Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014 (XII.19..) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásáról

Hatályos: 2015. 02. 26

Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testület a vízgazdálkodásról szóló, 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya


1. §

(1)

Mátraszele Község Önkormányzata annak érdekében, hogy a hulladékgazdálkodási, település-és köztisztasági feladatokat teljesítse és érvényesítse, a jelen rendeletben foglaltak szerint nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére kötelezően ellátandó és igénybe veendő közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervez és tart fenn.

(2)

A közszolgáltatás célja a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme, a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (a továbbiakban: háztartási szennyvíz) minél nagyobb arányú hasznosítása vagy annak ártalmatlanítása.

Általános rendelkezések


2. §

(1)

A közszolgáltatás Mátraszele Község (továbbiakban: Mátraszele község) közigazgatási területén valamennyi ingatlan tulajdonosánál, vagyonkezelőjénél, vagy egyéb jogcímen használójánál (továbbiakban együtt: ingatlan használó) keletkező háztartási szennyvízre terjed ki.

(1)

[1](2) A közszolgáltatás körébe tartozó háztartási szennyvizet Salgótarján, Sugár út 132. szám alatt kijelölt ártalmatlanító helyen kell elhelyezni, a Salgótarján Megyei Jogú Város tulajdonában lévő szennyvíztisztító telep, háztartási szennyvíz fogadó műtárgyában.



(3) A közszolgáltatás az alábbiakra terjed ki:

a) a háztartási szennyvíznek a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból az ingatlan tulajdonosától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása;


b) az a) pontban foglaltak szerint begyűjtött háztartási szennyvíz az önkormányzat által kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.


(2)

[2](4) A háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére jogosult,  illetve kötelezett közszolgáltató (a továbbiakban: Közszolgáltató) vonatkozásában a mindenkori közszolgáltatási


(5) A közszolgáltatással ellátott terület határai: a közszolgáltatás Mátraszele község teljes közigazgatási területére kiterjed.

Alapfogalmak


3. §

1. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból - közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában - gépjárművel szállítanak el ártalmatlanítás céljából;

2. közszolgáltatás: az önkormányzat által kötelezően ellátott, a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére szervezett és fenntartott közszolgáltatás;

3. begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása;

A közszolgáltatással kapcsolatos jogok, kötelezettségek


4. §

(1)

Az ingatlan használó köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közüzemi csatornahálózatba, vagy más módon befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni és a hulladékkeletkezés tényét a Közszolgáltatónak bejelenteni.

(2)

Az ingatlan használó köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó, az Önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást igénybe venni évente legalább kettő alkalommal, kivéve, ha igazolja, hogy az ingatlanon felhasznált víz mennyisége nem haladta meg a közműpótló létesítmény kapacitását.

(3)

Az ingatlan használó a háztartási szennyvizet a jelen rendeletben megjelölt Közszolgáltatónak köteles átadni és részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(4)

A közszolgáltató az ingatlan használótól a háztartási szennyvizet az ingatlan használó előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmény kapacitásától függő elszállításáról.

(5)

Az ingatlan használó köteles a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(6)

Az ingatlan használó köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(7)

Az ingatlan használó mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a beépítetlen ingatlanán senki sem tartózkodik és ezért ott háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.

(8)

Az ingatlan használó szintén mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, amennyiben a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján igazolja a Közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő folyékony hulladékkezelés és ártalmatlanítás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történik.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja


5. §

(1)

Az ingatlan használó a háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2)

Közműpótló létesítménybe csak kommunális, vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz-és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet-és testi épségét, egészségét, valamint a begyűjtő gépjármű és a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3)

A Közszolgáltató mindenkor köteles a tulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatást elvégezni, az ingatlan használó pedig a begyűjtést elősegíteni.

(4)

A háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása, ártalmatlanítása csakis a törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltethető, vagy korlátozható.

(5)

A külön jogszabályokban közzétett hulladékjegyzékben nem szereplő, vagy ismeretlen összetételű hulladékot veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembe vételével megfelelő intézkedések mellett megtagadja a hulladék elszállítását.

(6)

A Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (5) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a hulladék az Önkormányzat által kijelölt ártalmatlanító helyen a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

A hulladék ártalmatlanításával kapcsolatos rendelkezések


6. §

(1)

A háztartási szennyvizet csak az Önkormányzat által kijelölt átadási helyen szabad leereszteni és ártalmatlanítani.

