Karancsság Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018 (XI.21.) önkormányzati rendelete

a földadóról

Hatályos: 2019. 01. 01

Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában biztosított hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében az alábbi rendeletet alkotja:


Adókötelezettség


1. §

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet (továbbiakban: termőföld).


Az adó alanya


2. §

  1. Az adó alanya az a természetes személy, - a Htv. 1/A. § (1) bekezdésében foglalt korlátozással - aki a naptári év első napján a termőföld tulajdonosa.
  2. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.
  3. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.


Az adó alapja, mértéke


3. §

  1. A földadó alapja a földterület kataszteri tiszta jövedelme.
  2. A földadó mértéke 400 forint/aranykorona/év.


Adómentesség


4. §

Mentes a földadó alól az az adóalany, akinek a tulajdonában lévő összes földterület kataszteri tiszta jövedelme a 25 AK-t nem éri el.


Eljárási rendelkezések


5. §

  1. A földadót az adóalany bejelentése alapján az önkormányzati adóhatóság állapítja meg kivetéssel.
  2. A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.
  3. Az adóalany minden év január 31. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi adatot szolgáltatni – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített bejelentési nyomtatványon (1. számú függelék) – az adott év január 1-jei állapotnak megfelelően.
  4. Az a termőföld tulajdonos, aki egyébként a Htv. 1/A.§ (1) bekezdés szerint a földadónak nem alanya, is köteles adatot szolgáltatni a Karancsság Község honlapján lévő, a földadó bevezetéséről szóló tájékoztatóhoz csatolt nyilatkozat alapján.
  5. Az adóalany által teljesített bejelentést kizárólag az adókötelezettséget érintő változás esetén kell megismételni. E változást 15 napon belül köteles az önkormányzati adóhatóságnál bejelenteni.
  6. Amennyiben a termőföld tulajdonos a Htv. 1/A. § (1) bekezdése szerint nem adóalany, de évközben a földadó alanyának minősül, ezen változást is köteles bejelenteni 15 napon belül az önkormányzati adóhatóságnál.
  7. Az e rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. A földadó bevezetésének évében az első részlet 2019. május 31. napjáig esedékes.


Záró rendelkezések


6. §

E rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.