Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a 2022/2023. évi szociális célú tüzelőanyag juttatásról

Hatályos: 2022. 10. 22- 2023. 05. 30

Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a 2022/2023. évi szociális célú tüzelőanyag juttatásról

2022.10.22.

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján, továbbá a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat a 2022/2023. évi időszakában vissza nem térítendő természetbeni támogatásként az arra rászorulóknak térítésmentesen szociális célú tűzifa támogatást biztosít.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás forrása a települési önkormányzatok 2022. évi szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatása pályázat keretében elkülönített összeg.

1. Rászorultsági feltételek

2. § Támogatás nyújtható annak a Mátraterenye településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező háztartásnak, ahol az igénylő, vagy a házastárs, illetve a háztartás valamely tagja

a) aktív korúak ellátása-,

b) idős korúak járadéka-,valamelyikére jogosult, vagy

c) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos települési támogatásban részesül, vagy

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket, gyermekeket nevel,

e) tartósan közfoglalkoztatotti jogviszonyból származó jövedelemből él,

f) az a személy, aki gyermekek otthongondozási díjában részesül,

g) a téli tüzelő beszerzését egyéb okból, jövedelmi helyzete miatt nem tudja segítség nélkül megoldani, feltéve, hogy a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, (jelenleg 114.000 Ft). Ez a jövedelem határ vonatkozik az egyedül élő, egy személyes háztartásra is.

2. Eljárási szabályok

3. § (1) A tűzifa juttatással kapcsolatos hatáskörök gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(2) Az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt (továbbiakban: Szoctv.) kell alkalmazni.

(3) Az igénylést a rendelet 1. melléklete szerinti formában kell benyújtani.

(4) Az igénylés elbírálásáról a polgármester határozattal dönt.

(5) A tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra, csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(6) Az egy főre jutó havi jövedelem igazolására a jövedelemhez jövedelemigazolásokat kell csatolni.

(7) Az aktív korúak ellátása, az időskorúak járadéka, a gyermekek otthongondozási díja esetébe a támogatást megállapító szerv jogerős határozata szükséges a kérelemhez.

4. § (1) Háztartásonként legfeljebb 5m3 tűzifa támogatás nyújtható.

(2) Az igényléseket 2022. november 7. és 2022. november 18. közötti időszakban nyújthatók be. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

(4) Nem állapítható meg támogatás

a) azon ingatlan tulajdonosa vagy használója részére, aki igénylését üresen álló, vagy életvitelszerűen nem lakott ingatlan vonatkozásában nyújtja be,

b) olyan ingatlanra vonatkozóan, mely szilárd tüzelővel, tűzifával egyáltalán nem fűthető.

5. § (1) A tüzelőanyag támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, és csak a kérelmében megjelölt ingatlanon használhatja fel.

(2) Amennyiben az ellátásban részesülő az (1) bekezdésben meghatározottakat megszegi, vele szemben alkalmazni kell a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítésének Szoctv. 17. § szerinti előírásait.

6. § (1) A polgármester a tűzifa jogosultakhoz történő kiszállításáról a Mátraterenye Község Önkormányzatához történő tűzifaszállítást követően - haladéktalanul, de legkésőbb 2023. február 15-éig gondoskodik.

(2) A tüzelőanyag átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény igazolásával igazolja.

3. Záró rendelkezés

7. § Ez a rendelet 2022. október 22-én lép hatályba, és 2023. május 31-én hatályát veszti.