Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 12. 05

Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2022.12.05.

Karancsberény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről, a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából köztemető az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető vagy temetőrész, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti

(2) E rendelet hatálya a hrsz 402/1 köztemetőre (továbbiakban: temető) terjed ki.

(3) Az Önkormányzat az (2) bekezdésben felsorolt temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét ,a Karancsberényi Római Katolikus Egyházközösség (továbbiakban üzemeltető), mint tulajdonos útján teljesíti.

2. Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. Temetési helyek, sírjelek

3. § (1) Temetni csak az 1. § (2) bekezdésben felsorolt alatti temetőben szabad.

(2) A temető belső kialakítási rendjét az üzemeltető a temetőrendezési tervében határozza meg, amelyet az Önkormányzat Képviselő-testületével is megismertet.

(3) A sírhelyek kijelölését, a sírhelyek méreteit e rendelet 1. mellékletének V. pontja tartalmazza.

4. A temetési helyek feletti rendelkezési jogok,nyilvántartások és díjak

4. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartamát és díjszabását e rendelet 1. mellékletének VI. pontja tartalmazza.

(2) A temetői nyilvántartásokról az üzemeltető kötelessége gondoskodni oly módon, hogy az a jogszabályokban megfogalmazott adatvédelmi szabályokat betartva elérhető és megtekinthető legyen

5. A temető infrastrukturális létesítményei

5. § A temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket és ennek költségeit az Egyházközösséggel történt megállapodás alapján az Önkormányzat biztosítja: ravatalozó, illemhely, közkifolyós ivóvíz, út, szemétszállítás.

6. § A 5. §-ban felsorolt létesítmények közül:

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;

b) a mozgássérültek, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temetőben kiépített utakat gépjárművel használhatják;

c) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

6. A temető üzemeltetése, a sírhelyek kertészeti kialakítása, gondozása

7. § (1) A temetőben a sírok virágokkal való beültetését és gondozását, díszítését az érintettek szabadon végezhetik, ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni az önkormányzatnak, mint a temető üzemeltetőjének. A temető közterületein padokat elhelyezni, fákat ültetni, növényzetet telepíteni csak az üzemeltetőnek szabad.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató) tevékenysége során a rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenysége gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, az építési, bontási anyagot a temető területén nem tarthatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

7. A temető rendje

8. § A temető szabályzatát az 1. melléklet tartalmazza.

8. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2022. december 5-én lép hatályba.