Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a közútkezelői feladatok ellátásáról és hatásköreinek átruházásáról

Hatályos: 2021. 09. 03

Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a közútkezelői feladatok ellátásáról és hatásköreinek átruházásáról

Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Nyírkércs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában, kezelésében lévő, Nyírkércs község közigazgatási területén elhelyezkedő közterületekre, közutakra, ezek műtárgyaira és tartozékaira.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik az (1) bekezdésben meghatározott területet a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 36. § (1) bekezdésében meghatározott nem közlekedési célra igénybe veszik.

2. § (1)E rendelet alkalmazásában:

  • a) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, burkolt és burkolatlan utcák, utak, parkolók, kerékpárutak, járdák, terek, továbbá parkok, ligetek, sétányok, általában mindazok a területek, amelyek a közhasználat célját szolgálják és a lakosság rendelkezésére állnak,
  • b) közút: az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő a járművek és gyalogosok közlekedésére, vagy csak a járművek, illetve csak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt közterület (helyi közúthálózatba tartozó gépjármű közlekedést szolgáló közutak, parkok, kerékpárutak, gyalogutak és járdák).

3. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a Kkt. 46. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott közút kezelői hatásköreit a polgármesterre ruházza át.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete által a jegyzőre átruházott közútkezelői feladatok:

  • a) A közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény (továbbiakban együtt: építmény) elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához (továbbiakban együtt: nem közlekedési célú igénybevétel) a kezelői hozzájárulás megadása. A hozzájárulásban a jegyző, mint a közút kezelője az adott ügy egyedi sajátosságait szem előtt tartva a helyi sajátosságokat figyelembe véve feltételeket írhat elő.
  • b) Az útcsatlakozás (kapubejáró, telekbejáró) létesítéséhez hozzájárulás kiadása.
  • c) Út területén, az alatta vagy felette elhelyezett építmény, meglévő útcsatlakozás felújítására, korszerűsítése vagy megszüntetésére történő felszólítás a közlekedés biztonsága érdekében.
  • d) Külterületen a közút tengelyétől számított ötven méteren belül építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, kő, kavics agyag, homok és egyéb ásványi nyersanyag kitermeléséhez, valamint a közút területének határától számított tíz méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához a közútkezelő hozzájárulás kiadása.
  • e) Belterületen – a közút mellett – ipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, továbbá egyéb szolgáltatási célú építmény építéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, valamint a helyi építési szabályzatban, vagy szabályozási tervben szereplő közlekedési és közműterületen belül nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, továbbá a közút területének határától számított két méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása.
  • f) A közút, annak műszaki minőségi, forgalmi, baleseti adatai, valamint a forgalmi rendjét meghatározó jelzések, továbbá a közút üzemeltetésére, fenntartására és fejlesztésére fordított költségek nyilvántartása.

4. § (1) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet Nyírkércs Község Önkormányzatához kell benyújtani a munkálatok tervezett megkezdése előtt legalább 10 nappal.

(2) Közútkezelői hozzájárulás nélkül végzett munka esetén a közút nem közlekedési célú igénybevételének utólagos tudomásul vételét kell kérni.

(3) A hozzájárulásban meghatározott időtartam, annak lejárta előtt kérelemre meghosszabbítható.

5. § Ez a rendelet 2021. szeptember 3-án lép hatályba.