Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2012.(V.3.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátások rendjéről

Hatályos: 2015. 07. 09- 2017. 02. 28

Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1.§ (2) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-bában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában, 33.§ (7) bekezdésében, 37.§ (1) bekezdés d) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, 38.§ (9) bekezdésében, 44/B § (4) bekezdésében, 45.§ (1) bekezdésében, 46.§ (1) bekezdésében, 48.§ (4) bekezdésében, 50.§ (3) bekezdésében, 55.§ (1) bekezdés b) pontjában, 62.§ (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az 1990. évi LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1.§


A rendelet hatálya kiterjed az Szt. 3.§ (1)-(4) bekezdésében meghatározott személyekre, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, 2004. évi CXL. törvény 21.§-ában és az Szt. 6-7.§-aiban meghatározott illetékességi szabályok alapján.



Eljárási rendelkezések

2.§


  1. Az e rendeletben meghatározott szociális feladat- és hatáskörök gyakorlása átruházásának kérdésében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet rendelkezik.
  2. A pénzbeli és természetben nyújtott ellátások megállapítása iránti kérelem a Mátraszelei Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: hivatal), a személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelem – a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által fenntartott - Egészségügyi-Szociális Központnál nyújtható be.
  3. A pénzbeli és természetben nyújtott ellátások igényléséhez szükséges, és törvénnyel, kormányrendelettel, miniszteri rendelettel nem szabályozott kötelező beadványmintákat az e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
  4. A jogerősen megállapított pénzbeli támogatást, ha törvény, illetve kormányrendelet másként nem rendelkezik – nyolc napon belül kell kifizetni. A vis mayor helyzet enyhítésére nyújtott támogatás azonnal kifizethető, de legfeljebb három napon belül kifizetendő.
  5. A támogatás kifizetését a támogatott kérelmének megfelelően házipénztárból, átutalással vagy postai úton kell teljesíteni.

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

3. §

Az önkormányzat szociális rászorultság esetén a jogosult számára:

a) aktív korúak ellátását

b) méltányossági ápolási díjat

c) önkormányzati segélyt

állapít meg.


Aktív korúak ellátása

4.§


  1. A kérelmező, illetve az ellátás jogosultja az Szt. 33.§ (1)-(6) bekezdésében foglaltakon túl az aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételeként köteles az általa lakott házának, udvarának, kertjének lakókörnyezetének rendben tartására, és higiénikus állapotának biztosítására.
  2. A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása az alábbiakra terjed ki:
  1. az általa lakott ingatlan udvarán, valamint a lakóházban egy-egy darab szeméttároló edény elhelyezése és rendeltetésszerű használata,
  2. az ingatlanhoz tartozó udvar rendben tartása (gyommentesítés, rendszeres fűnyírás, rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítés)
  3. az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata (művelési kötelezettség teljesítése)
  4. az ingatlan előtti járdának és a telekhatár és a közút között húzódó közterületnek a gondozása, tisztántartása, szemét és gyommentesítése, téli hó eltakarítása, síkosság mentesítése,
  5. az ingatlan előtti árok folyamatos karbantartása,
  6. az általa lakott lakóház folyamatos tisztántartása, takarítása
  7. illemhely megléte, rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása fertőtlenítése,
  8. az állattartása vonatkozó szabályok betartása.
  1. A kérelmező köteles a (2) bekezdésben felsorolt állapotot az aktív korúak ellátásának megállapítását követően is fenntartani, melynek meglétét a jegyző 6 havonta ellenőrzi.
  2. Az Szt. 34.§ (2) bekezdésében, valamint a 36.§ (2) bekezdésében foglaltakon túl meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak, aki e rendelet 4.§ (2) bekezdésében foglalt kötelezettségét nem teljesíti.
  3. A jogosultság feltételeként a rendelet 4.§ (1) bekezdésében foglalt szabályok betartását az önkormányzat családsegítő bevonásával ellenőrzi.
  4. Az e rendeletben megállapított feltételek teljesítésére a jegyző a kérelmezőt, illetve a jogosultat – legalább 5 napos határidő kitűzésével – felszólítja az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével, és felhívja az érintett figyelmét a teljesítés elmaradásának jogkövetkezményeire, ami az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítására irányuló eljárásban a kérelem elutasítását, a már megállapított ellátás esetében annak megszüntetését eredményezi.


