Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 10. 01

Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Gulács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1.- 3. §, a 32. § (1) bek. b) pontja tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.)10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 4.- 6. § tekintetében a Szt. 25. § (3) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 10.- 11. § tekintetében a Szt. 26. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a 4.-13-§ tekintetében a Szt. 32. § (3) bekezdésében, a 132. §(4) bek. g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 4.- 6. § tekintetében a Szt. 45. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a 9. § tekintetében a Szt. 48. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 13. § tekintetében a Szt. 120. §-ban kapott felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános szabályok

1. § (1) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(2) Az eljárást a Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal Gulácsi Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) szóban, írásban, vagy elektronikus formában előterjesztett kérelemre kell megindítani.

(3) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(4) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(5) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül meg kell tenni.

2. § (1) A pénzbeli ellátásokat az ellátást megállapító határozatban megjelölt személy részére kell kifizetni.

(2) A havi rendszerességgel fizetendő települési támogatásokat tárgyhót követő hó 10-ig kell kifizetni.

(3) Az ellátás jogosultja teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt írásbeli meghatalmazással az ellátás házipénztárból való felvételére más személyt is meghatalmazhat.

(4) Az ellátás kifizetése elsősorban bankszámlára utalással, amennyiben ez nem lehetséges, úgy házipénztárból történő kifizetéssel történik.

(5) A jegyző gondoskodik az egyes ellátásokra vonatkozó analitikus nyilvántartások vezetéséről.

3. § Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság megállapításáról és megszüntetéséről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

2. Települési támogatási ellátások

4. § Az önkormányzat Képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

5. § A természetbeni települési támogatás formája

  • a) a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtandó települési támogatás
  • b) köztemetés

6. § A pénzbeli települési támogatás formája:

  • a) gyógyszertámogatás
  • b) rendkívüli települési támogatása
  • c) temetési támogatás

3. Lakhatási támogatás

7. § (1) A Képviselő-testület települési támogatásként lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó támogatást nyújthat a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez való hozzájárulásként.

(2) A lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállításhoz való lakhatási hozzájárulás.

(3) A lakhatási támogatás olyan, a lakásfenntartással összefüggő rendszeres kiadásokhoz nyújtható, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4) Lakhatási támogatás nyújtható annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ( a továbbiakban: nyugdíjminimum) a 400 % -át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4a) Az (1) bekezdésben foglalt alapján lakhatási támogatás akkor állapítható meg, ha a lakásfenntartás indokolt költségei elérik az egy háztartásban élők nettó összjövedelmének 15 %-át.

(5) Az (1) bekezdésben foglalt lakhatási támogatás iránt benyújtott kérelemhez mellékelni kell a háztartás rezsiköltségét igazoló, a kérelem benyújtását megelőző, egy hónapnál nem régebbi számlákat, bizonylatokat, valamint a lakás használatának jogcímét alátámasztó iratot, így különösen tulajdoni lapot, bérleti szerződést.

(6) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 12 hónapra kell megállapítani. Amennyiben a kérelmező lakhatási támogatásra való jogosultsága továbbra is fennáll, a jogosultság megállapítása iránti kérelem legkorábban a jogosultság lejártát követő hónapjában adható be, és a lakhatási támogatást a korábbi jogosultság megszűnését követő hónap első napjától kell megállapítani.

(7) Az (1) bekezdésben meghatározott lakhatási támogatás összege havonta, ha a család egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a (4) bekezdésben meghatározott összeget 3000.-Ft

(8) A lakhatási támogatás folyósítása a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kerül megállapításra, mely a szolgáltató felé történik, és annak összegét a támogatással érintett költség tekintetében a szolgáltató írja jóvá.

8. § (1) Az 5. § a) pontjában meghatározott lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) A lakhatási támogatás iránti kérelem elutasítása, vagy a megállapított támogatás megszüntetése esetén ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított 3 hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be ilyen irányú kérelmet.

(3) A lakhatási támogatást, és annak folyósítását meg kell szüntetni:

  • a) ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott, vagy
  • b) ha a kérelmező, valamint a háztartásában élő személyek jövedelmi, vagy vagyoni viszonyaiban – e támogatásra irányadó, jövedelemhatárt érintő - változás következik be,

a változás hónapját követő hónaptól.

