Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésének szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 24

Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésének szabályairól

2023.04.24.

Karancsberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Karancsberény község közigazgatási területére.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a község területén lakó vagy tartózkodó természetes személyekre, valamint a községben székhellyel, telephellyel, vagy ingatlannal rendelkező jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre és a községben ideiglenesen munkát végző, illetve bármilyen tevékenységet folytató szervezetekre.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, kaszálék, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett egyéb növényi eredetű hulladék (továbbiakban: kerti hulladék).;

b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.

c) hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása

d) tároló edény: konténer, egyéb tartály, papír vagy műanyag zsák.

A kerti hulladék tárolásának szabályai

3. § (1) A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.

(2) Amennyiben a kerti hulladékot komposztálással a helyszínen hasznosítani nem lehet, úgy a kerti hulladék gyűjtése tároló edényben történik, és a továbbiakban háztartási hulladékként kezelendő.

A kerti hulladék égetésének szabályai

4. § (1) A kerti hulladékok égetése keddi és csütörtöki napokon 10.00 órától 18.00 óráig engedélyezett.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon, valamint az (1) bekezdésben meghatározott időponttól eltérő időpontban az avar és kerti hulladék égetése tilos.

(3) Az (1) bekezdésében megjelölt időszakban sem végezhető égetés a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által rendeletben meghatározott tűzgyújtási tilalom idején, valamint ha a tűzoltóság, a földművelésügyi/erdészeti hatóságok tűzvédelmi okok miatt azt tiltják.

(4) A növényi hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett történhet.

(5) Az égetés során fokozott figyelemmel kell lenni arra, hogy a tevékenység másokat ne zavarjon, egyéb tevékenységükben ne akadályozzon.

(6) Avart és kerti hulladékot csak szélcsendes időben, jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Az égetés során a tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

(7) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék nem alkalmazható.

(8) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

(9) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(10) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(11) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.

(12) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

(13) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

(14) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

5. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a hatályos jogszabályok - jelenleg a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII.21.) Korm. rendelet- szabályai vonatkoznak.

Záró és átmeneti rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.