5.§


  1. Az Szt. 37.§ (1) bekezdés b)-c) pontja szerinti személy a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként köteles együttműködni az Egészségügyi-Szociális Központtal (Salgótarján, Ady Endre út 1.) illetve a Központ illetékes családgondozójával.
  2. Az együttműködés keretében teljesíti az Szt. 37/A. § (1) bekezdés a)-c) pontjában foglaltakat.
  3. A beilleszkedést segítő program az önkormányzattal együttműködő személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva kiterjed:
  1. az együttműködésre kijelölt szervvel való együttműködésre,
  2. az együttműködő személy számára előírt, az egyéni képességeket fejlesztő vagy az életmódot formáló foglalkozáson, tanácsadáson, illetőleg a munkavégzésre felkészülést segítő programban való részvételre,
  3. a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, képzésben történő részvételre, különösen az általános iskolai végzettség- és az első szakképesítés megszerzésére.
  1. Az együttműködő személy a rendszeres szociális segély megállapítását követő 15 napon belül köteles az Egészségügyi-Szociális Központ helyi irodájában (Mátraszele, Szabadság út 65.) ügyfélfogadási időben jelentkezni.
  2. Amennyiben az együttműködésre köteles személy az együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi, az erről szóló értesítést követő hónap első napjából megszüntetésre kerül az ellátás folyósítása.

6.§

Ápolási díj


  1. Méltányossági ápolási díj állapítható meg annak a nagykorú hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy gondozását végzi, amennyiben egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén a 150 %-át.
  2. Az (1) bekezdésében foglalt ápolási díj megállapítása során az Szt. 41-43. §-aiban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.
  3. Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha az ápolást végző személy két egymást követő napon nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, az esetleges vészhelyzet kialakulásának megelőzéséről. Az ápolást végző személy kötelezettségének teljesítését a házi segítségnyújtást nyújtó szolgáltató évente kétszer, az önkormányzat megkeresésére pedig 15 napon belül ellenőrzi.
  4. Az ápolási díjra való jogosultságok az ápolást végző személy kötelezettségének nem teljesítése címén akkor lehet megszüntetni, ha arra a házi segítségnyújtást nyújtó szolgáltató ellenőrzése tapasztalatai alapján javaslatot tesz, s egyben a gondozott nyilatkozata is alátámasztja a kötelezettség teljesítésének hiányát.

7.§

Szerkesztés...

Természetbeni szociális ellátások

8.§


Az önkormányzat az Szt-ben meghatározott feltételek fennállása esetén

  1. köztemetést,
  2. méltányossági közgyógyellátást,
  3. önkormányzati segélyt
  4. normatív lakásfenntartási támogatást

biztosít.

Közgyógyellátás

9.§


  1. Az Szt. 50.§ (1)-(2) bekezdésében meghatározottakon túl közgyógyellátásra jogosult az a szociálisan rászorult személy is, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíjminiumum 150%-át, egyedül élő esetén annak 200%-át nem haladja meg, továbbá a havi rendszeres gyógyító ellátásának rendszeres költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át eléri.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott közgyógyellátásra az Szt. 49-53.§-aiban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

Szerkesztés...

