadályozó tényező miatt a Jegyző köteles gondoskodni az ülés anyagának papíralapon, vagy más alkalmas elektronikus adathordozón történő teljes körű kézbesítéséről.

(4) A Képviselő-testület ülésének időpontjáról, helyéről és tervezett napirendjéről szóló meghívót a helyi választópolgárok tájékoztatása érdekében a polgármester az ülés tervezett időpontját megelőző 3 nappal az Önkormányzat épülete előtti hirdetőtáblán közzé teszi.

(5) A közmeghallgatást igénylő napirendeket tárgyaló ülések időpontját, helyét a fentieken kívül kézbesítő bevonásával levélben tájékoztatja a lakosságot.

(6) A Képviselő-testület üléseit az ülésterv szerint tartja. A Képviselő-testület üléstervét a megelőző év december 31. napjáig fogadja el.

(7) A Képviselő-testület ülése szóban is összehívható.

12. § (1)7 Rendkívüli ülést a polgármester hívhat össze a testületi ülés indokának, időpontjának, helyszínének és napirendjének meghatározásával. Össze kell hívni a Képviselő-testület ülését az Mötv. 44. §-ban meghatározott esetekben, az indítvány kézhezvételét követő 15 napon belüli időpontra.

(2) Rendkívüli ülésre a Képviselő-testület – indokolt esetben -, rövid úton személyes értesítéssel vagy telefonon, írásos előterjesztés nélkül is összehívható.

(3)8 Rendkívüli ülés összehívására irányuló kezdeményezést, indítványt a polgármesterhez írásban lehet benyújtani. Az indítványozónak indítványában meg kell jelölni a testületi ülés összehívásának indokát. A polgármester az ülést legkésőbb az indítvány kézhezvételétől számított 15 napon belül hívja össze.

(4) Az elmaradt előterjesztés megtárgyalására sürgős döntést igénylő kérdésben a polgármester rendkívüli ülést köteles összehívni.

(5)9 A polgármester rendkívüli ülést hívhat össze az (1) és (3) bekezdésében foglalt eseten kívül minden olyan ügyben, amely azonnali döntést igényel.

(6) Rendkívüli testületi ülés anyaga az ülés megkezdése előtt közvetlenül is kiosztható. Ez esetben időt kell biztosítani a képviselők részére annak megfelelő áttanulmányozására.

13. § A határozatképtelen ülést 8 napon belül változatlan napirenddel kell összehívni. A napirendi javaslathoz készült előterjesztéseket nem kell ismételten megküldeni a képviselők számára.

14. § A Képviselő-testület az ülés időtartamának elhúzódása esetén dönthet arról, hogy az ülést félbeszakítja és a következő munkanapon a meg nem tárgyalt napirendek tárgyalását tovább folytatja.

15. § (1) A Képviselő-testület ülésén tanácskozási joggal vehet részt:

1. a jegyző,

2. a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, ha a napirendi tárgya érinti a feladatkörüket,

3. a bizottságok nem képviselő tagjai, az adott bizottság feladatkörébe tartozó napirend tárgyalásakor,

4. a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete elnöke,

5. az Önkormányzat belső ellenőre,

6. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei 5. sz. OEVK országgyűlési képviselője,

7. önkormányzati intézmények vezetői, amelyek tevékenységét a napirend tárgya érinti

8. a tevékenységi körüket érintő napirendek tárgyalásánál: a) azon egyéb szervezetek képviselői, amelyek véleményalkotása az érintett napirend tárgyalásánál jelentőséggel bír.

9. valamint azok, akiket a polgármester ilyen joggal meghív.

(2) Az ülésen tanácskozási joggal való részvétel a meghívott esetleges akadályoztatása esetén – kivéve a jegyzőt –, az általa ezzel megbízott személyt illeti meg.

16. § (1) A Képviselő-testület nyilvános üléséről hang- és képfelvétel készíthető.

(2) A Képviselő-testület zárt ülésének eseteire, valamint a zárt ülésen részt vevők személyére vonatkozóan a Mötv. zárt ülésre irányadó rendelkezéseit kell alkalmazni. A feladatkörüket, megbízatásukat érintő napirendek tárgyalása során a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőit, valamint az Önkormányzat belső ellenőrét szakértőnek kell tekinteni.

(3) A nyilvános ülésen jelenlévő állampolgárok hozzászólását a polgármester engedélyezi legfeljebb két percben, a vita lezárását követően, még a döntés meghozatala előtt. Az állampolgári jogon történő hozzászólás lehetősége a Képviselő-testület tagjait nem illeti meg.

6. Munkaterv

17. § (1) A Képviselő-testület éves munkatervét a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé, előkészítéséhez javaslatot kér a képviselőktől és a bizottságoktól, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületétől. A munkatervet úgy kell összeállítani, hogy az tükrözze az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak folyamatos áttekintését.

(2) A munkatervnek tartalmaznia kell:

a) a testületi ülések jellegét, tervezett időpontjait, napirendjeit

b) a napirendek előterjesztőit, előadóit, valamint az előkészítésben részt vevő bizottságokat, egyéb szervezeteket

c) azokat a napirendeket, amelyek előkészítése során közmeghallgatást kell tartani

d) azokat a témákat, amelyeket valamely bizottság nyújt be

e) utalást lakossági fórum, közmeghallgatás szükség szerinti megtartására.

(3) Az elfogadott munkatervet az Önkormányzat honlapján kiemelt módon kell közzétenni, és hozzáférhetőségét folyamatosan biztosítani kell.

7. Testületi előterjesztések

18. § (1) Előterjesztésnek minősül: Minden olyan rövid határozati javaslatot megfogalmazó, rendeletalkotási alapot bemutató, megalapozó, értékelő, elemző anyag, amelyről a képviselő-testület érdemi döntést hoz.

(2) Előterjesztést nyújthat be a Képviselő-testülethez a polgármester, az alpolgármester, bármelyik képviselő vagy bizottság, a jegyző, továbbá akit a Képviselő-testület vagy a polgármester erre felkér, illetve akit jogszabály erre felhatalmaz.

(3) A Képviselő-testületi ülésre az előterjesztést írásban, kivételesen esetben szóban lehet benyújtani. A szóbeli előterjesztéskor a határozati javaslatot írásban kell beterjeszteni.

(4) 10 Az ülést megelőzően legalább 10 nappal a képviselők legalább egynegyede (2 fő), vagy a bizottságok írásban vagy jegyzőkönyvbe foglalt döntéssel kezdeményezhetik az általuk kidolgozott, az ülés összehívásának indokát is tartalmazó előterjesztés napirendre tűzését, amelyet a Képviselőtestület köteles a napirendi javaslatok közé felvenni. Halaszthatatlan esetben a polgármester engedélyezheti az írásba foglalt előterjesztésnek és határozati javaslatnak az ülésen történő kiosztását.
(5) Az önkormányzati képviselő a képviselő-testület ülésén szóban is kezdeményezheti rendelet megalkotását vagy határozat meghozatalát. Ezt utólag írásban kell foglalni. A Képviselő-testület a kezdeményezés elfogadása esetén kijelöli az előterjesztés elkészítésért felelőst és a döntés-tervezet benyújtásának határidejét.
(6) Kötelező írásos előterjesztést készíteni:
- rendeletalkotásnál
- intézmény alapításánál, átszervezésénél és megszüntetésénél
- helyi népszavazás kiírásánál
- gazdasági program, és a költségvetés meghatározásánál, és azok végrehajtásáról szóló beszámolónál,
- a településfejlesztési koncepció, a településszerkezeti és helyi építési és szabályozási tervek jóváhagyásánál,
- a társulások létrehozásánál, azokhoz való csatlakozásnál, illetve az azokból való kilépésnél.
(7) Az előterjesztések az előterjesztés tárgya szerint érintett bizottság(ok) véleményével tűzhető napirendre.
(8) Bizottsági vélemény nélkül is megtárgyalásra bocsátható az az előterjesztés, ha az érintett bizottság(ok) az idő rövidsége miatt véleményezésre nem volt összehívható, valamint bármely esetben, ha a bizottság az előterjesztés véleményezésére nem tartott igényt.
(9) Az illetékes bizottság állásfoglalásával benyújtható előterjesztések:
a) rendelet módosítását igénylő előterjesztések
b) pénzügyi tárgyú előterjesztések
c) személyi döntést, állásfoglalást igénylő előterjesztések
(10) Az ülés meghívóján nem szereplő előterjesztések – sürgősségi indítványok – napirendre tűzéséhez a képviselők minősített többségű szavazata szükséges.
(11) Az előterjesztésnek tartalmaznia kell a tárgy meghatározását, a javasolt döntés indokainak bemutatását, az előkészítésben részt vevők megnevezését, továbbá az egyértelműen megfogalmazott határozati javaslatot, ennek alternatíváit, a végrehajtásért felelős szerv vagy személy megnevezését, valamint a végrehajtás határidejét.
(12) Nem terjeszthető a Képviselő-testület elé olyan rendelet-tervezet vagy határozati javaslatot is tartalmazó előterjesztés, melyet a jegyzőnek előzetes törvényességi vizsgálat céljából nem mutattak be.
(13) Rendkívüli testületi ülés anyaga az ülés megkezdése előtt közvetlenül is kiosztható. Ez esetben időt kell biztosítani a képviselők részre annak megfelelő áttanulmányozására.
(14) A munkatervben előterjesztésre kötelezett az ülés előtt legalább 8 nappal köteles bejelenteni a jegyzőnek, ha az előterjesztést valamilyen okból nem tudja elkészíteni. A bejelentés tárgyában a jegyző javaslata alapján a polgármester dönt.
(15) Zárt ülésre tervezett előterjesztéseket mindig elkülönítetten – az adatok védelméhez való jog épségének megóvása szempontjait betartva – kell kezelni.