(4) A lakhatási támogatás iránti kérelmet a R. 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni

(5) Kérelmező a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Hivatalt.

4. Gyógyszertámogatás

9. § (1) A gyógyszertámogatás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás.

(2) Gyógyszertámogatás állapítható meg a gyógyszerkiadásokhoz kapcsolódó költségekhez való hozzájárulás céljából, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 400 %-át feltéve, ha részére a feltétlen szükséges havi rendszeres gyógyító ellátás költségének összege meghaladja a nyugdíjminimum 20 %-át.

(3) A gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell - a 6. § (3) bekezdésében foglaltakon túlmenően – a havi rendszeres gyógyító ellátás költségéről - kizárólag a kérelmező személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyító ellátásról – szóló igazolást.

(4) A gyógyszertámogatás havi összege 5000.-Ft, melyet a támogatás teljes időtartamára – 6 hónapra - előre, a támogatás megállapításáról szóló határozatot követő minden hónapban kell folyósítani.

(5) Meg kell szüntetni a gyógyszer támogatásra való jogosultságot, ha

  • a) a jogosult az Szt. 50. § (1), vagy (2) bekezdésében foglalt közgyógyellátásra szerez jogosultságot,
  • b) ha a jogosult kerületi lakcíme a folyósítás időtartama alatt megszűnik, vagy
  • c) a jogosult elhalálozott.

(6) A gyógyszertámogatás iránti kérelmet a R. 2. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

5. Rendkívüli települési támogatás

10. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek – az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén –, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) A támogatás egyszeri összege nem lehet kevesebb 3.000.-Ft-nál, de alkalmanként a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át nem haladhatja meg.

(3) Rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

  • a) nyugdíjazás esetén, az ellátatlanság idejére,
  • b) betegségből eredő többletköltségek enyhítésére,
  • c) gyógyászati segédeszköz beszerzésére, gyógykezelésre, ha a kérelmező nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal,
  • d) elemi kár elhárításához,
  • e) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, vagy elvetetéséhez,
  • f) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz,
  • g) önhibáján kívül keletkező közüzemi díjtartozáshoz.

(4) A rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg.

(5) A rendkívüli települési támogatást a jogosult köteles a támogatást megállapító határozatban megjelölt célra felhasználni.

(6) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható, különösen tartós élelmiszercsomag, tüzelő formájában, meleg élelem, vagy közfoglalkoztatásból származó mezőgazdasági termékek biztosításának formájában.

(7) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a R. 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

6. Temetési támogatás

11. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg

  • a) az eltemettetésre köteles személynek, vagy
  • b) az elhunyt személy eltemettetéséről erre vonatkozó kötelezettség nélkül gondoskodó személynek – postai úton történő folyósítással – halálesethez, illetve temetéshez kapcsolódó költségekhez való hozzájárulás céljából, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem haladja meg a nyugdíjminimum 700 %-át.
  • c) A halálesettel, illetve temetéssel járó költségekhez való hozzájárulás céljából megállapított támogatás összege 40.000.- Ft.

(2) A kérelemhez csatolni kell a 6. § (3) bekezdésében meghatározottakon túlmenően az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, és 60 napnál nem régebben kiállított, eltemettető nevére kiállított temetési számlát, továbbá, az elhunyt utolsó lakcímét - Gulács településen - igazoló iratot.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás iránti kérelmet a temetési számla keltétől számított 60 napon belül kell benyújtani, mely jogvesztő határidő. A kérelem kedvező elbírálása esetén, a támogatás megállapításának tényét és összegét a temetési számlán rögzíteni kell.

(4) Amennyiben a kérelmező szociális körülményei indokolttá teszik – rendkívüli méltánylást érdemlő esetben -, a támogatás legfeljebb 50 %-a a temetés költségeinek kifizetésére előre is adható. Ebben az esetben a kérelmezőnek a határozat jogerőre emelkedését követő 60 napon belül kell a temetési számla utólagos felmutatása mellett elszámolnia, melynek megtörténtét követően kerülhet sor a támogatás fennmaradó részének a kifizetésére.

(5) A támogatás a határozat meghozatalát követően azonnal kifizethető.

(6) A temetési támogatás elbírálása a polgármester részére átruházott hatáskörben történik.