Önkormányzati segély

10.§


  1. Önkormányzati segély nyújtható az Szt. 45.§-ban meghatározott feltételekkel, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át. A kérelmeket átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.
  2.  A támogatás nyújtása természetben, a kérelem tartalma szerinti utalvány ( étkezési csekk, tüzelő csekk, gyógyszercsekk, tanszercsekk) formájában történik.
  3.  Az önkormányzati segély a tárgyév folyamán legfeljebb három alkalommal állapítható meg, melynek együttes összege a 15.000.- Ft-ot nem haladhatja meg. Az alkalmankénti segély összegét 2.000 – 5.000.- Ft között lehet megállapítani.
  4. A képviselő-testület kizárólagos hatáskörében eljárva rendkívüli segélyt állapíthat meg olyan vis maior helyzet bekövetkezéséből eredő kárenyhítésre, amellyel a kérelmező lakhatását, vagy létfenntartását biztosító munkavégzését támogatja. A vis maior helyzet fennállása a helyszínen ellenőrizhető. A rendkívüli támogatás összege – a rászorultságtól függően - legalább az öregségi nyugdíjminimum háromszorosa, legfeljebb az öregségi nyugdíj ötszöröse.
  5. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti.
  6. A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösével.

Szerkesztés...

Normatív lakásfenntartási támogatás

11.§


  1. A normatív lakásfenntartási támogatást az önkormányzat természetbeni juttatás formájában nyújtja.
  2. A támogatás megítélésének és folyósításának feltétele, hogy a kérelmező illetve a támogatott a lakókörnyezetét rendezetten tartsa. A lakókörnyezet rendezettsége a 4.§ (2) bekezdésében foglaltakra terjed ki. A feltétel meglétének, fenntartásának vizsgálatára a 4.§ (3)-(6) bekezdésében foglaltakat értelemszerűen kell alkalmazni.
  3. A lakásfenntartási támogatást a hivatal a közszolgáltató által kimutatott követelés mértékéig a közszolgáltatóhoz utalja át.
  4. A lakásfenntartási támogatás terhére kifizetendő közszolgáltatási, lakásfenntartási díjak, költségek sorrendje:
  1. szilárd hulladék szállítás, kezelés díja,
  2. csatornadíj,
  3. vízdíj,
  4. villanyáram díja,
  5. gázfogyasztás díja,
  6. lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete,
  7. tüzelőanyag költsége.
  1. A támogatott a lakásfenntartási támogatás (3) bekezdés szerinti felhasználásáról havonta, a hónap 5. napjáig írásban kap értesítést, illetve elszámolást. Amennyiben a lakásfenntartási támogatás összege magasabb, mint a támogatás terhére átutalt összegek, a különbözet kifizetésére az önkormányzat az elszámolással együtt intézkedik.

Szerkesztés...

Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások


12.§


  1. A személyes gondoskodás keretében biztosított szociális alapellátási formák:
  1. étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,
  4. közösségi ellátások,
  5. támogató szolgálat,
  6. nappali ellátást nyújtó szociális intézmény.
  1. Az önkormányzat a szociális rászorulók részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által működtetett Egészségügyi-Szociális Központ útján biztosítja.


Záró rendelkezések

13.§


  1. A rendelet 2012. május 15-én lép hatályba.
  2. A rendelet 11.§. (2) bekezdésében meghatározott feltételt csak a rendelet hatálybalépését követően indult ügyekben lehet  alkalmazni, előírni.
  3. A rendelet 10.§(2) bekezdése szerinti utalvány beváltó helyeket a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a rendelet 1.számú függelékében ( továbbá a helyben szokásos módon és az önkormányzat honlapján) kell közzétenni.
  4. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályukat vesztik az alábbi rendeletek:
  1. Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2004. (IX.3.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló rendelet módosításáról,
  2. Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2006. (VII.3.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről,
  3. Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 13/2006. (VIII.28.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelet módosításáról,
  4. Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete  18/2006. (XII.4.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,
  5. Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2007. (VIII.17.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,
  6. Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2/2009. (IV.1.) rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,
  7. Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 4/20011. (IV.28.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások rendjéről szóló rendelete módosításáról,.



Mátraszele, 2013. december 27.



Vincze László                                                                      Babjákné Bocsok Anna

polgármester                                                                          jegyző



A rendelet kihirdetve: Mátraszele, 2013. december 30.



Babjákné Bocsok Anna

jegyző

Szerkesztés...