Pusztaberki Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.20.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 21

Pusztaberki Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 51. § (5) bekezdésében és a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Mötv. 13. § (1) bekezdésének 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól az alábbi rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja:



I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya, célja


1. §


(1)     A rendelet hatálya Pusztaberki község közigazgatási területére terjed ki.

(2)     Pusztaberki község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban  megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.


Értelmező rendelkezések


2.§



E rendelet alkalmazásában:

(1)     Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

(2)     Közterületnév: a bel- és külterületi közutak és terek, rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány, stb. utótagot tartalmazó név.

(3)     Házszám: olyan számmal, vagy számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan- nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

II. FEJEZET



A KÖZTERÜLETEK ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK


A közterületek elnevezésének általános szabályai


3.§


(1)      Minden közterületet el kell nevezni. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2)      Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő 60 napon belül kell megállapítani.

(3)     Közterület elnevezését a megállapításától számított 10 éven belül nem lehet megváltoztatni.

(4)      A lakóterületek épületei közötti szerviz utakat, továbbá a mezőgazdasági célú és a lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(5)     Ha egy közterület a település rendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek – az elkülönüléstől számított 60 napon belül más nevet kell adni.

(6)      Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz általában külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.



4.§


(1)      A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Pusztaberki község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira. Az elnevezés lehetőleg utaljon a közterületnek a városon belüli elhelyezkedésére és helytörténeti vonatkozásaira.

(2)     A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(3)     A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen, valamint a közterület neve feleljen meg a lakosság körében élő névhasználatnak.

(4)     Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(5)     Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(6)     A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett és élete, munkássága valamely módon Pusztaberki községhez kötődik.


A közterületek elnevezésének eljárási szabályai


5.§


(1)    A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

        a) a polgármester,

        b) a helyi önkormányzat képviselője,

        c) Pusztaberki község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárok legalább 20 főből álló  csoportja.

(2)    Közterületnév megállapítására vagy megváltoztatására irányuló kezdeményezés esetén a Képviselő-testület kikérheti a közterület elnevezésével vagy megváltoztatásával érintett lakosság véleményét, azonban a lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincsen kötelező ereje.

(3)    A Képviselő-testület a közterületnév megállapításáról, illetőleg megváltoztatásáról szóló határozatban rendelkezik az új közterületnév hatálybalépésének időpontjáról, valamint az új utcanév-táblák elhelyezésének határidejéről.


6.§


Az elnevezésre vonatkozó előterjesztést annak benyújtása előtt 8 napra helyben szokásos módon közzé kell tenni. Az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.


7.§


A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről 5 napon belül értesítést kell tenni:

            1.) az érintett tulajdonosokat (lista szerint, ingatlanonként 1 személyt),

            2.) a települési lakcímnyilvántartót,

            3.) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt,

            4.) a Nógrád Megyei Kormányhivatal Rétsági Járási Hivatalát,

            5.) a Magyar Postát,

            6.) a Rétsági Rendőrkapitányságot,

            7.) a tűzvédelmi hatóságot,

            8.) a Rétsági Mentőállomást,

            9.) a közműszolgáltatókat (pl. DMRV Zrt., ÉMÁSZ., TIGÁZ., stb.),

            10.) az orvosi ügyeletet.

III. FEJEZET


KÖZTERÜLETI NÉVTÁBLÁK ELHELYEZÉSÉNEK SZABÁLYAI


8.§


(1)     A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltűntetni.

(2)     A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3)     A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4)     A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.

(5)     Növényzetre utcanév-táblát elhelyezni nem szabad.

           

9.§


          A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat, a változásról szóló döntést követő egy évig, piros átlós vonallal áthúzva, az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatta kell elhelyezni.


IV. FEJEZET

.

A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK


10. §


(1)     A lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.

(2)     A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(3)     Telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan házszámának megállapítása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – az A, B, C, stb. alátörés alkalmazható.

(4)      Nyúlványos (nyeles) telek kialakításánál az ingatlanmegosztás szabályait kell figyelembe venni. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(5)      Ha egy ingatlan több közterülettel (utcával) is érintkezik (pl. saroktelek), a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető (amerre a bejárata esik), vagy új megosztás esetén a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia, esetleges alátöréssel.

(6)      Egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.


11. §

(1)      Az út, utca, köz, stb. (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a Kossuth útról nyíló utcák kifelé haladva növekedjenek és az utca jobb oldalán a páratlan, a bal oldalán a páros számok legyenek.

(2)     Azokban az utcákban, ahol az (1) bekezdés szerinti számozás nem alkalmazható, az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell kezdeni.

(3)     Kialakuló új utcarészek esetében folyamatos házszámozást kell alkalmazni attól az ingatlantól, amelytől korábban már kialakult az ingatlanok számozása.

(4)     Tér, udvar megnevezésű közterületek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(5)     Földrajzi okokból csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(6)     Az (1) – (2) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.


12. §


Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon lévő, több lépcsőházból álló épület, ikerház, sorház esetén, A, B, C, stb. alátörés alkalmazható.


Házszám kiadása


13. §


(1)     A házszámok kiadását és azok változásait hivatalból, illetve annak a személynek a kérelmére, akinek ehhez jogos érdeke fűződik, címmegállapítás keretében a jegyző végzi el.

(2)     A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 7. § (2)-(4) meghatározott hatóságokkal.

(3)     A határozat alapján azok, akik az érintett ingatlanra vonatkozóan lakcímmel rendelkeznek, kötelesek megváltozott lakcímüket 30 napon belül hivatalos okmányaikon átvezettetni, illetve a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

(4)     Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

          a) több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,

          b) az ingatlan házszáma nem a kialakult növekvő számsorban található,

          c) az ingatlan megosztására kerül sor,

          d) az ingatlanok egyesítésére kerül sor.

(5)     A rendelet hatálybalépésekor már meglévő házszámokat indokolt esetben felül kell vizsgálni, a szükséges módosításokat el kell végezni.


Házszámtábla kihelyezésének szabályai


14. §


(1)     Névvel ellátott közterület esetén belterületen a házszámot jelző táblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére, ha az nincs, házfalára, ezek hiányában külön szerkezeten, az utcáról jól látható módon az ingatlan tulajdonosának kell elhelyezni.

(2)     A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(3)     A nem valós állapotnak megfelelő, vagy nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a jegyző a tulajdonos terhére elrendelheti.

(4)     A használatbavételi engedély kiadását követő 30 napon belül a házszámtáblát a tulajdonosnak ki kell helyezni.


V. FEJEZET


EMLÉKTÁBLA ÁLLÍTÁS RENDJÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK


15.§


(1)     A község közterületein emléktábla csak a Képviselő-testület hozzájárulásával helyezhető el.

(2)     Az emléktábla tisztításáról, takarításáról, cseréjéről, szükség esetén pótlásáról, továbbá az emléktábla környékének takarításáról a kihelyező köteles gondoskodni.

(3)     A műemlék, műemlék jellegű és a helyi védettségű épületeken emléktábla elhelyezéséhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása is szükséges.

(4)     A képviselő-testületi hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásról szóló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a polgármester – az eltávolításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén – az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.

(5)     Méltatlan állapotban vagy környezetben lévő emléktáblát a Képviselő-testület leszerelteti és elszállíttatja. Amennyiben a kihelyező fellelhető, a leszerelés és elszállítás költségeit köteles megtéríteni.


VI. FEJEZET


ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK


16. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.