(7) A temetési támogatás iránti kérelmet a R. 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

7. Köztemetés

12. § (1) A polgármester részben vagy egészben mentesítheti a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek a költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A létfenntartás veszélyeztetésének minősülő körülmény, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum 200 %-át,nem haladja meg.

(3) A költségek megfizetésére indokolt esetben kérelemre, legfeljebb 6 havi kamatmentes részletfizetés engedélyezhető.

(4) A köztemetés iránti kérelmet a R. 5. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

8. Család, gyermekjóléti és személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások

13. § Az Önkormányzat a családsegítést és gyermekjóléti szolgáltatást társulás formájában a Tarpai Család- és Gyermekjóléti Szolgálata útján biztosítja.

14. § (1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokat az általa fenntartott intézménye, Gulács Község Önkormányzat Gondozási Központja (4842 Gulács, Szabadság utca 33.) útján biztosítja.

(2) A személyes gondoskodás formái:

  • a) étkeztetés
  • b) házi segítségnyújtást
  • c) nappali ellátás időskorúak részére,

(3) A házi segítségnyújtás és a nappali ellátás megállapított intézményi térítési díja 0.-Ft.

9. Szociális étkeztetés

15. § (1) Az Önkormányzat a szociális étkeztetést az általa fenntartott intézménye, Gulács Község Önkormányzat Gondozási Központja (4842 Gulács, Szabadság utca 33.) útján biztosítja. A rászorult személyek részére és kérelmére napi egyszeri meleg étkezést kell biztosítani.

(2) Életkora miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki az étkezés igénybevételekor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a saját jogon járó öregségi nyugdíjra jogosító, rá irányadó életkort betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki

  • a) súlyos mozgáskorlátozott, vagy mozgásában korlátozott személy,
  • b) aki magasabb összegű családi pótlékban részesül, vagy szakorvos által kiállított szakvélemény szerint magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, fogyatékosságok valamelyikében szenved, vagy
  • c) aki krónikus vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészben – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül, valamint pszichiátriai betegsége miatt rászorultnak azt kell tekinteni, aki az egészségügyről szóló törvény szerint olyan pszichiátriai betegnek minősül, akinek a gyógykezelése családi, lakókörnyezetében történik és személyes szabadságában semmilyen korlátozó intézkedés alatt nem áll.

(5) Szenvedélybetegsége miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki szakorvos (orvos szakértő) által megállapított kóros (krónikus) alkoholizmusa, kábítószer-függősége miatt fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő, de az alkoholizmusát, kábítószer-függőségét gyógyító igazolt kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett, vagy vesz részt.

(6) Az étkeztetést Gulács Község Önkormányzat Gondozási Központja:

  • a) helyben történő elfogyasztás lehetőségével,
  • b) a rászorultak otthonába történő kiszállításával,
  • c) vagy az ellátott által történő elvitellel biztosítja.

(7) Az étkeztetés és az ételszállítás önköltségét, valamint intézményi térítési díját a 6. sz. melléklet tartalmazza.

(8) Az ellátás iránti kérelmet a Gulács Község Önkormányzat Gondozási Központjánál (4842 Gulács, Szabadság utca 33.) kell benyújtani.

10. Házi segítségnyújtás

16. § (1) ) Az Önkormányzat a házi segítségnyújtást az általa fenntartott intézménye, Gulács Község Önkormányzat Gondozási Központja (4842 Gulács, Szabadság utca 33.) útján biztosítja.

(2) Az ellátás iránti kérelmet a Gulács Község Önkormányzat Gondozási Központjánál (4842 Gulács, Szabadság utca 33.) kell benyújtani.

11. Nappali ellátás időskorúak részére

17. § (1) ) Az Önkormányzat a nappali szociális ellátást az általa fenntartott intézménye, Gulács Község Önkormányzat Gondozási Központja (4842 Gulács, Szabadság utca 33.) útján biztosítja.

(2) Az ellátás iránti kérelmet a Gulács Község Önkormányzat Gondozási Központjánál (4842 Gulács, Szabadság utca 33.) kell benyújtani.

12. Záró rendelkezések

18. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt, valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és rendelkezéseit kell alkalmazni.

19. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

20. § Hatályát veszti a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 3/2015. (III. 1.) önkormányzati rendelet, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 5/2013.(IV.01.) önkormányzati rendelete.

21. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.