Karancsság Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2020. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 11. 25

Karancsság Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2020. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Karancsság Község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében megállapított jogkörben eljárva – figyelemmel a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 9. §-ában foglaltakra – Ságújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat és hatáskörét gyakorolva, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Belügyminisztérium a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen a benyújtott pályázata alapján támogatást biztosított Karancsság Község Önkormányzata részére.

(2) A rendelet célja, hogy a Karancsság településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, meghatározza a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás, egyszeri juttatás jogosultsági, igénylési, odaítélési feltételeit.

(3) A rendelet hatálya kiterjed Karancsság közigazgatási területén életvitelszerűen lakó, valamint lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

(4) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmán a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

2. § (1) A rendelkezésére álló keret mértékéig a rászorulókat egyenlő arányban vissza nem térítendő természetbeni támogatásként legfeljebb 5 m3 szociális tűzifa támogatásban kell részesíteni.

(2) Szociális célú tűzifára jogosult az a kérelmező, aki a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) szerinti aktív korúak ellátására, vagy időskorúak járadékára, vagy települési támogatásként folyósított lakhatási támogatásra jogosult, vagy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul, a szociális tűzifára való jogosultságról a polgármester átruházott hatáskörében határozattal dönt és gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(2) A kérelmet 2020. december 4-ig lehet benyújtani a Ságújfalui Közös Önkormányzati Hivatal Karancssági Kirendeltségén (3161 Karancsság, Kossuth út 64.).

(3) A tűzifa átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen igazolja.

(4) A tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.

4. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2021. április 30. napján hatályát veszti.