Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 08. 27

Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.08.27.

Karancsberény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya és értelmező rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a képviselő-testületre, annak bizottságára és az önkormányzatra, valamint a támogatások tekintetében mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik támogatásban részesülnek.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1)1 A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 352.009.933 forintban állapítja meg, amelyből

a) felhalmozási célú bevétel 83.702.189 Ft

b) felhalmozási célú kiadás 258.766.311 Ft

c) működési célú bevétel 61.192.685 Ft

d) működési célú kiadás 91.883.399 Ft

e) tárgyévi hiány 0 Ft

f) előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele 175.064.122 Ft

g) előző évi működési célú pénzmaradvány igénybevétele 30.690.714 Ft

h) finanszírozási bevétel 207.115.059 Ft

i) finanszírozási kiadás 1.360.223 Ft

(2)2

(3) A 2023. évben meghatározott fejlesztési célok megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése nem szükséges.

3. A költségvetés részletezése

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az Önkormányzat a kiadások között 0 Ft általános tartalékot állapít meg.

b) A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját a 2023. évi központi költségvetésről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján 55.600 Ft-ban állapítja meg.

c) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján a középfokú és felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők részére az alapilletmény 20 %-ának megfelelő illetménykiegészítésre jogosult. A képzettségi pótlék a közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012.(VIII.31.) Korm. rendelet előírásai alapján és a Hivatal Közszolgálati Szabályzata alapján kerül meghatározásra.

d) A képviselő-testület a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján a köztisztviselői cafetéria juttatás éves nettó összegét 278.000 Ft/fő összegben állapítja meg. A juttatás igénybevételéről és elszámolásáról az SZJA tv. előírásai figyelembevételével, külön szabályzatban kell rendelkezni.

e) Az SZMSZ 30. paragrafus (8) bekezdése alapján az Önkormányzat éves reprezentációs költség előirányzata 150 e Ft. A reprezentációs kiadás elszámolását a pénzügyi szabályoknak megfelelően kell elvégezni.

f) Az önkormányzat a dolgozói részére - a 2023. évi költségvetési törvény szabályozása alapján a béren kívüli juttatásokat cafetéria rendszerben biztosítja.

fa) A cafetéria tervezett nettó keretösszege 400.000 Ft/év/fő.

fb) A munkavállalók ezen keretösszegek függvényében nyilatkoznak arról, hogy 2023. évben milyen juttatásokat szeretnének igénybe venni a cafetéria szabályzatban rögzítetteknek megfelelően.

4. § A rendelet az alábbi mellékleteket tartalmazza az önkormányzatra vonatkozóan

a) az 1. melléklet: az Önkormányzat összevont működési és fejlesztési mérlegét

b) a 2. melléklet és a 3. melléklet: A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatokat

c) a 4. melléklet: A 2023. évi alkalmazotti létszámkeret-előirányzatot

d) az 5. melléklet és a 6. melléklet: A képviselő-testület fejlesztési kiadásokat feladatonként

e) a 7. melléklet: a Képviselő-testület előirányzat felhasználási ütemtervét

f) a 8. melléklet: a 2022., 2023., 2024. 2025. évi költségvetési mérlegét

g) a 9. melléklet: A 2022. évi normatív állami támogatások alakulását

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Karancsberény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak módosítását és a kiadások közötti átcsoportosításokat saját hatáskörében végrehajtson. A Képviselő-testület utólag, a végrehajtott előirányzat módosítások, és átcsoportosítások átvezetéseként módosítja költségvetési rendeletet.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításról a polgármester 30 napon belül tájékoztatja a Képviselő-testületet.

6. § Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

7. § A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

8. § Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

9. § A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

10. § Az önkormányzat költségvetési szerveitől nem vonhatja el a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételüket.

11. § Az önkormányzat a gazdálkodás során az évközben átmenetileg szabad pénzeszközeit a számlavezető pénzintézetnél pénzlekötés útján hasznosíthatja.

12. § A 11. § szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

13. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére. Az 500 e Ft feletti, nem működési célú kifizetésekről a polgármester rendszeresen tájékoztatást ad a képviselő-testületnek.

14. § A polgármester az előreláthatólag 200 e Ft-ot meghaladó mértékű munkákra több helyi vállalkozótól kérjen írásban ajánlatot. Köteles a legtakarékosabb gazdálkodást folytatni, kiadásainak csökkentése érdekében az anyagok, eszközök beszerzése lehetőség szerint a kedvezményes akciók kihasználásával történjen.

15. § Kötelezettséget vállalni 100 e Ft felett csak írásban lehet, melyhez szakmai indoklást mellékelni kell. Egyéb kötelezettség vállalás esetében 250 e Ft alatt a polgármester saját hatáskörben dönthet, 250 e Ft felett a képviselő-testület hozzájárulása szükséges. A szakmai jellegű beszerzések és szolgáltatások számláin a szakmai teljesítést igazolni kell a polgármesternek.

16. § A Képviselő-testület az átmeneti gazdálkodásról nem alkotott rendeltet. Az az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (3) bekezdés szerint, ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a költségvetési év kezdetéig vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályvesztéséig nem alkotta meg, és az átmeneti gazdálkodásról rendeletet nem alkotott, vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályát vesztette, a polgármester jogosult a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére, melyről a polgármester a Képviselő-testületnek beszámol.

5. Az előirányzatok módosítása

17. § Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

18. § A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

19. § A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

20. § A képviselő-testület a költségvetési rendelet 18. § és 19. § szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidőjéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

21. § A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

22. § Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

6. Adósságot keletkeztető ügylet

23. § A költségvetési évben a Stabilitási törvény szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése nem válik szükségessé.

24. § Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége a nem keletkezett.

25. § 2023. évet tekintve az Önkormányzat fejlesztési céljaiban adósságot keletkeztető tétel nincs.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

26. § Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

27. § Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról vásárolt közszolgáltatás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző és az aljegyző köteles gondoskodni.

8. Záró és vegyes rendelkezések

28. § E rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

29. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdése a Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdését a Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. melléklet a Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.