Pusztaberki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (I.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2015. 01. 01

Pusztaberki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (I.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló köztemető használatának rendjéről

2015.01.01.

Pusztaberki Község Önkormányzat Képviselő – testülete az Alaptörvény 32. cikk /2/ bekezdésében, továbbá a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §. /3/ bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a köztemetőről az alábbi rendeletet alkotja:

I.

Általános rendelkezések

1. § /1/ A rendelet hatálya kiterjed Pusztaberki község önkormányzat tulajdonában lévő köztemető rendjére, sírhelyek megváltási árára, a halottak kötelező ravatalozására és a ravatalozók használati rendjére, a szociális temetésre terjed ki.

/2/ A köztemetők létesítéshez, bővítéséhez, egészben vagy részben való megnyitása a Képviselő –testület hatáskörébe tartozik a mindenkor érvényes előírások betartása mellett.
/3/ Pusztaberki község önkormányzat köztemetője: 82 hrsz. alatti önkormányzati terület.

II.

A temetkezés rendjének meghatározása

2. § /1/ Temetkezni csak a temető gondozásával megbízott személy által kijelölt sírhelyre lehet (továbbiakban: falugondnok). Az eltemetésről gondoskodó személy – a szociális temetés kivételével – köteles igénybe venni az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó szolgáltatásait.

/2/ Sírhelyek kijelölésekor szigorúan és kötelezően be kell tartani a zárt soros temetkezés rendjét.

3. § /1/ A temetők területére a szokástól eltérő síremléket vagy kriptát létesíteni a jegyző engedélyével lehet.

A kripta építéséhez és bontásához építési, illetve bontási engedély beszerzése szükséges.
/2/ A temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 9. §. /1/ bekezdésében felsorolt létesítményekről a Képviselő – testület köteles gondoskodni.

4. § /1/ A temetőben lévő sírok méretei a mindenkori hatályos jogszabályok szerinti méretek.

/2/ A sírok közötti távolság nem lehet kevesebb 60 cm, míg a sorok közötti távolság nem lehet kevesebb 1 m – nél.

5. § /1/ A falugondnok temető térképet készít, melyet köteles a bejáratnál elhelyezni.

/2/ A falugondnok nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet köteles vezetni.

III.

Halottak kötelező ravatalozása, a ravatalozó használata

Temetési hely

6. § /1/ A község területén az elhaltakat a rendelet hatályba lépése után a lakásban, vagy bármely más épületben felravatalozni nem lehet. A halottakat a szabályszerű halottvizsgálati, illetve hatóság által elrendelt boncolás után koporsóban kell elhelyezni a ravatalozás végett még a hullának idegen területre történő szállítása esetén is a ravatalozóba kell szállítani. A ravatalozó használata ingyenes.

/2/ Urnás temetés esetén a ravatalozás a lakásban, a templomban vagy más intézményben is történhet.

7. § /1/ A halottakat megfelelő vastagságú, résmentes, jól zárható, fedéllel ellátott, fakoporsóban kell elhelyezni, amelynek aljában könnyen lebomló nedvesítő anyagot kell elhelyezni.

/2/ Földbe temetéshez fémből, üvegből, műanyagból készült termék nem használható.

8. § /1/ A helyben elhunytakat szabályszerű halottvizsgálat megtörténte után azonnal, de legkésőbb 16 órán belül ravatalozóba kell elszállítani. A halottak kiszállítása 0 – 24 óráig történik.

/2/ Fertőző betegségben elhaltak holttestét a halottkémlelés megejtése után azonnal, minden körülmények között a ravatalozóba kell szállítani.

9. § /1/ Más községekből, vagy külföldről a községbe szállított halottakat, a koporsó burkolatának érintetlenül hagyásával a temetésig, ha ez nem azonnal történik, szintén a ravatalozóban kell elhelyezni haladéktalanul.

/2/ A halottnak a ravatalozó hűtőjében történő elhelyezése a koporsó fedél nélküli elhelyezése is szabad.

10. § /1/ A polgármester kivételes esetben olyan elhunytaknak, akik közéleti tevékenységükkel érdemeket szereztek, a temetőn kívül bármely középületben való felravatalozására adhat engedélyt, az ÁNTSZ hozzájárulás alapján.

/2/ Templomban a halottat csak a szentmise megkezdése előtt fél órával lehet s annak végeztével haladéktalanul(azonnal) a ravatalozóba kell szállítani. Ehhez az ÁNTSZ hozzájárulását be kell szerezni.

11. § /1/ Minden halottat zárt hullaszállító kocsin, esetleg gépjárművön koporsóba zárva lehet a ravatalozóba szállítani. Halottszállításra eltekintve a halottszállításra használatban lévő gyászkocsiktól, olyan gépjárművet szabad használni, melyet az ÁNTSZ előzetesen megvizsgált, és erre a célra megfelelőnek találja.

/2/ A halottszállítón a vezetőn kívül legfeljebb 2 személy tartózkodhat, akik a szállítás után a felravatalozásnál is közreműködhetnek. A kísérők a halott hozzátartozói is lehetnek. Szociális temetés esetén a halott szállítás költségei az önkormányzat viseli.
/3/ Hullaszállításra rendszeresített járművet más célra használni nem lehet.

12. § A ravatalozó épületében az odaszállított holttestet - a hűtőtároló kötelező igénybevétele mellett - fel kell ravatalozni, a temetés előtt 1 – 2 órával, nyáron lehetőség szerint minél később.

13. § A halottakat mindenkor a fennálló rendelkezések szerint kell eltemetni. A gyászszertartásról a halott hozzátartozói kötelesek gondoskodni.