(2)

A hulladék ártalmatlanításáról a Közszolgáltató köteles gondoskodni.

(3)

A Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy a leürítő helyen ténylegesen elhelyezett háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye akadálymentesen és pontosan megállapítható legyen.

A közszolgáltatás díja, a díj megfizetésének rendje, kedvezmények


7. §

(3)

[3](1)

Az ingatlan használó a közszolgáltatást köteles igénybe venni, és az igénybevételéért a közszolgáltatási díjat megfizetni. A díj mértékét e rendelet függeléke tartalmazza.

(2)

Lakossági háztartási szennyvíz esetében a fizetendő díjat a nem csatornázott településrészeken csökkenteni kell a Magyar Köztársaság mindenkori éves költségvetésről szóló törvény „normatív, kötött felhasználású támogatások” tárgyú melléklete szerint a „lakossági háztartási szennyvíz ártalmatlanításának támogatása” címen igényelhető támogatási összegével.

A Közszolgáltató számlát bocsát ki az ingatlan használó által fizetendő közszolgáltatási díjról, mely alapján a ingatlan használó a közszolgáltatási díjat, a Közszolgáltató részére a  szolgáltatás teljesítése után haladéktalanul köteles kiegyenlíteni.

(4)

A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért, az ingatlan használót terhelő díjhátralék adó módjára behajtható köztartozás.

(5)

A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a Közszolgáltatónak az ingatlan használót fel kell szólítania díjfizetési kötelezettségének 30 napon belüli teljesítésére, amely felszólításnak tartalmaznia kell a (6) bekezdésben foglaltakra történő figyelmeztetést is.

(6)

A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék keletkezését követő 90 napot követően a Közszolgáltató – a felszólítás megtörténtének igazolása mellett-a díjhátralékot a települési önkormányzattól igényelheti. A szabályosan benyújtott igénylés alapján a települési önkormányzat jegyzője a külön jogszabályban meghatározottak szerint haladéktalanul intézkedik a díjhátralék és a felmerült költségek behajtása érdekében. A behajtott díjhátralékot a települési önkormányzat 8 napon belül átutalja a Közszolgáltatónak. A behajthatatlan díjhátralék esetében ennek tényéről és okáról a települési önkormányzat jegyzője - a behajtás eredménytelenségét követő 8 napon belül - igazolást ad a követelés jogosultjának.


(7)

Ha a Közszolgáltató nem igényli a díjhátralék (5) és (6) bekezdés szerinti adók módjára történő behajtását, úgy a díjhátralék beszedése végett jogosult maga vagy megbízottja útján eljárni.

(8)

A 5. § (5) bekezdésben foglalt esetekben a Közszolgáltatónak joga van az ingatlan használó részére a kiszállási költséget kiszámlázni.



8.§ Díjkedvezményt az önkormányzat nem állapít meg, díjkedvezmény nem adható.

9.§ Üdülőingatlan esetén a ingatlan használó köteles a közszolgáltatást igénybe venni évente legalább egy alkalommal.

Személyes adatok kezelése


10.§

(1) Az önkormányzat személyes adatok kezelését rendeli el az ingatlan használók vonatkozásában. A személyes adatok kezelésére az önkormányzati hivatal jogosult.

(2) Az ingatlan használó köteles a hivatalhoz a közszolgáltatás igénybevételét követő 15 napon, valamint a hivatal felhívására bejelenteni az (4) bekezdés szerinti személyes adatait. Az ingatlan használó személyes adatainak változását a tény bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni.

(3) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggésben az ingatlant használó személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj benyújtásához szükséges, és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(4) A kezelendő adatok köre:

- az ingatlan használó neve,

- lakcíme,

- születési helye, ideje,

- anyja leánykori családi neve és utóneve.

Záró és hatályba léptető rendelkezések



11. §

A jelen rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.



Mátraszele, 2014. december 18.




Vincze László                                                                             Babjákné Bocsok Anna

polgármester                                                                               jegyző





A rendelet kihirdetve: 2014. december 19.


                                                                                                   Babjákné Bocsok Anna

                                                                                                   jegyző

[1]

Módosította a 4/2015. (II. 12.) rendelet 2015. február 14. napjától.

[2]

Módosította a 4/2015. (II. 12.) rendelet 2015. február 14. napjától.

[3]

Módosította a 4/2015. (II. 12.) rendelet 2015. február 14. napjától.

Mellékletek