8. A testületi ülés vezetése, menete és rendjének fenntartása

19. §11 A Képviselő-testület ülését a polgármester, akadályoztatása esetén az általa ezzel megbízott alpolgármester vezeti. Az ülésvezető jogkörei:

a) megállapítja az ülés határozatképességét,

b) javaslatot tesz az ülés napirendjére,

c) tárgyalásra bocsátja a napirendi pontokat

d) szünetet rendelhet el,

e) lezárja a vitát

f) szavazásra bocsátja a döntési javaslatokat

g) lezárja a napirendi pontok tárgyalását

h) rendre utasítja a Képviselő-testület ülését megzavaró képviselőt

i) bezárja az ülést.

20. § (1) Az ülés kezdetén a polgármester megállapítja, és folyamatosan figyelemmel kíséri a határozatképességet.

(2) Az ülés elején, napirend előtt kerülnek előterjesztésre az alábbiak:

a) polgármester, valamint az alpolgármester tájékoztatója a legutóbbi ülés óta a testület képviseletében tett intézkedéseikről, a fontosabb eseményekről, ahol ez indokolt, ezek rövid lényegének ismertetésével,

b) beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

c) jelentések az átruházott hatáskörben hozott döntésekről,

(3) Ezt követően a polgármester javaslatot tesz az ülés napirendjére. A napirendi pontokat lehetőség szerint az alábbi sorrendben kell megtárgyalni:

1. rendelet kiadását igénylő napirendi pontok

2. határozat meghozatalát igénylő napirendi pontok,

3. határozathozatalt nem igénylő napirendi pontok, beszámolók, tájékoztatók,

4. képviselők kérdései, indítványai.

(4) Rendelettervezet kizárólag nyilvános ülésben kerülhet napirendre. A Képviselő-testület megváltoztathatja a napirendi pontok sorrendjét, napirendi pontokat összevonhat, vagy külön napirendi pontként rendelheti el az egyes előterjesztések tárgyalását, egyes előterjesztéseket a napirendre fel-, vagy arról levehet, illetve meghatározza azokat a napirendi pontokat, amelyeket – ha erre törvény lehetőséget ad –, zárt ülésen kíván tárgyalni. Erről a Képviselő-testület vita nélkül határoz.

(5) A napirendi pont tárgyalási sorrendje:

a) az előterjesztő kiegészítést tehet az írásos előterjesztéshez;

b) az előterjesztéssel kapcsolatban állást foglaló bizottság ismerteti véleményét;

c) az előterjesztéssel kapcsolatos kérdések,

d) az előterjesztéssel kapcsolatos kérdésekre a válaszok

e) vita az előterjesztéssel kapcsolatban;

f) módosító javaslatok megtétele;

g) döntés a módosító javaslatokról;

h) döntés az eredeti előterjesztésben szereplő döntési javaslatról,

(6) A hozzászólás a jelentkezés sorrendjében történik.

(7) A hallgatóság számára a hozzászólási jogot a polgármester biztosítja.

(8) A polgármester minden egyes előterjesztés felett külön-külön nyit vitát.

(9) Választásra, kinevezésre irányuló eljárás esetén a pályázók meghallgatása a többi pályázó távollétében egyenként történik, amelynek során a Képviselő-testület lehetőséget biztosít pályázata szóbeli kiegészítésére, majd a Képviselő-testület tagjai a pályázóhoz kérdéseket intézhetnek. A bizottsági vélemények ismertetésére és a vitára már valamennyi pályázó jelenlétében kerül sor.

(10) A vitában a képviselők napirendenként legfeljebb két alkalommal, személyenként összesen 5 perc időtartamban tehetik meg hozzászólásaikat, észrevételeiket. A tanácskozási joggal meghívottak napirendenként egy alkalommal, legfeljebb 3-3 percben szólhatnak hozzá a vitához.

(11) A vita lezárására, vagy az ülés elnapolására a Képviselő-testület bármely tagja javaslatot tehet. A vita lezárására tett javaslatról, valamint az ülés elnapolásáról és az új ülés időpontjáról a Képviselő-testület azonnal, vita nélkül, minősített többséggel határoz. Az a képviselő, aki a vita lezárására irányuló javaslat előtt már szólásra jelentkezett, még élhet hozzászólási jogával.

(12) A napirend feletti vita lezárása után a napirend előadója észrevételt tehet a hozzászólásokra.

(13) A jegyzőnek a jogszabálysértő döntések, vagy működés észlelése esetén jelzési kötelezettsége van a Képviselő-testület felé. Amennyiben a jegyző a javaslat törvényességét illetően észrevételt kíván tenni, úgy a vita lezárása után, de még a döntés előtt szót kell adni neki.

(14) A polgármester a javaslatokat egyenként bocsátja szavazásra úgy, hogy előbb a bizottságok által megfogalmazott, majd sorrendjükben a vitában elhangzott módosító, kiegészítő indítványokról, ezeket követően pedig az eredeti előterjesztésben szereplő rendelet-tervezetről, illetve határozati javaslatról szavazzon a testület.

(15) A tanácskozás lefolytatásával összefüggő (ügyrendi) kérdésben a képviselők soron kívül szót kérhetnek, legfeljebb egy percben.

21. §12 A tanácskozás rendjének fenntartása a polgármester feladata. Ennek keretében:

a) rendreutasíthatja azt, aki a tanácskozás során méltatlan magatartást tanúsít

b) ismétlődő rendzavarás esetén, figyelmeztetés után a terem elhagyására kötelezheti a rendbontót, kivéve a képviselőt

c) figyelmezteti azt a hozzászólót, illetve megvonja a szót attól, aki eltért a tárgyalt napirendtől, a tanácskozáshoz nem illő, másokat sértő a fogalmazása, vagy túllépi a hozzászólások meghatározott időtartamát

d) rendreutasíthatja azt a képviselőt, aki az ülés méltóságát magatartásával sérti, a testületet vagy annak tagjait sértő kifejezésekkel illeti, és bántó kijelentéseit rögtön vissza nem vonja

e) egy perces hozzászólást adhat annak, aki a vitában az ellene szóló, sérelmesnek vélt megjegyzést kívánja elhárítani

9. Határozathozatal

22. § (1) A Képviselő-testület határozatképességére, határozathozatalára, és a képviselő döntéshozatalból kizárására a Mötv. erre irányadó rendelkezéseit a (2) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével kell alkalmazni.

(2)13 A képviselő legkésőbb a döntés meghozataláig köteles bejelenteni személyes érintettségét a Képviselő-testület felé. Amennyiben az Ügyrendi Bizottság vizsgálata alapján megállapítható módon a képviselő elmulasztja személyes érintettségének bejelentési kötelezettségét, úgy azt a következő ülés alkalmával jelzi a képviselő-testület felé. A képviselő-testület a döntést felülvizsgálja, azt visszavonja, és az ügyet újra tárgyalja.

(3) Ha a képviselő-testületi ülést határozatképtelenség miatt el kell napolni, úgy azt a polgármester nyolc napon belüli időpontra köteles ismételten összehívni.

(4) Ha a Képviselő-testület határozatképtelenség, vagy határozathozatal hiánya miatt két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, - az át nem ruházható képviselő-testületi hatáskörök kivételével - döntést hoz.

