Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

Gulács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021.(XI. 10.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 11

Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

Gulács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021.(XI. 10.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2021.11.11.

Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) Gulács Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 33/2021.(VII.15.) határozata alapján szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő, vissza nem térítendő támogatásra (a továbbiakban: támogatás) nyújtott be igényt.

(2) E rendelet célja, hogy a pályázati kiírásra benyújtott támogatási igény alapján elnyert szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Gulács község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §- ban meghatározott személyekre.

II. A támogatás feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat

a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására települési támogatásra jogosult, továbbá

ad) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

b) annak a személynek, akinek a családjában mozgáskorlátozott él és ezt hiteles dokumentummal igazolja, valamint

c) azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimum összegének 400 %-át 114.000.- Ft, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj minimum összegének 500 %-át 142.500.- Ft.

(2) Az 1) bekezdés aa)-ad) pontban lévő jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa osztás során.

(3) Háztartásonként legfeljebb 3 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(5) A támogatás mértékén felül az Önkormányzat vállalja a rászorulókhoz való eljuttatásból származó költségek viselését.

(6) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

III. A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. melléklete szerint kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2021. november 15-től – 2021. november 26. napjáig a Gulács Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalában (4842. Gulács, Rákóczi u. 12.) kell benyújtani.

(3) A kérelmeket a Képviselő-testület bírálja el. A támogatás megállapításáról nem kell határozatban rendelkezni. A támogatást - írásban dokumentált módon – átvételi elismervény formájában, mely tartalmazza a tűzifa m 3 –ének mennyiségét.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

IV. Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba 2022. április 15. napján hatályát veszti.

Ujvári Judit polgármester

dr. Kozák Krisztián jegyző