Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 05. 31- 2022. 05. 31

Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.05.31.

Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Karancsság Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való egyeztetést követően, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Karancsság Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottjaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő „művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása” közművelődési alapszolgáltatás keretében biztosítja:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Karancsság, Kossuth út 64. szám alatti Karancssági Közösségi Színtérben (Községháza);

b) a közösségi színtér díjmentes használatát;

c) a művelődő közösség/közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben foglaltakon túl biztosítja a Kultv. 76. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott „közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése” közművelődési alapszolgáltatást.

(3) Karancsság Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a Karancsság, Kossuth út 64. szám alatti Karancssági Közösségi Színtér (Községháza) működtetésével látja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § Hatályát veszti a helyi közművelődési tevékenységről szóló 4/2002. (VIII. 28.) önkormányzati rendelet.