(5) Amennyiben törvény másként nem rendeli, a Képviselő-testület átruházható hatáskörébe tartozó, a két ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan ügyekben - a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett – dönt.

(6) A polgármester 500.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről, a döntést követő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(7) A képviselő-testület elhatározhatja, hogy a kiemelkedően fontos ügyeket két fordulóban – előbb az elveket, majd a konkrét döntés tervezetet – tárgyalja meg.

(8)14

23. § (1)15 A polgármester a módosító indítványokat az eredeti javaslatot megelőzve bocsátja szavazásra. A Képviselő-testület a módosító indítványokról a beérkezés sorrendjében dönt. A módosító indítványok elfogadásához minősített többségű szavazati arány szükséges.

(2) A módosító indítványt előterjesztője a szavazás megkezdése előtt visszavonhatja.

24. § (1) Minősített többségű – azaz legalább 4 egyetértő – szavazat szükséges a következő esetekben:

1. önkormányzati rendeletalkotás

2. a szervezetének kialakítása és működésének meghatározása, továbbá a törvény által hatáskörébe utalt választás, kinevezés, megbízás kérdésében hozott döntések

3. önkormányzati társulás létrehozása, megszüntetése, abból történő kiválás, társulási megállapodás módosítása, társuláshoz, érdekképviseleti szervezethez való csatlakozás, illetve kiválás

4. megállapodás külföldi önkormányzattal való együttműködésről, nemzetközi önkormányzati szervezethez való csatlakozás

5. közfeladat önkéntes felvállalása, megszüntetése, átadása, illetve átvétele

6.16 helyi népszavazási kezdeményezés elutasítása, helyi népszavazás elrendelése

7. intézmény alapítása, megszüntetése, fenntartói jog átadása, átvétele

8. a Képviselő-testület feloszlása,

9. a tárgyévet követő évek költségvetése terhére történő kötelezettség-vállalás

10. gazdasági társaság alapítása, átalakítása, végelszámolása, társaságban való részvétel kérdésében történő döntés

11. sürgősségi indítványok napirendre tűzése

12. képviselőnek döntéshozatalból való kizárása

13. képviselő, vagy bizottság nem képviselő tagja összeférhetetlenségének, méltatlanságának, képviselői megbízatás megszűnésének megállapítása, képviselő-testület hatáskörébe tartozó fegyelmi büntetés kiszabása

14. vita lezárása, illetve az ülés elnapolása, és az új ülés időpontjáról

15. rendelet-tervezet két fordulóban tárgyalása1718

16. üzleti érdek sérelmére tekintettel zárt ülés elrendelése (Mötv. 46. § (2) bekezdés c) pont)

17. Képviselő-testület hatáskörének átruházása

18. kitüntetés adományozása

19. az önkormányzati vagyon elidegenítése bruttó 12 millió forint érték felett, illetve egyéb anyagi kötelezettség-vállalás bruttó 15 millió forint érték felett

20. közbeszerzési döntés meghozatala.

(2) A szavazás eredményét az ülés levezetője állapítja meg. Azt a javaslatot, amely nem kapta meg a megfelelő többségű egyetértő szavazatot, ugyanazon az ülésen csak kivételes esetben, a következő napirend megkezdéséig, a testület bármely tagjának önkormányzati érdeksérelemre hivatkozó javaslatára – a Képviselő-testület minősített többségű döntése alapján – lehet újból szavaztatni. Ezen rendelkezés alkalmazásában önkormányzati érdeksérelem az Önkormányzat jogszabályon alapuló kötelező, továbbá önként vállalt feladatai megvalósulásának sérelme. A szavazást egy alkalommal az Mötv. 48. § (5) bekezdésében foglalt esetben is meg lehet ismételni.

10. A szavazás módja

24/A. §19 (1) A Képviselő-testület döntéseit nyílt, névszerinti vagy titkos szavazással hozza meg.

(2) A nyílt szavazás során a képviselők kézfelnyújtással közlik az adott javaslattal kapcsolatos döntésüket.

(3) A névszerinti szavazás során a jegyző abc sorrendben felolvassa a megválasztott képviselők nevét, akik egymás után, az „igen”, „nem” vagy „tartózkodom” kifejezés alkalmazásával szóban közlik döntésüket. A jegyző a szavazatot a képviselők névsorán feltünteti, a szavazatokat összeszámlálja. A szavazás eredményét az ülés vezetője hirdeti ki. A névsort a jegyző hitelesíti aláírásával, és a jegyzőkönyvhöz kell csatolni. Nem rendelhető el név szerinti szavazás az Mötv. 48. § (3) bekezdésében foglalt esetekben. Névszerinti szavazást kell elrendelni:

- a képviselők több mint a felének (4 fő) indítványára,

- és közbeszerzési döntések esetén.

Név szerinti szavazás rendelhető el: bármelyik képviselő javaslatára. E kérdésben a Képviselő-testület egyszerű többséggel, vita nélkül határoz.

(4) Titkos szavazás során az Ügyrendi Bizottság tagjai teremtik meg a titkos szavazás feltételeit, és bonyolítják le. (megfelelő szavazólap(ok) előkészítése, kitöltésével, és azok urnába történő bedobásával történik. ) Az Ügyrendi Bizottság a titkos szavazásról jegyzőkönyvet készít, amelyet a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéhez kell csatolni. Zárt ülésben tárgyalandó ügyek esetében a Képviselő-testület bármelyik képviselő indítványára titkos szavazást tarthat, amelyről egyszerű többséggel, vita nélkül határoz.

11. Jegyzőkönyv

25. § (1) A Képviselő-testület ülése jegyzőkönyvének elkészítésére, tartalmára, a törvényességi ellenőrzést ellátó szervezet részére történő megküldésére, közzétételére a Mötv., valamint a közérdekű adatok és közérdekből nyilvános adatok megismerhetőségére vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A jegyzőkönyv tartalmazza, illetve mellékletét képezik a meghívó, az írásos előterjesztések, az elfogadott rendeletek, a jelenléti ív, valamint a név szerinti szavazásról készült szavazási ív. A képviselő kérelmére az írásban is benyújtott hozzászólást mellékelni kell a jegyzőkönyvhöz. A jegyzőkönyv közhitelességének és egységességének biztosítása a jegyzőkönyvet alkotó dokumentumok összefűzésével kerül biztosításra.

(3) A választópolgárok – a zárt ülés kivételével – a Képviselő-testület előterjesztésébe és ülésének jegyzőkönyvébe munkaidőben a Polgármesteri Hivatal Jegyzői Irodájában, vagy az Önkormányzat honlapján keresztül tekinthetnek be.

(4)20 A nyilvános ülések egy példányát évente be kell köttetni, és el kell helyezni a Polgármesteri Hivatal irattárába.

12. A Képviselő-testület bizottságai

26. § (1) A Képviselő-testület állandó és – szükség szerint – ideiglenes (ad-hoc) bizottságokat hozhat létre.

(2) A Képviselő-testület bizottságai előkészítő, véleményező, javaslattevő, szervező és ellenőrzési feladatokat ellátó- a képviselő-testület által döntési jogkörrel felruházható- egymással mellérendeltségi viszonyban álló önkormányzati szervek. Állandó bizottságok a következők:

1. Pénzügyi Bizottság 3 fő
2. Ügyrendi Bizottság 3 fő
A Pénzügyi Bizottság 3 tagból áll, a bizottsága elnöke és 1 tagja önkormányzati képviselő, 1 tagja nem önkormányzati képviselő.Az Ügyrendi Bizottság 3 tagból áll, a bizottsága elnöke és 1 tagja önkormányzati képviselő, 1 tagja nem önkormányzati képviselő.
(3) A bizottságok feladatkörükben
a) közreműködnek a tevékenységi körükhöz tartozó önkormányzati rendeletek és határozatok kidolgozásában, előkészítésében, véleményezésében
b) javaslatot tesznek a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó és a bizottság feladatkörét érintő személyi kérdésekben
c) gyakorolják a Képviselő-testület rendeletében számukra megállapított átruházott hatáskört
d) feladatkörükben ellenőrzik a Polgármesteri Hivatalnak a Képviselő-testület döntései előkészítésére, illetőleg végrehajtására irányuló munkáját
e) javaslatot tesznek a szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó egyének vagy közösségek kitüntetésére.
f) az önkormányzat gazdálkodásában, vagyonának védelmében, és hasznosítását érintő feladatokban közreműködés
g) a község egészségügyi, szociálpolitikai, oktatási, kulturális, sport, településrendezési koncepciójának kialakításában való közreműködés. (egyrészt a képviselő-testület által átruházott hatáskörben, érdemi döntés meghozatalával, másrészt a bizottság tevékenységi körében, véleményezési javaslatával látja el a képviselő-testület elé kerülő előterjesztéseket)
h) biztosítja az együttműködést a bizottságok között
i) rendszeresen kapcsolatot tart a bizottság elnökein keresztül a tisztségviselőkkel
(4) A bizottságok jogköre:
a) Döntési jogkör: A képviselő-testület egyes hatásköreit bizottságaira ruházhatja, a hatáskör gyakorlásához a bizottság részére utasítást adhat. Az átruházott hatáskörben meghozott döntésekről a bizottság – elnökén keresztül – évente beszámol a képviselő-testületnek.
b) javaslattételi, véleményezési jogkör: A képviselő-testület által tárgyalandó, az egyes bizottságok részére meghatározott feladatkörhöz tartozó előterjesztéseket a bizottság tárgyalja meg, határozatával a képviselő-testület döntését befolyásoló, indoklással ellátott javaslatot terjeszt szóban vagy írásban a képviselő-testület elé.
(5) 2122 A bizottságok nem képviselő tagjai a 2007. évi CLII. törvény 3. § (3) bekezdés e) pontja alapján évente vagyonnyilatkozat-tételre kötelesek. A vagyonnyilatkozatokat az Ügyrendi Bizottság tartja nyilván.