14. § /1/ Holttestnek a temetőbe való kiszállításáról, koszorúk elhelyezéséről a halott hozzátartozói kötelesek gondoskodni.

/2/ A temető gondozásával megbízott személy köteles a holttestnek a ravatalozóból a sírhelyre történő szállításáról, továbbá eltakarásáról gondoskodni szociális temetés esetén.

15. § /1/ Annak a vagyontalan személynek közköltségen történő eltemetéséről az önkormányzat gondoskodik, akinek nincs vagy nem lelhető fel tartásra köteles és képes hozzátartozója és Horpácson hunyt el.

/2/ Ha utólag jut az önkormányzat tudomására, hogy a közköltségen eltemetett után olyan vagyon maradt, amelyből a temetés költsége fedezhető lett volna, akkor a költséget hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél be kell jelenteni.

16. § /1/ A ravatalozó helyiség használata kötelező. A ravatalozó gondozásáról, karbantartásáról az önkormányzat köteles gondoskodni.

/2/ A koporsók, sírok és sírboltok felnyitásához az I. fokú Egészségügyi Hatóság engedélye szükséges.

IV.

Szociális temetés

17. §1 /1/ Szociális temetés,

a.) koporsós temetés esetén a temető jobb alsó részén,
b.) hamvasztásos temetés esetén az urnafal alsó sorában engedélyezhető.
/2/ Szociális temetés az eltemetésre kötelezett írásbeli kérelmére a polgármester engedélyével végezhető..

V.

Magatartás a temetőben

18. § A temető a közönség számára állandóan nyitva tart. A nyitva tartás korlátozásáról legalább 10 nappal hirdetmény útján kell a lakosságot tájékoztatni.

19. § /1/ Gépkocsin, motorkerékpáron a temetőben csak a közlekedés céljára kijelölt útvonalon szabad közlekedni.

/2/ Kutyát vagy más állatot a temetőbe bevinni nem szabad. A temető területén tilos az állatok legeltetése is.
/3/ Gyertyagyújtásnál ügyelni kell arra, hogy tűzveszély ne keletkezzék.
/4/ Tilos a temetőben minden olyan magatartás, amely a temetőt látogató közönség kegyeleti érzését sérti.

20. § /1/ Síremléket szilárd alapra kell elhelyezni, mely a sírhelynél nagyobb helyet nem foglalhat el.

/2/ A felállítandó síremlék tervét (vázrajzot) a jegyzőnek előzetesen be kell mutatni.
/3/ Sírbolt építéséhez építési engedélyt kell beszerezni.
/4/ A temető területén csak a sírok és a sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat, így koszorú, sírlámpa, virág, dísznövény, virágcserép, vázák stb. szabad elhelyezni. Egyéb tárgyak elhelyezéséhez a temető tulajdonosának engedélye szükséges.
/5/ A temetőben elhelyezett tárgykért annak tulajdonosa nem tartozik felelősséggel.
/6/ A temető területére a sírokat díszítő alacsonyabb növésű örökzöld növényeket, cserjéket szabad ültetni. Magas növésű fák telepítését csak a jegyző engedélye alapján lehet eszközölni.
/7/ A sírok gondozását, környékének rendben tartását, gyomtalanítását a hozzátartozók kötelesek elvégezni. A temető területén szemetet lerakni (csak a temetőben származó szemétre vonatkozik) csak a kijelölt helyre szabad. A kripta építéséből származó földet az építtetők a temető területéről elszállítani kötelesek. A keletkezett hulladék szállításáról a helyi hulladéklerakóba a temető gondnok gondoskodik szükség szerint.
/8/ A temetőben lévő füvet rendszeresen kaszálni kell.

21. § /1/ A sírhelyek kijelölésekor esetenként az 1. számú mellékletben meghatározott megváltást tartoznak a hozzátartozók fizetni, mely 25 évi időtartamra biztosítja a fenntartás jogát. Az elévülési idő lejárta után a sírhelyeket 10 évenként lehet meghosszabbítani, melynek díja a megváltáskori díj. Kripta építése esetén ugyanaz az eljárás azzal, hogy a megváltási ár az 1. számú függelékben megjelölt ár.

22. § /1/ A köztemetőkről nyilvántartó könyvet kell vezetni, ahová a halott adatait és a sírbolt birtokosának a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit be kell vezetni.

/2/ A temető gondozásával megbízott személy köteles egy valóságnak megfelelő temetőtérképet elkészíteni, mely tartalmazza a sírok adatait, továbbá az új temető bővítési lehetőségeit, megszabva a leendő fő közlekedési útvonalakat, az urnafal helyét.

23. § /1/ Az önkormányzat Képviselő – testülete köteles a temetők gondozásáról gondoskodni.

/2/ A temetőt a Képviselő – testület pályázat alapján vállalkozásba is adhatja. A nyertes pályázóval szerződést kell kötni.
/3/ A szerződésnek tartalmaznia kell a temetők fenntartásával kapcsolatos összes feladatot, ezen belül a díjtételeket, illetve az önkormányzatot megillető díjakat, a temető vízellátásának feltételeit.
/4/ A szerződést a Képviselő – testület hagyja jóvá.
/5/ Temetőgondnoki feladatokkal a falugondnok is megbízható.

VI.

Záró rendelkezések

25. § A rendelet – a 17. § kivételével - a kihirdetés napján lép hatályba, a 17. § 2015. január 1-én lép hatályba.

1

A rendelet – a 17. § kivételével - a kihirdetés napján lép hatályba, a 17. § 2015. január 1-én lép hatályba.