Nyírkércs Község Önkormányzata Polgármesterének 19/2020 (XII.3.) önkormányzati rendelete

a 65. életévüket betöltött személyek természetbeni támogatásáról, valamint helyi forrásból biztosított tűzifa támogatásról

Hatályos: 2020. 12. 04- 2020. 12. 30

a 65. életévüket betöltött személyek természetbeni támogatásáról, valamint helyi forrásból biztosított tűzifa támogatásról


Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

A rendelet célja, hatálya


(1) A rendelet célja Nyírkércs község népességmegtartó erejének, a lakosság jólétének növelése, ennek érdekében a településen életvitelszerűen élő, 65. életévüket betöltött személyek természetbeni támogatása és a szociális célú tüzelőanyag támogatásról szóló 17/2020. (X.5.) önkormányzati rendelet alapján támogatásban forráshiány miatt vagy kérelem benyújtásának hiánya miatt nem részesülő személyek természetbeni támogatása.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás egyszeri, vissza nem térítendő természetbeni támogatás formájában nyújtható.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed

a) Nyírkércs község közigazgatási területén élő 65. életüket betöltött, magyar állampolgársággal rendelkező személyekre, akik a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkeznek, életvitelszerűen lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön laknak és a szociális célú tüzelőanyag támogatásról szóló 17/2020. (X.5.) önkormányzati rendelet alapján szociális célú tüzelőanyag támogatásban nem részesültek vagy

b) Nyírkércs község közigazgatási területén élő 18. életévüket betöltött, de 65. életévüket nem betöltött, magyar állampolgársággal rendelkező személyekre, akik a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkeznek, életvitelszerűen lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön laknak és a szociális célú tüzelőanyag támogatásról szóló 17/2020. (X.5.) önkormányzati rendelet alapján támogatásban forráshiány miatt vagy kérelem benyújtásának hiánya miatt szociális célú tüzelőanyag támogatásban nem részesültek.

2. §

Eljárási szabályok


(1) Az eljárás megindítása

a) a 2. § (3) bekezdés a) pontja esetén hivatalból, kérelem benyújtása nélkül történik

b) a 2. § (3) bekezdés b) pontja esetén kérelem benyújtására történik.

(2) Nyírkércs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete tüzelőanyag támogatásban részesíti azt a személyt, aki jelen rendelet 2. § (3) bekezdés a) pontjában foglaltaknak megfelel

(3) Az Önkormányzat Képviselő-testülete tüzelőanyag támogatásban részesíti azt a kérelmezőt, aki jelen rendelet 2. § (3) bekezdés b) pontjában foglaltaknak és az alábbi feltételek valamelyikének megfelel:

a) aktív korúak ellátásában részesül vagy,

b) idős korúak járadékában részesül vagy,

c) Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (II.20.) önkormányzati rendelete 14. §-ában meghatározott települési lakásfenntartási támogatásban részesül vagy,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül vagy,

f) akinek háztartásában az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át (142.500,- Ft).

(4) Nem jogosult tüzelőanyag-támogatásra – függetlenül a (2) és (3) bekezdésben foglaltak teljesülésétől - az a személy vagy kérelmező, akinek lakása vegyes tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel nem rendelkezik.

(5) Nem igényelhető támogatás olyan ingatlanra, melyet életvitelszerűen nem laknak.

(6) Nem jogosult támogatásra az a személy, akinek háztartásában volt olyan személy, akit a szociális célú tüzelőanyag támogatásról szóló 17/2020. (X.5.) önkormányzati rendelet alapján a képviselő-testület szociális célú tüzelőanyag támogatásban részesített.

(7) Jelen rendeletben meghatározott támogatás megállapításáról Nyírkércs Község Önkormányzatának polgármestere határozatban dönt.

(8) A támogatás ugyanazon ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg.

(9) A kiszállított tűzifát jelen rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervény kiállításával kell igazolni 2 példányban, melyből egy példány a támogatásban részesülőt illet meg.

(10) Az e rendeletben nem szabályozott eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt (a továbbiakban: Ákr.) kell megfelelően alkalmazni.

3. §

A támogatás mértéke


A támogatás mértéke 1 erdei köbméter keménylombos fafajta.


4. §

Vegyes és záró rendelkezések


(1) A támogatás forrása az önkormányzat által biztosított saját forrás.

(2) A támogatásra vonatkozó döntést a Ramocsaházai Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője készíti elő, aki ellenőrizheti a kérelemben foglalt adatok valódiságát, különös tekintettel az egy lakcímen lakók címadatait. A támogatás elbírálása során – különösen a jogosultág feltételeinek megállapításánál - az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezéseit, az eljárásra az Ákr. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Jelen rendelet a 2020. december 4. napján lép hatályba és 2020. december 31-én hatályát veszti.



                  Rostás János Tibor                                               Kovács-Szilvási Ágota Andrea

                       polgármester                                                                      jegyző


Záradék:

A rendelet 2020. december 3. napján a helyben szokásos módon kihirdetésre került.



                                                                                               Kovács-Szilvási Ágota Andrea

                                                                                                                 jegyző