14. A bizottságok szervezete és felépítése

27. § (1) A bizottság létszámát, ügykör szerinti feladatait és hatásköreit a Képviselő-testület állapítja meg. A bizottság elnökét és tagjait a Képviselő-testület választja meg, a bizottság összetételét, létszámát a polgármester előterjesztésére bármikor megváltoztathatja. A Képviselő-testület állandó bizottságai tagjainak névsorát, a 2. függelék tartalmazza.

(2) A bizottság elnökét és – elnökkel együtt számított - tagjainak több mint felét a Képviselő-testület tagjai közül kell választani.

(3) A bizottság ülésein a bizottság képviselő és nem képviselő tagjainak jogai és kötelezettségei azonosak.

(4) Egy képviselő legfeljebb két állandó bizottságnak lehet tagja. A bizottság nem képviselő tagja csak egy állandó bizottságba választható.

(5) A bizottság feladatkörét és hatásköreit ülésein gyakorolja. Az ülést a bizottság elnöke hívja össze. A bizottság ülését a polgármester indítványára is össze kell hívni.

(6) A bizottság ülésén tanácskozási joggal részt vehet bármelyik képviselő, valamint az, akit a bizottság elnöke az ülésre meghív.

(7) A bizottság határozatképességére, határozathozatalára és zárt ülés tartására a Képviselő-testületre vonatkozó szabályokat értelemszerűen kell alkalmazni.

(8) A bizottság titkos szavazás esetén – tagjai sorából – kétfős (1 külső tag, 1 belső tag) szavazatszedő bizottságot választ, amely a titkos szavazást szavazólap alkalmazásával bonyolítja le.

(9) A bizottsági tag döntéshozatalból való kizárására, valamint a bizottság döntésének felfüggesztésére a Mötv. erre irányuló rendelkezéseit kell alkalmazni.

(10) A bizottság elnökének akadályoztatása esetén az ülés összehívásával, levezetésével és a jegyzőkönyv aláírásával kapcsolatos teendőket az általa esetenként megbízott képviselő tag látja el.

(11) A bizottság működésének ügyviteli feladatait, döntéseik végrehajtását a Jegyző útján a Polgármesteri Hivatal látja el. A bizottság munkájának koordinálásáért, az ülések technikai előkészítéséért és a döntések nyilvántartásáért a Jegyző a felelős.

(12) A bizottság üléséről jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza a tárgyalt napirendi pontokat, a tanácskozás lényegét és a hozott döntéseket. Az átruházott hatáskörben hozott döntést határozati formába kell foglalni. A határozatokat naptári évenként külön-külön, folyamatos sorszámmal kell ellátni, utalva a meghozatal pontos dátumára és a bizottság nevének rövidítésére is.

(13) A jegyzőkönyvet – amelyet 15 napon belül kell elkészíteni –, a bizottság elnöke – és egy tagja írja alá. A jegyzőkönyv elkészítéséért és az önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős szerv felé történő továbbításért a Jegyző a felelős.

(14) Az ideiglenes bizottság összetételére és működésére az állandó bizottságra vonatkozó szabályok megfelelően irányadók, azzal, hogy ügyrend megállapítására nem kerül sor.

15. A Bizottságok főbb feladatai, átruházott hatáskörök

Pénzügyi Bizottság

28. § (1) [16] (A 28. § (1) bekezdést módosította a 14/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. december 18. napján. A Pénzügyi Bizottság Képviselő-testület által átruházott hatáskörében dönt és megállapítja:)

- az önkormányzati tulajdonú gépekkel végzett szolgáltatások díját és a kis értékű tárgyi eszközök bérleti díját.

- az önkormányzati vagyon nyilvános értékesítésének, hasznosításának ellenőrzése

- 1 000 000.-Ft értékhatár alatt, ellenérték nélkül felajánlott ingó vagyon elfogadásának jóváhagyása

- behajthatatlan követelések törlése 100 000.-Ft és 300 000.-Ft értékhatár között

- elavult ingóságok értékesítése

- 100 000,-Ft egyedi értéket meg nem haladó ingó vagyon érték megállapítása és az értékesítés lebonyolítása

- 100 000,-Ft egyedi értéket meghaladó ingó vagyon értékesítése, egyszerűsített árverezés keretében

- az egyszerűsített árverés idejéről és módjáról történő hirdetmény elkészítése és az önkormányzat honlapján, valamint hirdetőtábláján történő kifüggesztése és az értékesítés lebonyolítása

- az önkormányzati tulajdonú eszközök bérleti díjának megállapítása

(2) A Bizottság előterjesztést nyújthat be a képviselő-testülethez, kezdeményezheti önkormányzati rendelet alkotását, módosítását.

(3) A Bizottság előzetesen állást foglal, véleményez, javasol:

- Kántorjánosi Község Önkormányzata éves költségvetéséről, zárszámadásáról szóló rendelettervezetről

- a Képviselő-testület gazdasági programjáról

- a Bizottság elnöke javaslatára minden olyan ügyben, amelyben szükségesnek mutatkozik a bizottság állásfoglalása.

(4) A Bizottság dönt ügyrendjének és munkatervének megállapításáról.

(5) A Bizottság ellenőrzi határozatainak, és feladatkörét érintő önkormányzati rendeleteknek, valamint a képviselő-testületi határozatoknak a végrehajtását.

(6) Kapcsolatot tart a feladatkörét érintő szakterületen működő, az önkormányzat által fenntartott intézményekkel, és a lakossági önszerveződő közösségekkel.

(7) Véleményt nyilvánít, javaslatot készít a képviselő-testület munkatervében meghatározott feladatkörébe tartozó előterjesztésekhez.

(8) Véleményezi a képviselő-testület középtávú és hosszú távú vagyongazdálkodási tervezetét.

(9) Javaslatot tesz a helyi adók megállapítására, részt vesz az előkészítésben.

Ügyrendi Bizottság

29. § (1) Kivizsgálja az önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének megállapítására irányuló kezdeményezést és a kezdeményezés tárgyában előterjesztést nyújt be a Képviselő-testületnek.

(2) Nyilvántartja és ellenőrzi a polgármester, az alpolgármester és az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát.

(3) Lefolytatja a Bizottságnál kezdeményezett vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást és az eljárás eredményéről tájékoztatja a soron következő ülésen a Képviselő-testületet.

(4) Véleményt nyilvánít, javaslatot készít a Képviselő-testület munkatervében meghatározott feladatkörébe tartozó előterjesztésekhez.

(5) Számon tartja a települési képviselők hiányzásait és annak okát.

(6) A Bizottság dönt ügyrendjének és munkatervének megállapításáról.

30. §23 A Képviselő-testület 10 tagú Szociális kerekasztalt működtet. A Kerekasztal működését külön rendelet szabályozza.

Polgármester

31. § (1)24 Kántorjánosi Község Önkormányzat Polgármestere megbízatását főállásban látja el. Eskütételére, jogállására a Mötv. rendelkezései irányadók.

(2) A polgármester tekintetében a Képviselő-testület gyakorolja a munkáltatói jogokat. A polgármester illetményét a Képviselő-testület határozatában a Mötv-ben foglalt mértékben, összegszerűen állapítja meg. Jutalmazására a Pénzügyi Bizottság tesz javaslatot.

