Nyírkércs község képviselő testületének 7/2018 (XI.16..) önkormányzati rendelete

Szociális rászorultság alapján adható tűzifa juttatásról

Hatályos: 2018. 11. 16- 2019. 01. 30

Szociális rászorultság alapján adható tűzifa juttatásról


Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. évi törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 1. § (2) bekezdésében, 2. §-ában, 10. § (1) bekezdésében, 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló belügyminiszter által közzétett pályázati kiírás alapján a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:


A Rendelet célja

  1. §


Nyírkércs településen élő szociálisan rászoruló kérelmezők számára egyszeri tüzelőfa-támogatás biztosításával hozzájárulni a lakás céljára használt épület fűtéséhez.


A Rendelet hatálya

  1. §


A rendelet hatálya kiterjed Nyírkércs Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő:

  1. magyar állampolgárokra,
  2. bevándoroltakra és letelepedettekre,
  3. hontalanokra,
  4. a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.


  1. §


E rendelet alkalmazásában a jövedelem, vagyon, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő, háztartás, szociális szolgáltató, szociális intézmény, rendszeres pénzellátás, keresőtevékenység, aktív korú, egyedülálló, fenntartó, fogyasztási egység értelmezésére a Szoctv. 4.§-át kell értelemszerűen alkalmazni.


Eljárási szabályok

  1. §


  1. E rendeletben meghatározott ellátás tekintetében az általános eljárási szabályokat Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról és gyermekétkezetési térítési díjakról szóló 2/2015. (III.16.) önkormányzati rendelete 4. §-a határozza meg.
  2. Az e rendeletben nem szabályozott eljárásra az Szoctv.-t valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt (a továbbiakban: Ákr.) kell megfelelően alkalmazni.


Az eljárás megindítása, megállapítása

  1. §


  1. Az eljárás megindítása jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával történik.
  2. A kérelmet Nyírkércs Község Önkormányzatához kell benyújtani.
  3. A kérelmeket a Ramocsaházai Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) erre a feladatra kijelölt ügyintézője készíti elő döntésre a Képviselő-testület számára.
  4. A 7. § (3) bekezdés a)-e) pontja alapján benyújtott kérelemhez csatolni kell azok igazolására szolgáló dokumentumok másolatát, amennyiben azok a Hivatal nyilvántartásában nem lelhetőek fel.
  5. A 7. § (3) bekezdés f) pontja alapján benyújtott kérelemhez csatolni kell a háztartás minden tagjára vonatkozó, a kérelem benyújtásának napját megelőző hónap jövedelméről szóló jövedelemnyilatkozatot, jövedelemigazolást, vagy egyéb a jövedelem igazolására alkalmas iratot és a háztartásában a 14 éven aluli gyermek iskolalátogatási igazolását vagy születési anyakönyvi kivonatának másolatát.
  6. Kérelmet benyújtani jelen rendelet hatályba lépését követően, de legkésőbb 2018. november 30-án 12.00 óráig lehet.
  7. A jelen rendeletben meghatározott ellátás megállapításáról Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete zárt képviselő-testületi ülésen dönt.
  8. A Képviselő-testület a kérelmek vizsgálata során figyelembe veszi a kérelmező tényleges és valós szociális és életkörülményeit. Megvizsgálja, hogy a kérelmező bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él-e.
  9. Amennyiben a Képviselő-testület vitatja a kérelemben szereplő adatok hitelességét, környezettanulmány készítését rendelheti el, hiánypótlást kérhet.
  10. A Képviselő-testület azon kérelmek esetében, amelyek azonos lakcímre kerültek benyújtásra, de más személy(eke)t tüntettek fel a háztartás tagja(i)ként, megvizsgálja, hogy az ingatlan(ok) helyrajzi száma és a lakcím egyezőséget mutat-e. Amennyiben megállapítható és hitelt érdemlően bizonyítható, hogy azonos lakcímen különböző helyrajzi számú ingatlan található, a Képviselő-testület a 6. § (2) bekezdésétől eltérően pozitív elbírálásban részesíthet több kérelmet is.


A tüzelőfa-támogatás biztosítása

  1. §


  1. A szociálisan rászoruló háztartás részére a lakás céljára szolgáló épület fűtéséhez való hozzájárulás érdekében Nyírkércs Község Önkormányzata által a kérelmező lakcímére térítésmentes szállítással biztosított természetbeni hozzájárulás.
  2. A támogatás ugyanazon ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
  3. A támogatás pozitív elbírálása esetén a kiszállított tűzifát jelen rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervény kiállításával kell igazolni 2 példányban, melyből egy példány a támogatásban részesülőt illet meg.


A jogosultság feltételei

  1. §


  1. A kérelmező a támogatás megállapítását csak az általa életvitelszerűen lakott ingatlanra kérheti, függetlenül attól, hogy ott bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.
  2. Egy személyt csak egy ingatlanra vonatkozó kérelemben lehet feltüntetni.
  3. 1 m3 tüzelőfa-támogatásra jogosult az a kérelmező, aki
  1. aktív korúak ellátásában részesül vagy,
  2. idős korúak járadékában részesül vagy,
  3. Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (III.16.) önkormányzati rendelete 21. §-ában meghatározott települési lakásfenntartási támogatásban részesül vagy,
  4. rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül vagy,
  5. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel vagy
  6. akinek háztartásában az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 320%-át (91.200,- Ft).
  1. Nem jogosult tüzelőfa-támogatásra – függetlenül a (3) bekezdésben foglaltak teljesülésétől - az a kérelmező, akinek lakása tűzifával nem fűthető.
  2. Nem igényelhető támogatás olyan ingatlanra, melyet életvitelszerűen nem laknak.


Záró rendelkezések

  1. §


  1. A támogatás kizárólagos forrása a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázat alapján megítélt kiegészítő támogatás.
  2. A kérelmek elbírálása a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.
  3. Az 5. § (6) bekezdésében meghatározott határidőn túl benyújtott kérelmek elutasításra kerülnek.
  4. Az 5. § (6) bekezdésében meghatározott határidőn belül benyújtott, de a 7. §-ban foglalt jogosultsági feltételeknek nem megfelelő kérelmek elutasításra kerülnek.
  5. A beérkezett kérelmek elbírálását követően a forráshiány miatt nem támogatható kérelmek - függetlenül a 7. §-ban és az 5. § (6) bekezdésében foglaltak teljesülésétől - elutasításra kerülnek.
  6. Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 15 000 Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére és 2 évig nem nyújthat be erre irányuló kérelmet.
  7. Jelen rendelet 2018. november 16. napján lép hatályba és 2019. január 31-én hatályát veszti.




                                 Csoma Tiborné                                         Szilvási Ágota Andrea

                                   polgármester                                                       jegyző

Mellékletek