Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 8.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 10. 09

Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 8.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

2021.10.09.

Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés (1) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 18. § (4) bekezdésében foglaltakra tekintettel a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Márokpapi Község Önkormányzata segítséget nyújtson a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók, továbbá felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok részére a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer keretében.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megvalósítása érdekében Márokpapi Község Önkormányzata csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Felhatalmazza a polgármestert, hogy a csatlakozásról szóló nyilatkozatot évente aláírja, és a pályázati felhívást közzé tegye.

(3) A rendelet hatálya kiterjed nappali tagozaton az állami felsőoktatási intézményekben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében), továbbá az oktatásért felelős Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben az államilag finanszírozott és költségtérítéses teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező első alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben tanulmányokat folytató márokpapi állandó lakhellyel rendelkező személyekre.

(4) A rendelet hatálya kiterjed az adott tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert érettségizett márokpapi állandó lakhellyel rendelkező pályázókra, akik a következő tanévben felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes osztatlan képzésben, vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

A pályázati eljárás szabályozása

2. § (1) Az „A” típusú pályázaton az 1. § (3) bekezdésében meghatározott személyek „B” típusú pályázaton az 1. § (4) bekezdésében meghatározott személyek vehetnek részt.

(2) Nem jogosult „A” típusú támogatásra:

a) az a hallgató, akik középiskolai akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben vesz részt

b) a Magyar Honvédség és a fegyveres szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatója

c) doktori (PhD) képzésben vesz részt

d) kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban.

(3) Nem jogosult „B” típusú támogatásra:

a) az a pályázó, aki a pályázat beadását megelőzően már felvételt nyert felsőoktatási intézménybe (függetlenül attól, hogy a tanulmányait megkezdte-e)

b) az a pályázó, aki katonai vagy rendvédelmi felsőoktatási intézmény katonai vagy rendvédelmi képzésére nyert felvételt.

c) az a pályázó, aki tanulmányait a pályázat beadását követő tanévben ténylegesen nem kezdi meg.

(4) A pályázat kiírásának, beadásának, elbírálásának határidejét, a pályázati kiírás tartalmát a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételei állapítják meg.

(5) A pályázók a pályázatukat az EPER-BURSA elektronikus rendszeren keresztül kötelesek rögzíteni. A kinyomtatott és a pályázó által aláírt pályázati űrlapot, és adatlapot a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(6) A pályázathoz csatolni kell a pályázó szociális rászorultsága igazolására a pályázó háztartásában élők jövedelmi viszonyainak igazolásához szükséges 30 napnál nem régebbi dokumentumokat, az „A” típusú pályázat esetén a felsőoktatási intézmény által kiadott eredeti 30 napnál nem régebbi hallgatói jogviszony igazolást arról, hogy a pályázó az 1. § (3) bekezdésében meghatározott képzéstípusok valamelyikén vesz részt, továbbá a mellékletben szereplő kitöltött önkormányzati adatlapot.

A pályázatok elbírálása

3. § (1) A pályázatokról a Képviselő-testület dönt. A pályázat nem jelenti automatikusan az ösztöndíj megállapítását. A pályázatokat rangsorolni kell.

(2) Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

(3) E rendelet alkalmazásában szociálisan rászorultnak tekintendő az, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át.

(4) A megállapított önkormányzati ösztöndíj maximális összege az oktatásért felelős miniszter által megállapított – a tárca hivatalos lapjában közzétett - intézményi ösztöndíj maximális összegével azonos.

(5) Az ösztöndíj-támogatás időtartama: „A” típusú ösztöndíj esetében 10 hónap (két egymást követő tanulmányi félév). A támogatás időtartamának lejárta után az ösztöndíj további folyósítására ismételten pályázatot kell benyújtani. „B” típusú ösztöndíj esetén 3x10 hónap (hat egymást követő tanulmányi félév).

Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában a) jövedelmen a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakat kell érteni
b) család fogalmám a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 19. § (4) bekezdésében meghatározottakat kell érteni.

Záró rendelkezések

5. § (1) A döntés utáni eljárásra, az ösztöndíj folyósítására, a szociális rászorultság felülvizsgálatára a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

dr. Kozák Krisztián jegyző

Hibály István polgármester