(3) A Képviselő-testület határozatában a polgármester és az alpolgármester részére – meg-bízatásának időtartamára – költségtérítést állapít meg a Mötv-ben foglalt mértékben.

(4) A polgármester vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségére, az összeférhetetlenség eseteire, valamint a köztartozás-mentesség igazolásával összefüggő eljárásra a Mötv. rendelkezései irányadók.

32. § (1) A polgármester feladata különösen:

a) a község fejlődésének elősegítése,

b) a helyi közszolgáltatások fejlesztésnek támogatása,

c) a község vagyonának megőrzése és gyarapítása,

d) a véleménynyilvánítás a község életét érintő kérdésekben,

e) nyilatkozat adása a hírközlő szerveknek,

f) gondoskodás a képviselő-testület és szervei, valamint az intézmények munkáját, céljait hitelesen és tárgyilagosan bemutató, a település érdekének megfelelő propaganda tevékenység kialakításáról,

g) az önkormányzat nemzetközi tevékenységének irányítása,

h) a demokratikus helyi hatalomgyakorlás, a közakarat érvényesülésének a biztosítása,

i) a képviselő-testület működési feltételeinek megteremtése, munkájának megszervezése, összehangolása,

j) a képviselő-testület döntéseinek előkészítése, a döntések végrehajtása, a végrehajtás megszervezése és ellenőrzése,

k) együttműködés a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Testülete elnökével,

l) a lakosság önszerveződő közösségeinek a támogatása, a pártokkal és civil szervezetekkel való együttműködés kialakítása,

m) a nyilvánosság megteremtése, a helyi fórumok szervezése,

n) az önkormányzati saját intézmények működésének ellenőrzése, segítése,

o) az európai integrációs folyamat helyi önkormányzati feladatainak irányítása,

p) önkormányzati társulásokban, érdekképviseleti szervezetekben való képviselet biztosítása.

r) Minden héten hétfőn és szerdán 09.00 -11.00 óráig fogadó órát tart.

(2) A polgármester a képviselő-testület működésével összefüggő feladatai körében:

a) segíti a képviselők munkáját,

b) összehívja és vezeti a képviselő-testület üléseit,

c) képviseli az önkormányzatot,

d) szervezi a településfejlesztést és a közszolgáltatásokat,

e) az önkormányzati rendeleteket, valamint a képviselő-testületi ülésről készült jegyzőkönyvet - a jegyzővel együtt- aláírja,

f) ha a Képviselő-testület döntését az Önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben egy alkalommal kezdeményezheti a döntés ismételt megtárgyalását. A kezdeményezést az ülést követő három napon belül nyújthatja be, a Képviselő-testület a benyújtás napjától számított 15 napon belül minősített többséggel dönt, a kezdeményezésnek a döntés végrehajtására halasztó hatálya van.

g) ha a Képviselő-testület határozatképtelenség, vagy határozathozatal hiánya miatt két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, - az át nem ruházható képviselő-testületi hatáskörök kivételével - döntést hoz.

h) amennyiben törvény másként nem rendeli, a Képviselő-testület átruházható hatáskörébe tartozó, a két ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan ügyekben - a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett – dönt.

i) A polgármester 500.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről, a döntést követő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(3) A polgármesternek a bizottságok működésével összefüggő főbb feladatai:

a) indítványozhatja a bizottság összehívását,

b) felfüggeszti a bizottság döntésének végrehajtását, ha az ellentétes a képviselő-testület határozatával, vagy sérti az önkormányzat érdekeit.

(4)25 A polgármesternek a Polgármesteri Hivatallal összefüggő főbb polgármesteri jogosítványok:

a) A Polgármesteri Hivatal irányítása körében a polgármestert megillető jogokra és kötelezettségekre a Mötv. erre irányuló rendelkezései alkalmazandók.

b) gyakorolja a munkáltatói jogokat a jegyző, az egyéb munkáltatói jogokat az alpolgármester és az önkormányzati intézményvezetők tekintetében.

33. § (1) A polgármester ellátja a törvény vagy törvény felhatalmazása alapján a kormányrendelet által ráruházott közigazgatási hatósági hatásköröket, törvényben, vagy törvény felhatalmazása alapján a kormányrendeletben előírt esetekben – honvédelmi, polgári védelmi, katasztrófa-elhárítási ügyekben – részt vesz a közigazgatási feladatok helyi végrehajtásában.

(2) A polgármester a közigazgatási feladatait a Polgármesteri Hivatal közreműködésével látja el.

Alpolgármester

34. § (1)26 Kántorjánosi Községben a polgármester munkáját egy fő, a képviselők közül választott társadalmi megbízatású alpolgármester segíti. Az alpolgármester választására, jogállására, megbízatása megszűnésére, vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségére, az összeférhetetlenség eseteire, valamint a köztartozás-mentesség igazolásával összefüggő eljárásra az Mötv. rendelkezései irányadók.

(2) Az alpolgármesterre képviselő-testületi hatáskör nem ruházható át.

Jegyző

35. § (1) A jegyző kinevezésére, a Képviselő-testület munkájának elősegítése körében ellátandó átfogó feladataira az Mötv. erre irányadó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A jegyző köteles jelezni a Képviselő-testületnek, a bizottságoknak és a polgármesternek, ha a döntésüknél jogszabálysértést észlel. Ilyen észrevételét – ha azt a Képviselő-testület nem veszi figyelembe –, az ülés jegyzőkönyvének felterjesztésekor a jegyzőkönyvhöz csatolja.

(3) A Képviselő-testület döntései előkészítése, azok végrehajtása körében a jegyző

a) rendszeresen tájékoztatást ad a polgármesternek, a testületnek, a bizottságoknak az Önkormányzat munkáját érintő jogszabályokról

b) a polgármester irányításával rendszeresen gondoskodik a Képviselő-testület, a bizottságok elé kerülő előterjesztések előkészítéséről

c) tájékoztatja a Képviselő-testületet a Polgármesteri Hivatal munkájáról, az ügyintézésről.

(4) A jegyzői tisztség betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén a jegyzői feladatokat ellátó köztisztviselő személyét a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői közül, legfeljebb 6 hónapra a polgármester, tartós akadályoztatása esetén az alpolgármester határozza meg.

(5) A Jegyző fogadóórája minden héten szerdán 09.00-11.00 óráig van.

A Polgármesteri Hivatal

36. § (1) A Képviselő-testület egységes hivatalának hivatalos elnevezése és címe: Kántorjánosi Polgármesteri Hivatal, 4335 Kántorjánosi, Kossuth Lajos utca 14.

(2) A Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) feladata:

a) A Képviselő-testület által meghatározott önkormányzati ügyek előkészítése

b) az önkormányzati döntések végrehajtása

c) a Képviselő-testület és a bizottságok, valamint a képviselők működésével kapcsolatos adminisztrációs teendők ellátása

d) a jogszabályban előírt közigazgatási és a jegyző által átruházott államigazgatási feladatok ellátása, e döntések végrehajtásának megszervezése

(3)27 A Polgármesteri Hivatal Alapító Okiratát a képviselő-testület hagyja jóvá. A működéshez, fenntartáshoz szükséges költségvetési előirányzatokat, létszámkereteket és a rendelkezési jogosultságokat az éves költségvetési rendelet szabályozza.

37. § (1)28

(2) Vezető megbízású köztisztviselőnek minősül a jegyző.

(3) A Hivatal munkarendje:

a) hétfő, kedd, szerda és csütörtöki napokon: 7.30-tól 16.00 óráig,

b) pénteken: 7.30-tól 13.30 óráig.

(4)29 A Hivatal ügyfélfogadása:

a) hétfőn, szerdán, 7.30-tól 16.00 óráig

b) pénteken 7.30-tól 13.30 óráig

b) kedd, csütörtök nincs ügyfélfogadás

(5) A Hivatal által ellátott részletes feladatokat a polgármester és a jegyző által megállapított Hivatali Ügyrend szabályozza.

IV. Fejezet

Az önkormányzati képviselőkre vonatkozó magatartási szabályok

38. § (1) A képviselők jogállására, jogaira és kötelezettségeire az Mötv. rendelkezései irányadók.

(2) A képviselő a Képviselő-testület üléseiről – illetve azon bizottság üléseiről, amelynek elnöke, vagy tagja – való távollétét előzetesen a polgármesternek, bizottsági ülés esetén a bizottság elnökének jelenti be. A hiányzásokat az Ügyrendi Bizottság tarja nyilván.

