Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 18

Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2021.11.18.

Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Belügyminisztérium a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen a benyújtott pályázata alapján támogatást biztosított Karancsság Község Önkormányzata részére.

(2) A rendelet célja, hogy a Karancsság településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, meghatározza a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás, egyszeri juttatás jogosultsági, igénylési, odaítélési feltételeit.

(3) A rendelet hatálya kiterjed Karancsság közigazgatási területén életvitelszerűen lakó, valamint lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

(4) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmán a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

2. § (1) A rendelkezésére álló keret mértékéig a rászorulókat egyenlő arányban vissza nem térítendő természetbeni támogatásként legfeljebb 5 m3 szociális tűzifa támogatásban kell részesíteni.

(2) Szociális célú tűzifára jogosult az a kérelmező, aki a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására, vagy időskorúak járadékára, vagy települési támogatásként folyósított lakhatási támogatásra jogosult, vagy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy egyedül élő nyugdíjas, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul, a szociális tűzifára való jogosultságról a polgármester átruházott hatáskörében határozattal dönt és gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(2) A kérelmet 2021. november 26-ig lehet benyújtani a Ságújfalui Közös Önkormányzati Hivatal Karancssági Kirendeltségén (3161 Karancsság, Kossuth út 64.).

(3) A tűzifa átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen igazolja.

(4) A tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.

4. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2022. április 30. napján hatályát veszti.