Nyírkércs község képviselő testületének 5/2016 (IV.29..) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2016. 04. 29

Nyírkércs község képviselő testületének 5/2016 (IV.29..) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2016.04.29.

Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja, hogy az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megállapításával elősegítse a levegő tisztaságának és a lakosság egészségének védelmét.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Nyírkércs nagyközség belterületére terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya nem terjed ki a mező-, valamint erdőgazdasági művelés alatt álló ingatlanokra.

2. Értelmező rendelkezések

3. § A rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék a kert használata során, a növénytermesztéssel összefüggésben keletkező és hasznosításra alkalmatlan növényi hulladék, különösen fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, szár, levél, kaszálék, gyökérmaradvány.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

1. Az avar és kerti hulladék kezelése

4. § (1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) A nem komposztált avart és kerti hulladékot elsősorban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval kell elszállíttatni.

2. Az avar és kerti hulladék égetésének szabályai

5. § (1) Nyílt téren csak az e rendeletben meghatározott időszakokban és feltételekkel lehet avart és kerti hulladékot égetni.

(2) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetését minden év február 1. napjától április 30. napjáig, lehet elvégezni hétfőtől-péntekig 06.00 óra és 18.00 óra között és szombati napokon 06.00 óra és 14.00 óra között.

6. § (1) Tilos az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése

a) a tűzvédelmi hatóság által országosan elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején,

b) a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt,

c) szeles időben,

d) ködös, párás és esős időben,

e) közterületen,

f) egészségügyi, oktatási, nevelési, kulturális intézmények 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt,

g) ünnepnapokon,

h) szabadban tartott önkormányzati rendezvények, ünnepségek ideje alatt.

(2) Tilos továbbá az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése az 5. § (2) bekezdésben meghatározott időszakokon kívül.

7. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése kizárólag nagykorú, cselekvőképes személy által és felügyelete mellett a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár ne keletkezzen, az égetés az emberi életet, testi épséget, egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat, a környezetre tűz- és robbanásveszélyt nem jelenthet.

(2) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(3) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor. Az avar és kerti hulladék égetése kizárólag száraz állapotában történhet.

(4) Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében éghető folyadék vagy légszennyező segédanyag alkalmazása tilos.

(5) A tűzrakó helyet épületektől és egyéb éghető anyagoktól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy azokra a tűz ne jelentsen veszélyt. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni, továbbá meg kell győződni arról, hogy a tűz elaludt.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2016. április 29-én lép hatályba.