(3) A Mötv.-ben meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját, természetbeni juttatását a képviselő-testület Ügyrendi Bizottságának javaslata alapján:

a) eskü letételének hiánya miatt,

b) személyes érintettség bejelentésének elmulasztása miatt,

c) a képviselő-testület üléséről való igazolatlan távollét miatt,

legfeljebb tizenkét havi időtartamra csökkentheti, megvonhatja.

(4) A Képviselő-testület az (3) bekezdés a) pontjában meghatározott kötelezettséget megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját a mulasztást megszüntetéséig, de legfeljebb 12 havi időtartamra 100 %-ban csökkenti.

(5) A Képviselő-testület az (3) bekezdés b) pontjában meghatározott kötelezettséget megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját 3 havi időtartamra 50 %-ban csökkenti.

(6) A képviselőket a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, és a Polgármesteri Hivatal dolgozói munkaidőben kötelesek – lehetőleg soron kívül – fogadni.

(7) A képviselő vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségére, az összeférhetetlenség eseteire, valamint a köztartozás-mentesség igazolásával összefüggő eljárásra az Mötv. rendelkezései irányadók.

(8)30 A képviselői tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének részletes szabályait az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló rendelet tartalmazza.

V. Fejezet

A nemzetiségi önkormányzattal való együttműködés szabályai

39. § (1)31 Kántorjánosi Községben a választópolgárok által közvetlenül választott Roma Nemzetiségi Önkormányzat (továbbiakban: Nemzetiségi Önkormányzat) működik. A Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete öt képviselőből áll. Tevékenységét a saját hatáskörében kidolgozott és elfogadott szervezeti és működési szabályzat alapján végzi.

(2) Kántorjánosi Község Önkormányzata saját költségvetéséből a Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez támogatást adhat.

(3) A Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének elnöke tanácskozási joggal részt vesz Kántorjánosi Község Képviselő-testületének ülésein és gondoskodik a nemzetiségek jogainak érvényesítéséről.

(4) A Nemzetiségi Önkormányzat Kántorjánosi Község Képviselő-testületétől és szerveitől nemzetiségi ügyekben tájékoztatást kérhet, javaslatot tehet, intézkedést kezdeményezhet.

(5) A Polgármesteri Hivatal a Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez szükséges jogi és egyéb szakmai, valamint adminisztratív és technikai segítséget megadja, ügyviteli feladatait ellátja. A testületi működés feltételei biztosításának részletes meghatározását a Kántorjánosi Község Önkormányzata és a Nemzetiségi Önkormányzat között létrejött, együttműködési megállapodás tartalmazza.

VI. Fejezet

Közmeghallgatás, Lakossági fórumok

40. § (1) A Képviselő-testület a lakosság és a társadalmi szervezetek közvetlen tájékoztatása, fontosabb döntéseinek előkészítése során, véleményük megismerése érdekében lakossági fórum, illetve közmeghallgatás megtartását és – szükség szerint – a rendelet-tervezetek közszemlére tételét rendelheti el.

(2) Lakossági fórum megtartását a település képviselői vállalhatják.

(3) A lakossági fórum megtartásáról, annak helyéről, időpontjáról, illetve napirendjéről a lakosságot hirdetmény útján, a Képviselő-testület tagjait pedig minden esetben személyes meghívó megküldésével kell értesíteni.

(4) A Képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább egyszer, előre meghirdetett általános közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás alapvető célja a - Képviselő-testület hatáskörébe tartozó, nagyobb horderejű döntésekkel kapcsolatos –, lakossági vélemények előzetes megismerése.

(5) A Képviselő-testület közmeghallgatás tartásáról a Szervezeti és Működési Szabályzatban, éves munkatervében, illetve eseti határozatában rendelkezik. A lakosság hirdetmény útján értesül helyéről és időpontjáról, azon bárki, időbeli korlátozás nélkül fejtheti ki véleményét, közérdekű kérdést, illetve javaslatot tehet.

(6) A közmeghallgatás dokumentálására a képviselő-testületi ülésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(7) A közmeghallgatás megtartására a Művelődési Házban kerül sor.

VII. Fejezet

Az Önkormányzat költségvetése és gazdasági programja

41. § (1) Az Önkormányzat költségvetését az államháztartásról szóló törvény és végrehajtási rendeletei, valamint az önkormányzati gazdálkodásra irányadó egyéb jogszabályok alapján, az állami költségvetési törvényben foglaltakra figyelemmel kell elkészíteni, jóváhagyni és végrehajtani.

(2) A Képviselő-testület költségvetését rendeletben állapítja meg. A rendelettervezet beterjesztését megelőzően a rendelkezésre bocsátott központi költségvetési irányelvek, az Önkormányzat kötelezően előírt és önként vállalt feladatainak elemzése, és a helyzetfelmérésen alapuló gazdasági koncepciót kell összeállítani, melynek keretében:

a) számításba kell venni a bevételi forrásokat, a források bővítésének lehetőségeit,

b) meg kell határozni a kiadási szükségleteket, azok gazdaságos és célszerű megoldásának alternatíváit,

c) egyeztetni kell az igényeket, célkitűzéseket a lehetőségekkel és ennek alapján a sorrendiséget meghatározni.

(3)32

(4) A Képviselő-testület megbízatásának időtartamára, vagy azt meghaladó időszakra gazdasági programot, fejlesztési tervet határoz meg. A gazdasági programot, fejlesztési tervet az alakuló ülést követő 6 hónapon belül fogadja el, vagy a meglévő programot felülvizsgálja a Képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján. A gazdasági program elkészítéséhez, felülvizsgálatához ki kell kérni a jogszabályokban meghatározott szervezetek véleményét.

(5) A gazdasági programmal szemben támasztott követelmények:

a) a megyei területfejlesztési elképzelésekkel összhangban jelezze a fő fejlesztési irányokat a sorrendiség meghatározásával,

b) tartalmazza az egyes közszolgáltatások, önként vállalt feladatok biztosítására, színvonalának javítására irányuló fejlesztési elképzeléseket,

b) külön jelenítse meg a vagyon- és költséggazdálkodást.

(6) A program végrehajtásáról a Képviselő-testület által meghatározott időszakonként, de legalább a Képviselő-testület megbízatása alatt két ízben be kell számolni.

Az Önkormányzat vagyongazdálkodása

42. §33 Az Önkormányzat vagyona a tulajdonából és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogokból áll, amelyek az önkormányzati feladatok és célok megvalósítását szolgálják. Az Önkormányzat vagyonával való rendelkezési jog gyakorlásának szabályait az erről szóló önkormányzati rendelet tartalmazza.

VIII. Fejezet

Az Önkormányzat döntései

43. § (1) Az Önkormányzat döntései:

a) önkormányzati rendelet,

b) az elfogadott napirend kapcsán született, az ügy érdemében hozott önkormányzati határozat,

(2) Az Önkormányzat rendeleteit és határozatait naptári évenként külön-külön, folyamatos sorszámmal kell ellátni – rendelet esetében a kihirdetés, a határozat esetében pedig a meghozatal dátumára utalva –, a következők szerint:

a) A határozatok számozására pozitív egész arab számokat kell alkalmazni.

b) A határozat megjelölése tartalmazza:

- a Képviselő-testület megnevezését,

- a „ határozata” kifejezést

- a határozat meghozatalának évét, hónapját és napját,

- a határozat címét.

- a képviselő-testület döntését

- a végrehajtására szolgáló határidő és a végrehajtásáért felelős megnevezését.

c)34 az önkormányzati határozatok jelzése: Kántorjánosi Község Önkormányzat Képviselő-testületének szám/év (hó/nap) önkormányzati határozata …..-ról

d)3536 az önkormányzati rendeletek jelzése: Kántorjánosi Község Önkormányzat Képviselő-testületének fejléc után a 61/2019. (XII.14.) IRM rendeletben foglaltaknak megfelelően

(3) Az önkormányzati rendeletekről és határozatokról a Jegyző nyilvántartást vezet.

(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt normatív határozatok kihirdetésére a rendeletek kihirdetésére irányadó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Önkormányzati rendeletalkotás

44. § (1) Az Önkormányzat rendeletalkotási tevékenységére az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában foglaltak, továbbá a kötelező és önként vállalt feladatok ellátását szabályozó ágazati jogszabályok rendelkezései irányadók.

(2) Az önkormányzati rendelet hiteles szövege – a kihirdetésről szóló hirdetménnyel együtt –a helyben szokásos módon, azaz a Polgármesteri Hivatal előtt lévő, a Fő térre néző hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre. A hatályos rendeleteket az Önkormányzat honlapján is meg kell jelentetni.

