Nyírkércs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 09. 03- 2022. 01. 29

Nyírkércs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy Nyírkércs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed

(1) az Önkormányzat fenntartói jogkörébe tartozó közművelődési tevékenységet folytató intézményekre,

(2) a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 79. §-a alapján közművelődési megállapodást kötő szervezetre,

(3) az a) és b) pontban meghatározott szervezetek közművelődési szolgáltatásait igénybe vevők körére.

2. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § (1) Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

  • a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  • b) közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  • c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
  • d) hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében közösségi házat működtet, támogatja a kiemelt községi nagyrendezvények megvalósítását, a kulturális tevékenységet végző helyi civil szervezeteket és egyéb természetes és jogi személyeket.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátását elsősorban az általa fenntartott IKSZT-ben biztosítja. Közművelődési feladatainak ellátásához az önkormányzat az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja további színterek kijelölésének lehetősége mellett:

  • a) 4537 Nyírkércs, Fő utca 96/B.
  • b) A községi nyilvános könyvtári ellátást a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Nyírkércs Könyvtár, Információs és Közösségi Hely biztosítja a 4537 Nyírkércs, Fő utca 96/B. szám alatt található könyvtár helyiségben.
  • c) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt, szabadtéri területet.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a szükséges személyi és egyéb tárgyi feltételeket a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

(3) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

  • a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményei;
  • b) helyi közművelődési célú társadalmi szervezetek;
  • c) egyházi szervezetek;
  • d) országos és regionális szakmai szervezetek;
  • e) vállalkozások, gazdasági társaságok.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(5) Az önkormányzat közművelődési feladatainak megvalósítására közművelődési megállapodást köthet. A közművelődési megállapodás megkötéséről, felbontásáról a Képviselő-testület dönt.

4. A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait és működtetését saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatás és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások. További forrás a szolgáltatásokért szedett díj, valamint természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét és címzettjeit az éves költségvetési rendeleteiben határozza meg.

(3) Saját forrást biztosít a központi támogatások elnyerésére benyújtott pályázatokhoz.

(4) A normatív állami hozzájárulást az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítja.

(5) Az Önkormányzat külön költségvetési forrást biztosít a mindenkori költségvetés keretein és lehetőségein belül a kiemelt rendezvények megszervezéséhez.

5. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2021. szeptember 3-án lép hatályba.