Nyírkércs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 09. 03- 2022. 01. 29

Nyírkércs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2021.09.03.

Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy Nyírkércs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed

(1) az Önkormányzat fenntartói jogkörébe tartozó közművelődési tevékenységet folytató intézményekre,

(2) a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 79. §-a alapján közművelődési megállapodást kötő szervezetre,

(3) az a) és b) pontban meghatározott szervezetek közművelődési szolgáltatásait igénybe vevők körére.

2. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § (1) Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében közösségi házat működtet, támogatja a kiemelt községi nagyrendezvények megvalósítását, a kulturális tevékenységet végző helyi civil szervezeteket és egyéb természetes és jogi személyeket.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátását elsősorban az általa fenntartott IKSZT-ben biztosítja. Közművelődési feladatainak ellátásához az önkormányzat az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja további színterek kijelölésének lehetősége mellett:

a) 4537 Nyírkércs, Fő utca 96/B.

b) A községi nyilvános könyvtári ellátást a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Nyírkércs Könyvtár, Információs és Közösségi Hely biztosítja a 4537 Nyírkércs, Fő utca 96/B. szám alatt található könyvtár helyiségben.

c) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt, szabadtéri területet.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a szükséges személyi és egyéb tárgyi feltételeket a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

(3) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményei;

b) helyi közművelődési célú társadalmi szervezetek;

c) egyházi szervezetek;

d) országos és regionális szakmai szervezetek;

e) vállalkozások, gazdasági társaságok.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(5) Az önkormányzat közművelődési feladatainak megvalósítására közművelődési megállapodást köthet. A közművelődési megállapodás megkötéséről, felbontásáról a Képviselő-testület dönt.

4. A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait és működtetését saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatás és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások. További forrás a szolgáltatásokért szedett díj, valamint természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét és címzettjeit az éves költségvetési rendeleteiben határozza meg.

(3) Saját forrást biztosít a központi támogatások elnyerésére benyújtott pályázatokhoz.

(4) A normatív állami hozzájárulást az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítja.

(5) Az Önkormányzat külön költségvetési forrást biztosít a mindenkori költségvetés keretein és lehetőségein belül a kiemelt rendezvények megszervezéséhez.

5. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2021. szeptember 3-án lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (I. 29.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2022. január 30. napjával.