45. § (1) A rendelet alkotását, módosítását, kiegészítését a 18. § (2) bekezdésben foglaltak kezdeményezhetik. A kezdeményezést a polgármesterhez kell benyújtani. A polgármester – a Polgármesteri Hivatal bevonásával –, a kezdeményezést véleményezi, majd a tervezetet a Képviselő-testület elé terjeszti.

(2)37 A Képviselő-testület állást foglalhat a rendelet tervezetének előkészítéséről, főbb elveiről. Meghatározhatja az előkészítés menetét, az egyeztetés és a vitafórumok rendjét. Az előkészítéssel megbízhatja valamely bizottságát, vagy az előkészítésre külön bizottságot hozhat létre. Nem terjeszthető a képviselő-testület elé olyan rendelet-tervezet, amelyet a Pénzügyi Bizottság nem tárgyalt meg, kivéve, ha a pénzügyi bizottság elnöke úgy ítéli meg, hogy a rendelet-tervezet nem érinti a költségvetést.

(3) A szakmai előkészítés a jegyző feladata. Ehhez a Képviselő-testület szükség esetén külső szakértőt is felkérhet.

(4) A Képviselő-testület az állampolgárok szélesebb körét érintő rendelet-tervezetek esetében minősített többséggel dönt arról, hogy a tervezetet két fordulóban tárgyalja-e.

(5) A Képviselő-testület kétfordulós tárgyalás esetén az első fordulóban dönthet a megvitatott tervezet 10 napos közszemlére tételéről, a második fordulóban a lakossági és bizottsági vélemények ismeretében dönt a tervezet végleges elfogadásáról.

(6) A Képviselő-testület döntése alapján az egyes rendelet-tervezetek érdemi vitája előtt közmeghallgatást kell tartani.

46. § (1) A rendelet tervezete előkészítés után nyújtható be a Képviselő-testületnek, indokolásával és várható fontosabb következményeinek vizsgálatával együtt. A polgármester, a jegyző, vagy az előkészítő bizottság vezetője tájékoztatja a Képviselő-testületet az előkészítésnél felvetett, de a tervezetben nem szereplő kisebbségi javaslatokról is.

(2) Az elfogadott rendelet hiteles szövegének szerkesztéséről, valamint az egyes rendeletek és módosításaik egységes szerkezetbe foglalásáról, és annak a községi honlapon, továbbá a Nemzeti Jogszabálytárban történő megjelenítéséről a jegyző folyamatosan gondoskodik.

Helyi népszavazás38

47. §39 40 A helyi népszavazásra a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvényben, valamint külön önkormányzati rendeletben meghatározottak irányadóak.

IX. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

48. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követően lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

1. Kántorjánosi Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2011. (XII.01.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ)

2. az SZMSZ módosításáról szóló 8/2014. (X.30.) önkormányzati rendelet

3. az SZMSZ módosításáról szóló 9/2011. (XI.11.) önkormányzati rendelet

1. melléklet

Kántorjánosi Község Képviselő-testületének átruházott hatáskörei
A Képviselő-testület az alábbi hatásköröket ruházza át:

I. A polgármesterre:

1. önkormányzati segély iránti kérelmek elbírálása az alábbi esetekben:

létfenntartási gondok enyhítése, többletkiadások rendezése céljából

várandós anyaként gyermeke megtartása érdekében, a gyermek fogadása elősegítésére,

az ideiglenes hatállyal elhelyezett, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítésére,

a gyermek nevelésbe vételének megszüntetését követő családjához való visszahelyezés esetén a gyermek lakhatási körülményeinek javítása érdekében

elemi kár enyhítésére

gyógyszersegélyként

elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként

általános és középiskolás gyermekek és fiatal felnőttek tankönyv- és tanszerellátásához

óvodai, alsó- és középfokú oktatási, valamint a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alap- és szakosított ellátást nyújtó intézményben ellátásban részesülő gyermek, fiatal felnőtt étkezési térítési díj támogatásaként.

2. tüzelőanyag támogatás iránti kérelmek elbírálása.

3.

4.

5. lakbértámogatás iránti kérelmek elbírálása

6. szociális ellátások szükség szerinti felülvizsgálata,

7. szociális ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevő kötelezése a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére, természetbeni szociális ellátás esetén a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére, személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetében az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére való kötelezés,

8. szociális ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevő részére méltányosságból történő részletfizetés engedélyezése,

9. a gyermekjóléti ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevő kötelezése a pénzbeli ellátás visszafizetésére, természetbeni ellátás esetén a pénz egyenérték megfizetésére, személyes gondoskodást nyújtó ellátás esetén az intézményi térítési díj összegének megfizetésére. A visszatérítés méltányosságból való elengedése, illetve csökkentése,

10. önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében a bérbeadói jogok és bérbeadói hozzájárulások gyakorlása,

11. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 37. § (3) bekezdésében foglalt másodfokú döntés meghozatala,

12. önkormányzat által fenntartott köznevelési intézmények házirendjében, illetve más belső szabályzataiban foglaltak jogszerűségének ellenőrzése,

13. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 25. § (4) bekezdésében foglaltak esetében a köznevelési intézmények házirendjéhez történő egyetértés megadása,

14. jogszabálysértő intézményvezetői döntés megsemmisítése, intézményvezető új döntés meghozatalára való kötelezése,

15. egyetértésével a nevelési-, oktatási intézmények vezetői rendkívüli szünetet rendelhetnek el,

16. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 83. § (2) bekezdésének megfelelően jóváhagyja a köznevelési intézmény továbbképzési programját,

17. önkormányzati segély, illetve a hajléktalan személynek szállás biztosítása, ha ennek hiánya a rászoruló életét, testi épségét veszélyeztetné,

18. szociális intézmény házirendjének jóváhagyása,

19. egészségügyi alapellátás finanszírozására irányuló szerződés megkötése, amennyiben a feladatot az Önkormányzat látja el,

20. az önkormányzati költségvetési szervek szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyása,

21. pénzügyi kötelezettségvállalás bruttó 500.000 Ft-ig,

22. korlátozottan forgalomképes vagyonkörből a műemlékileg védett, a településképi jelentőségű ingatlanok, a védett természeti területi emlék tulajdonjog-változással nem járó, egyéb módon történő hasznosítása,

23. döntés a forgalomképes önkormányzati vagyon ingyenes tulajdonba adásáról, ingyenes használatba adásáról, valamint az önkormányzat követeléseiről való lemondásról bruttó 250 eFt alatt, kivéve a mezőgazdasági hasznosításra alkalmas ingatlanok

24. az önkormányzat hatáskörébe tartozó feladatok forrásainak kiegészítéséhez támogatás igénylése,

25. hatósági feladatokat ellátó állatorvos kinevezésének és körzete kialakításának véleményezése,

26. gondoskodik a kóbor ebek befogásáról, őrzéséről, megsemmisítéséről, valamint a beteg állatok kiirtásáról, az állati hulladék ártalmatlanná tételéről,

27. a megyei földművelésügyi hivatal intézkedése ellen kifogást emelhet,

28. a közlekedési hatóság rendelkezése alapján jel, jelzés, reklámtábla, vagy egyéb tárgy - kötelezett költségére történő - eltávolítása,

29. közút beszennyezése, közúti jelzés hozzájárulás nélküli elhelyezése, eltávolítása esetén az eredeti állapot helyreállítására való felszólítás,

30. az önkormányzat kezelésében lévő közúton álló járművek elszállítása, - közút lezárása, forgalmának korlátozása,

31. a közterület-használati megállapodások megkötése,

32. évente tájékoztatja a lakosságot a lakóhelyi környezet állapotának alakulásáról,

33. intézkedik a vízminőségi kár elhárításáról,

34. önkormányzati tulajdonban álló földre (földrészletre) vonatkozó földhasználati megállapodás megkötése,

35. önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági földrészletek, mezőgazdasági művelésre alkalmas belterületi beépítetlen ingatlanok hasznosításával kapcsolatos bérleti (haszonbérleti) szerződések megkötése,

36. közvilágítási berendezés létesítéséről, üzemeltetéséről való gondoskodás,

37. önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok esetében, I. fokú építésügyi hatósági ügyben a szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadása,

38. rendkívüli esetekben az intézményi felújításokhoz jóváhagyott keretösszeg terhére kötelezettségvállalás,

2. melléklet41

1. függelék

KÁNTORJÁNOSI KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK TAGJAI42
- dr. Péter Zoltán polgármester független
- Hakucsák Miklós képviselő független
- Baloghné Farkas Klára képviselő független43
- Rézműves Csaba képviselő függelten
- Rostás Gusztáv képviselő független
- Szepesi Gábor képviselő független
- Szücsné Tóth Tímea képviselő független

2. függelék

KÁNTORJÁNOSI KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAINAK TAGJAI44
Pénzügyi Bizottság
Elnök: Rézműves Csaba
Belső tag: Szepesi Gábor
Külső tag: Opre Miklós
Ügyrendi Bizottság
Elnök: Szepesi Gábor45
Belső tagok: Rézműves Csaba
Külső tagok: Szikszay Józsefné

3. függelék

Kántorjánosi Község Önkormányzata által fenntartott intézmények
Kántorjánosi Gyermekjóléti és Szociális Intézmény
4335 Kántorjánosi, Arany János utca 22.

