Nyírjákó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetéséről, valamint a háztartási és szolgáltatási tevékenységgel okozott légszennyezésről

Hatályos: 2023. 06. 01

Nyírjákó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetéséről, valamint a háztartási és szolgáltatási tevékenységgel okozott légszennyezésről

2023.06.01.

Nyírjákó Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint a 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglaltak kivételével Nyírjákó Község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki Nyírjákó Község külterületi ingatlanjaira.

(3) A rendelet alkalmazásában avarnak és kerti hulladéknak minősül a fák, cserjék lehullott lombja, minden, hasznosításra alkalmatlan növényi maradvány, így különösen a fű, gyom, gally, levél, nyesedék, gyökérmaradvány, elszáradt növény, tarló.

2. Az avar és kerti hulladék ártalmatlanításának szabályai

2. § (1) A település területén az ingatlanokon keletkező kórokozóktól és kártevőktől mentes avart és kerti hulladékot lehetőség szerint elsősorban komposztálni kell.

(2) Komposztálni közterületen tilos, azt kizárólag az ingatlanon belül lehet.

(3) A lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

3. § (1) Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése (a továbbiakban: égetés) az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban, az egyéb jogszabályokban és e rendeletben meghatározott szabályok betartása mellett megengedett.

(2) Az égetés március 1-től november 30-ig – ünnepnapok kivételével –

szerdai napokon 12.00 és 19.00 óra között,

szombati napokon 10.00 és 19.00 óra között megengedett.

4. § (1) Az égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a (2) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, tartósan ködös, esős időben, továbbá erős szél esetén.

(2) Az avart és a kerti hulladékot égetni kizárólag 18 éven felüli, cselekvőképes személy végezheti, a tűzvédelmi előírások betartásával, csak olyan helyen és területen, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt vagy legalább 50 liter vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(4) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(5) Az égetését úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő füst, pernye, bűz és hőtermelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(6) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

(7) Az égetés befejezésekor meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

(8) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális, szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.

(9) A hatóságilag elrendelt országos, általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

3. Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

5. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A tüzelőanyag egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (műanyagot, vegyszert stb.), valamint egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) Háztartási energiatermelő berendezésekben csak tűzifa, szén, földgáz, PB gáz, fűtőolaj égethető. Szilárd, valamint vegyes tüzelésű berendezést szabadban használni tilos.

(4) Kommunális hulladék nyílt téri, valamint háztartási tüzelőberendezésekben történő égetése tilos.

4. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.