Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020 (IX.26.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2020. 09. 27- 2022. 03. 11

Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020 (IX.26.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról1

2020.09.27.

Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekzedés i) pontja és (2) bekezdése, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) bekezdése és (3) bekezdése alapján biztosított jogkörben eljárva, valamint Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A díszpolgári cím alapítása

1. § Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testülete elismerő címként „Nyírkércs Díszpolgára” kitüntetést alapít azon természetes személyek munkásságának elismeréséül, akik a község fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek, munkásságukkal elismerést szereztek a településnek.

2. A díszpolgári cím adományozásának szabályai

2. § (1) „Nyírkércs Díszpolgára” címet Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete adományozza annak az élő állampolgárnak, aki valamely téren jelentős, kiemelkedő munkájával, vagy életművével a községben vagy országos viszonylatban elismerést szerzett, és ezzel hozzájárult Nyírkércs község jó hírnevének öregbítéséhez, sokat tett a község fejlődésért, fejlesztéséért.

(2) A díszpolgári cím oklevél adományozásával jár.

(3) A díszpolgári oklevél tartalma:

a) az adományozás megjelölése

b) az önkormányzati határozat megjelölése

c) az adományozott neve

d) a polgármester és a jegyző aláírása

e) az adományozó pecsétje.

(4) A kitüntetett személy meghívandó a község ünnepségeire, vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire.

(5) Az e rendeletben meghatározott kitüntetést ünnepélyes keretek között, a település szempontjából kiemelkedő esemény alkalmával a polgármester adja át.

3. § (1) A cím adományozására vonatkozó javaslatnak tartalmaznia kell a kitüntetésre méltónak tartott személy nevét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését, amellyel a javaslattevő szerint méltónak bizonyult a kitüntetésre

(2) A díszpolgári cím adományozására a Képviselő-testületnek benyújtott írásbeli javaslatot tehet a polgármester, képviselő-testületi tag, Nyírkércs községben bejelentett lakcímmel rendelkező személy.

(3) A Képviselő-testület az előterjesztett javaslatokról, a kitüntetések odaítéléséről zárt ülésen, minősített többséggel dönt.

4. § Az elismerés költségeinek fedezetét az önkormányzat tárgyévi költségvetésében kell biztosítani.

5. § Évente legfeljebb 2 díszpolgári cím adományozható.

3. A díszpolgári cím visszavonásának rendje

6. § (1) A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt, jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, vagy a közügyektől eltiltotta.

(2) A cím visszavonására bárki írásban, indokolt javaslatot tehet. Az (1) bekezdésnek megfelelő javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(3) A beérkezett javaslatról, illetve a visszavonásáról a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.

(4) A visszavont díszpolgári címmel kapott oklevelet és plakettet a kitüntetett köteles visszaadni.

4. Záró rendelkezés

7. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 12.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2022. március 12. napjával.