Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás igénylésének szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 15- 2024. 03. 30

Kántorjánosi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás igénylésének szabályairól

2023.09.15.

Kántorjánosi Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Kántorjánosi Község Önkormányzata (a továbbiakban önkormányzat) Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 2.2.1. pont szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen megállapított 385 erdei köbméter keménylombos tűzifa erejéig e rendeletben szabályozott feltételekkel szociális tűzifát nyújt.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Kántorjánosi Község területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő magyar állampolgárokra.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A természetbeni ellátásról, annak mennyiségéről a képviselő-testület hivatalból indított eljárás keretében– kérelem benyújtása nélkül- zárt ülésén határozatban dönt.

(2) A tűzifa elszállításáról, valamint az ellátásra jogosultakhoz történő ellenszolgáltatás nélküli kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(3) Az önkormányzat a kiszállítás időpontjáról a jogosultakat előzetesen tájékoztatja.

(4) A támogatás átvételét átvételi elismervény kiállításával kell igazolni két példányban, melyből egy példány az önkormányzatot, egy példány a támogatásban részesülőt illeti meg. Az átvételi elismervényben fel kell tüntetni a támogatásban részesülő nevét, a tüzelőanyag fajtáját, az átvett mennyiséget, valamint az átvétel idejét.

4. A tűzifa támogatás jogosultsági feltételei

4. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként, szociális célú tűzifát biztosít a 2. §-ban meghatározott személyek részére akként, hogy

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban,

b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben

c) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában,

d) nyugdíj előtti álláskeresési segélyben,

e) Szt. szerinti ápolási díjban / gyermekek otthongondozási díjában részesülők,

f) magasabb összegű családi pótlékban részesülők,

g) fogyatékossági támogatásban részesülők előnyt élveznek.

(2) Az előnyt élvező jogosultak körének kimerítését követően a képviselő-testület a kiosztás során egyéb rászorultsági szempontokat is figyelembe vehet a jogosultság meghatározásánál. Ilyen rászorultsági szempontok különösen nyugdíjszerű ellátásban részesülők, amennyiben a nyugdíja nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át.

(3) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában felsorolt ellátásban részesülő személyek alanyi jogon - a helyi szociális nyilvántartásból lekért adatok alapján - jogosultak az ellátásra. Az (1) bekezdés c)–g) pontjában részletezett ellátásban részesülők az ellátás megállapításáról szóló határozat/igazolás bemutatása alapján, a (2) bekezdésben érintett személyek a 2023. évi nyugdíjfolyósító igazolásának bemutatása alapján jogosultak az ellátásra.

(4) Az (1) bekezdés c)–g) pontjában, valamint a (2) bekezdésben érintett személyeknek a szociális ellátások megállapításáról szóló határozatokat/igazolásokat a Kántorjánosi Polgármesteri Hivatalban, ügyfélfogadási időben, 2023. szeptember 15 - 2023. október 16. napjáig időszakban van lehetőségük bemutatni. A határidő jogvesztő.

(5) A tűzifa támogatás megállapítható mértéke háztartásonként, de egységesen legfeljebb 5 erdei m3.

(6) A közös háztartásban élők közül csak egy fő jogosult a természetbeni juttatásra.

(7) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

(8) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra az a személy – függetlenül az (1) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől – amely háztartása által lakott lakás tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(9) E rendelet vonatkozásában a háztartás fogalmára a Szoc. tv. –ben meghatározottakat kell alkalmazni.

5. § Ez a rendelet 2023. szeptember 15-én lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.