4. függelék

Kántorjánosi Község Önkormányzata és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat között létrejött együttműködési megállapodás
[1] A 4. számú függeléket módosította a 6/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. március 25. napján. [2] A 4. számú függeléket módosította a 6/2017. (IV.06.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. április 06. napján. [3] A 4. számú függeléket módosította a 1/2018. (I.31.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2018. január 31. napján. [4] A 4. számú függeléket módosította a 10/2019. (XI.18.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. november 18. napján15.15 órakor.

5. függelék46

6. függelék

Önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó kormányzati funkciók
[1] Az 6. számú függeléket módosította a 6/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. március 25. napján. [2] A 6. számú függeléket kiegészítette a 11/2016. (XI.17.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2016. november 18. napján.
011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége
013210 Átfogó tervezési és statisztikai szolgáltatások47
013320 Köztemető-fenntartás és - működtetés
013350 Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok
48013370 Informatikai fejlesztések, szolgáltatások
016030 Állampolgársági ügyek
016080 Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények
025090 Egyéb védelmi ügyek
031030 Közterület rendjének fenntartása
041140 Területfejlesztés igazgatása
041231 Rövid időtartamú közfoglalkoztatás
041232 Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás
041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás
041236 Országos közfoglalkoztatási program
041237 Közfoglalkoztatási mintaprogram
042180 Állat-egészségügy
045110 Közúti közlekedés igazgatása és támogatása
045120 Út, autópálya építése
045160 Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása
045170 Parkoló, garázs üzemeltetése, fenntartása
047310 Turizmus igazgatása és támogatása
051010 Hulladékgazdálkodás igazgatása
051030 Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása, átrakása
052010 Szennyvízgazdálkodás igazgatása
052020 Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése
052080 Szennyvízcsatorna építése, fenntartása, üzemeltetése
053010 Környezetszennyezés csökkentésének igazgatása
053020 Szennyeződésmentesítési tevékenységek
054010 Természet- és tájvédelem igazgatása és támogatása
061010 Lakáspolitika igazgatása
061020 Lakóépület építése
49061040 Telepszerű lakókörnyezetek felszámolását célzó programok
50062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk
063020 Víztermelés, -kezelés, -ellátás
063080 Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése
064010 Közvilágítás
066010 Zöldterület-kezelés
066020 Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások
072111 Háziorvosi alapellátás
072112 Háziorvosi ügyeleti ellátás
072311 Fogorvosi alapellátás
072312 Fogorvosi ügyeleti ellátás
072313 Fogorvosi szakellátás
074031 Család és nővédelmi egészségügyi gondozás
074032 Ifjúság-egészségügyi gondozás
074052 Kábítószer-megelőzés programjai, tevékenységei
074054 Komplex egészségfejlesztő, prevenciós programok
081030 Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése
081041 Versenysport- és utánpótlás-nevelési tevékenység és támogatása
081042 Fogyatékossággal élők versenysport tevékenysége és támogatása
081045 Szabadidősport - (rekreációs sport) – tevékenység és támogatása
081071 Üdülői szálláshely-szolgáltatás és étkeztetés
082044 Könyvtári szolgáltatások
082091 Közművelődés- közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése
082092 Közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása
082094 Közművelődés - kulturális alapú gazdaságfejlesztés51
084020 Nemzetiségi közfeladatok ellátása és támogatása
086030 Nemzetközi kulturális együttműködés
086090 Mindenféle egyéb szabadidős szolgáltatás
096015 Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben
52104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés
53104044 Biztos Kezdet Gyerekház
54104060 A gyermekek, fiatalok és családok életminőségét javító programok
106010 Lakóingatlan szociális célú bérbeadása, üzemeltetése
107070 Menekültek, befogadottak, oltalmazottak ideiglenes ellátása és támogatása55
107080 Esélyegyenlőség elősegítését célzó tevékenységek és programok
109010 Szociális szolgáltatások igazgatása
1

A 3. § (2) bekezdését módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órától.

2

A 4. § (1) bekezdése a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdése a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (5) bekezdését módosította a 2/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. február 15. napján.

5

A 8. § (1) bekezdés a) pontját módosította a 6/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. március 25. napján.

6

A 9. § (5) bekezdés b. pontját módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órától.

7

A 12. § (1) bekezdése a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 12. § (3) bekezdése a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. § (3) bekezdése a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 12. § (5) bekezdése a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 18. § (4) bekezdést módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órától.

11

A 19. § a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

12

A 21. § a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

13

A 22. § (2) bekezdést módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órától.

14

A 22. § (8) bekezdését hatályon kívül helyezte a 2/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. február 15. napján.

15

A 23. § (1) bekezdését módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órakor.

16

A 24. § (1) bekezdés 6. pontot módosította a 12/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. június 28. napján

17

A 24. § (1) bekezdés 15. pontot módosította a 14/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. december 18. napján

18

A 24. § (1) bekezdés 15. pontot módosította a 12/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. június 28. napján

19

A 24. §-t 24/A. §-ra változtatta a 2/2017. (II.14.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. február 15. napján.

20

A 25. § (4) bekezdéssel kiegészítette a 14/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. december 18. napján

21

A 26. § (5) bekezdéssel kiegészítette a 14/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. december 18. napján

22

A 26. § (5) bekezdéssel kiegészítette az 6/2017. (IV.06.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. április 06. napján

23

A 30. § a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

24

A 31. § (1) bekezdést módosította az 1/2018. (I.31.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2018. február 01. napján.

25

A 32. § (4) bekezdést módosította a 14/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. december 18. napján.

26

A 34. § (1) bekezdést módosította a 10/2019. (XI.18.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. november 18. napján15.15 órakor.

27

A 36. § (3) bekezdését a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

28

A 37. § (1) bekezdését a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 9. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

29

A 37. § (4) bekezdést módosította a 6/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015.03.25. napján.

30

A 38. § (8) bekezdéssel kiegészítette a 12/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. június 28. napján.

31

A 39. § (1) bekezdést módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órától.

32

A 41. § (3) bekezdéssel hatályon kívül helyezte a 12/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. június 28. napján.

33

A 42. § a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

34

A 43. § (2) bekezdés c) pontját módosította a 6/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. március 25. napján.

35

A 43. § (2) bekezdés d) pontját módosította a 6/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2015. március 25. napján.

36

A 43. § (2) d) pontját módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órától.

37

A 45. § (2) bekezdést módosította a 11/2016. (XI.17.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2016. november 18. napján.

38

A 47. § címét módosította a 12/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. június 28. napján.

39

A 47. § a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

40

A 47. § (1) bekezdését módosította a 12/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. június 28. napján.

41

A 2. mellékletet a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 9. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

42

A 1. számú függeléket módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órától.

43

A 2. melléklet 1. függelék szövege a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

44

A 2. számú függeléket módosította a 9/2019. (X.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2019. október 22. napján 13.30 órától.

45

A 2. melléklet 2. függelék szövege a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

46

A 2. melléklet 5. függeléket a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

47

A 2. melléklet 6. függelék szövegét a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

48

A 6. számú függeléket kiegészítette a 6/2017. (IV.06.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. április 06. napján.

49

A 6. számú függeléket kiegészítette a 6/2018. (VI.14.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2018. június 14. napján.

50

A 6. számú függeléket kiegészítette a 6/2018. (VI.14.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2018. június 14. napján.

51

A 2. melléklet 6. függelék szövegét a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

52

A 6. számú függeléket kiegészítette a 12/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2017. június 28. napján.

53

A 6. számú függeléket kiegészítette a 1/2018. (I.31.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2018. január 31. napján.

54

A 6. számú függeléket kiegészítette a 6/2018. (VI.14.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2018. június 14. napján.

55

A 2. melléklet 6. függelék szövegét a Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.