Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2022. 12. 01

Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2022.12.01.

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXVIII. törvény [VA1] felhatalmazása alapján, figyelemmel annak 8. § (1) bekezdésére, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Mátraterenye Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a település közigazgatási területén térfigyelő kamerarendszert működtet. A rendszer élőkép rögzítésére alkalmas. Az adatkezelés és adattárolás a hatályos jogszabályok szerint történik, majd megsemmisítésre kerül. Az üzemeltetést Mátraterenye Község Önkormányzata végzi. A rendszer működési feltételeit a megfigyelési pontok tulajdonosai biztosítják.

(2) Jelen rendelet hatálya Mátraterenye Község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A közterületi térfigyelő kamerarendszer azon műszaki eszközök összessége, amely biztosítja a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését, tárolását, továbbítását.

(4) A rögzített felvételeken felismerhető a megfigyelt közterületre belépő személyek képmása.

2. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésének célja:

a) a jogellenes magatartások megelőzése, illetve ezen magatartások kiszűrése;

b) a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása;

c) a megfigyelt közterületen található vagyon megóvása, felügyelete;

d) a bűnüldöző tevékenység segítése;

e) a lakosság és a településre látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések megelőzése, visszaszorítása.

(2) A közterület térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák helyét, valamint a megfigyelt közterületeket a rendelet 1. melléklet határozza meg.

3. § A Képviselő-testület a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével, üzemeltetésével és kezelésével a jegyzőt bízza meg.

4. § A jegyző a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésére, üzemeltetésére és kezelésére, a felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adat kezelésére kizárólag a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben, valamint a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésére vonatkozó Mátraterenye Község Önkormányzata Térfigyelő Kamerarendszer Szabályzatában meghatározottak szerint jogosult.

5. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésének költségei az Önkormányzatot terhelik. Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetésében tervezi a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetéséhez, kezeléséhez és karbantartásához szükséges pénzügyi fedezetet.

6. § (1) Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy a közterületi térfigyelő kamerák környezetében azok elhelyezésének tényére utaló jelzések kerüljenek kihelyezésre.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésének ténye, a kamerákkal megfigyelt közterületek jegyzéke, valamint az adatkezelési tájékoztató közzétételre kerüljön.

7. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.