Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 01. 02

Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.02.
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 10/2022. (XI.29.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) területi és személyi hatályát megállapító rendelkezés.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 6. § (1) bekezdése szerint az önkormányzati rendelet területi hatálya a helyi önkormányzat közigazgatási területére terjed ki, míg a Jat. 6. § (2) bekezdésének b) pontja szerint önkormányzati rendelet esetében a helyi önkormányzat közigazgatási területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.
A 2. §-hoz
A jogszabályi hierarchia érvényre juttatása, valamint a kettős értékelés elkerülése érdekében az Ör. nem szankcionálhatja azokat a cselekményeket, amelyeket más, magasabb szintű jogszabály szankcionálni rendel.
A 3. §-hoz
Itt kerülnek megállapításra az eljárási rendelkezések. Ezek szerint az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény passzusai az iránymutatóak. Az eljárás lefolytatása és a hatáskör gyakorlása a jegyző átruházott hatáskörébe tartozik.
A 4. §-hoz
A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése esetén kiszabható bírság maximális mértékéről rendelkezik, mely természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint. Ismételt vagy folyamatos megvalósítás esetén a bírság ismételten is kiszabható. Rendelkezik továbbá arról, hogy a közigazgatási bírság összegének megállapításakor figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, az elkövető általi elkövetés gyakoriságát, a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeit.
Az 5. §-hoz
Itt kapnak helyet azok a Mátraterenye Község Önkormányzat képviselő-testületének a helyi környezet védelméről szóló 9/2004. (VII. 19.) rendeletének 3. § (3)-(4) és 4. § (1) rendelkezéseire való utalások, melyek a köztisztaság védelmét sértő magatartásokat taglalják. Ezen magatartások megvalósulása szükségtelenül zavarják Mátraterenye község lakosságát, különösen a magatartás megvalósulási helyének szomszédságában élőket. A rendelkezés egy betartható, nem túlzó minimális elvárást fogalmaz meg annak érdekében, hogy a közterületek, ingatlanok kulturált, egészséges állapota fenntartható legyen, az ott fennálló állapot mások egészségét, vagyonát nem veszélyeztesse.
A 6. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza, mely szerint 2023. január 1. napjától kell a rendelkezéseket alkalmazni. Így a lakosok számára biztosításra kerül a megfelelő felkészülési idő.