Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019 (IX.25..) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 09. 25- 2019. 09. 25

a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról


Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2), és (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdés 4. pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.28.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:



1. §

A Rendelet 5. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

5. §

(3) Helyi védett területen meg kell őrizni a terület jellegzetes szerkezetét, telekrendszerét, utca- vonal vezetését, a területre jellemző építményeket és az épületek homlokzati rendszerét.”



2. §

A Rendelet 16. § (1)-(7) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak:

16. §

(1) A község területén a helyi területi védelemmel érintett és a településkép szempontjából meghatározó területeken kívül a község teljes igazgatási területén is a TAK-ban megállapított jó példák szerint kerülendő a tájidegen építészeti megoldások alkalmazása.

(2) Településképi szempontból meghatározó területen a vékony égetett kerámiával (csempe) burkolt homlokfelület kialakítása kerülendő, abban az esetben, ahol a burkolat minimális mérete a 4 cm-es vastagságot nem éri el nem alkalmazható. Természetes kő azonban megengedett.

(3) Magastetős épület építése esetén az épületek és építményeknél a tető, és az 1 hasznos homlokzati szintet jelentő magasság 1:1 aránytól eltérő – a homlokzat magassági mértékét meghaladó- tömeg- és homlokzatképzés kerülendő.

(4) Településképi szempontból meghatározó területen a homlokzat és a fedés színének, megválasztásánál a harsány, élénk színek alkalmazása nem elfogadható, az intenzív színek használata egy-egy építészeti elem, vagy tömeg hangsúlyozása érdekében javasolt. Kivételt képeznek azok az épületek, melyeket múltjukra visszatekintve alapvető színük határoz meg. A homlokzati anyaghasználat esetében a tájidegen anyagok használata nem elfogadható.

(5) A tető formája egyszerű, lehetőleg nem összetett tető legyen. A tájra és a kulturális hagyományokra tekintettel a tájidegen, attikával nem takart 10°-nál meredekebb nyereg, és félnyereg, vagy 20°-nál alacsonyabb hajlású tető, az úgynevezett mediterrán tetőforma alkalmazása kerülendő. Az ilyenek alkalmazása csak az utcaképbe illeszkedést igazolva, a kötelező szakmai konzultáción felvett jegyzőkönyv szerinti módon és azt a települési főépítész szakmai véleménye alapján készített, a településképi vélemény által is jóvá- hagyott módon lehetséges megvalósítani.

(6) A nyílászárók és a homlokfelület anyaga az épület és építmény rendeltetésétől eltérő igényű és megjelenésű nem lehet. Ezt a kötelező konzultáción felvett jegyzőkönyv szerint kell meg- határozni.

(7) Új épület a mai, korszerű építészeti eszközökkel megfogalmazva, anyaghasználatában, tömeg-és homlokzatképzésében úgy építhető, hogy a környezetbe való illeszkedéssel tekintettel kell lenni a kialakult megmaradó értékekre, azokat háttérbe nem sorolhatja, nem lehetetlenítheti el azok megjelenését.



3. §

A Rendelet 16. § (8) bekezdése hatályát veszíti.



4. §

A Rendelet 35. §-a hatályát veszti.



5. §

(1) Jelen rendelet 2019. szeptember 25. napján 17 óra 00 perckor lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszíti.




                     Csoma Tiborné                                                                Szilvási Ágota Andrea

                       polgármester                                                                               jegyző


Záradék:


A rendelet 2019. szeptember 25. napján 16 óra 45 perckor a helyben szokásos módon kihirdetésre került.


Nyírkércs, 2019. szeptember 25.


                                                                                                              Szilvási Ágota Andrea

                                                                                                                          jegyző